Σε μία στιγμή ορόσημο για την αγορά κρυπτονομισμάτων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ενέκρινε το πρώτο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) σε bitcoin spot. Μια πολυαναμενόμενη κίνηση, που θα δώσει στους θεσμικούς επενδυτές πρόσβαση στο αμφιλεγόμενο και ευμετάβλητο κρυπτονόμισμα.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ χορήγησε άδεια την Τετάρτη σε 10 διαχειριστές κεφαλαίου, όπως Fidelity, Invesco, Grayscale και Ark Invest, να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση του ETF. Η απόφαση θα οδηγήσει πιθανότατα στη μετατροπή του Grayscale Bitcoin Trust, το οποίο κατέχει περίπου 29 δισεκατομμύρια δολάρια του κρυπτονομίσματος σε ETF.

Τι σημαίνει η απόφαση

Αυτά τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία διαχειρίζονται ενεργητικό όπως τα αμοιβαία, αλλά διαπραγματεύονται -όπως οι μετοχές – στο χρηματιστήριο και απολαμβάνουν ειδική φορολογική μεταχείριση στις ΗΠΑ, αναμένεται να αρχίσουν σήμερα το πρωί τη διαπραγμάτευσή τους στο χρηματιστήριο.

Το πράσινο φως δόθηκε ύστερα από αρκετούς μήνες αναμονής, αλλά και ένα 24ωρο μετά το «χτύπημα» χάκερ, που μπήκαν στο λογαριασμό της SEC στο Χ (πρώην Twitter) και ανήρτησαν ότι η Επιτροπή ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης τα ETF σε bitcoin, κάτι που διαψεύσθηκε λίγο αργότερα από τον πρόεδρό της, προκαλώντας έντονη νευρικότητα στην κρυπτο-αγορά.

Πριν από λίγο, η τιμή του Bitcoin βρισκόταν στα 46.281 δολάρια, με άνοδο 0,96%. Πρόσφατα, ο PlanB, ένας από τους πιο δημοφιλείς αλλά και αμφιλεγόμενους αναλυτές στον χώρο, μοιράστηκε την ακραία πρόβλεψή του για το Bitcoin για το 2024: το αστρονομικό ποσό των 532.000 δολαρίων!

Νέα εποχή

Η έγκριση από τις ΗΠΑ, αν και τα ETF bitcoin είναι ήδη διαθέσιμα σε άλλες αγορές, αναμένεται να ανοίξει μία νέα εποχή για το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Οι θεσμικοί και οι μικροεπενδυτές θα μπορούν να έχουν άμεση έκθεση στο κρυπτονόμισμα μέσω ενός ρυθμιζόμενου προϊόντος, χωρίς τον κίνδυνο να αγοράσουν από μη ρυθμιζόμενα χρηματιστήρια.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο ορόσημο, μία αναγνώριση ότι το bitcoin έγινε μία ευρείας κλίμακας παραδοσιακή επένδυση», ανέφερε ο Τζαντ Κόμερ, διευθύνων σύμβουλος της Melanion Capital. «Ανοίγουμε τις πόρτες στη Wall Street».

Παράγοντες της αγοράς αναμένουν να εισρεύσουν νέα κεφάλαια, όπως συνέβη το 2021 με τη διαπραγμάτευση του πρώτου ETF σε προθεσμιακά bitcoin της ProShares.

Η έγκριση των ETFs έρχεται έπειτα από μια χρονιά όχι και τόσο θετική για εταιρείες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταδίκης του ιδρυτή της FTX, Sam Bankman-Fried, αλλά και διώξεων κατά της Binance και του ιδρυτή της, Changpeng Zhao.