Παρακολουθώντας την παράσταση αναρωτιόμουν σε ποιο θεατρικό είδος να την κατατάξω αφού δεν πρόκειται για «το απόλυτο θρίλερ», αλλά μάλλον για κακή κωμωδία ή καλλίτερα για σουρεαλιστικό κείμενο.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Αμέσως όμως απόδιωξα την τελευταία σκέψη μου σεβόμενη την πρόθεση του συγγραφέα να αφιερώσει το πόνημά του, στην ανασκαφή της Αμφίπολης. Σύντομα όμως η όποια προσδοκία μου διαλύθηκε και το μικρό δαχτυλάκι της, που κούνησε η ηθοποιός κατά την διάρκεια της παράστασης επιβεβαίωσε την αμηχανία μου.

Σε ποιους απευθύνεται το συγκεκριμένο έργο που είναι μια συρραφή κακοποιημένων αρχαίων μας γνωμικών και όχι μόνο; Για μένα είναι μια προσβλητική γελοιογραφία που κατάντησε φαιδρή και με τα σκηνοθετικά εφυήματα, που ευελπιστούν να εντονίσουν με τον ήχο του φλάουτου τον αρχαίο τάφο και επιτρέπουν σε ένα αρχαιολόγο να κάνει με σβησμένη την λάμπα του, επιθετικό ντου στα καταχωνιασμένο μνημείο. Μια παράσταση στημένη με προχειρότητα και ερασιτεχνισμό όπου οι εγκλωβισμένες πριγκίπισσες, Ιφιγένεια και Αντιγόνη του Ευρυκλή, μας εγκλώβισαν «στη μακάβρια ματαιοδοξία» της εξουσίας.

Ενώ η σύλληψη του συγγραφέα είναι εξαιρετική, την άφησε ανολοκλήρωτη και την κακοποίησε αισθητικά και δραματουργικά. Στα καλά της παράστασης το αρχαιοελληνικό σκηνικό με τις κολώνες και τα σπασμένα μάρμαρα, που κινδύνευαν να γίνουν σκόνη από υπερβάλλοντα υποκριτικό ζήλο.

Όπως αναφέρεται και στο πρόγραμμα, είναι «ένα κείμενο που δεν έπρεπε να είχε γραφεί ποτέ».

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές

Παραγωγή: Man’s Theater.
Κείμενο – σκηνοθεσία: Θανάσης Χλιάρας
Σκηνικά – κοστούμια: Clepsydra
Μουσική επιμέλεια: Χλόη Λάμπρου
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Βαμβακούσης
Μακιγιάζ: Μαρίνα Μηλιάρη
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Καπετανάκος

Ερμηνεύουν οι: Νίκη Έλληνα, Δανάη Καπιτσαλά, Όλγα Σταμπόλλογλου, Χλόη Λάμπρου , Γιώργος Καπετανάκος, Θανάσης Χλιάρας

Ημερομηνία: Από 9 Μαΐου μέχρι και 28 Ιουνίου 2016
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00


Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ, ανέργων – φοιτητικό 8 ευρώ, ατέλειες 5 ευρώ

Πληροφορίες – κρατήσεις: Τηλ.: 210 3428650 – Δευτέρα – Σάββατο μετά τις 19.00 – Σάββατο μετά τις 18:00 Κυριακή μετά τις 17:00

Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8-12, Γκάζι, Στάση Μετρό: Κεραμεικός