Η Pietà, η παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτριας, Μάρθας Μπουζιούρη, που θέτει στο επίκεντρο το επώδυνο και εκκωφαντικά επείγον θέμα των γυναικοκτονιών, ξεκίνησε έναν νέο κύκλο παραστάσεων στο «Σύγχρονο Θέατρο», στη σκιά μιας νέας σοκαριστικής γυναικοκτονίας στη χώρα μας.

Λίγες ημέρες πριν, η Κυριακή Γρίβα έπεσε νεκρή από το μαχαίρι του πρώην συντρόφου της, έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, όπου είχε απευθυνθεί για βοήθεια. Η 28χρονη Κυριακή είναι το πέμπτο θύμα γυναικοκτονίας στην Ελλάδα μέσα στο 2024, με τη μακάβρια λίστα να μεγαλώνει με δραματικό τρόπο και το θέμα της έμφυλης βίας να μπαίνει ξανά στο τραπέζι.

Στην Pietà, που αποτελεί ένα θεατρικό ντοκουμέντο, οι μητέρες πέντε θυμάτων γυναικοκτονιών αφηγούνται τις ιστορίες τους, σε μια παράσταση που θα σας συγκλονίσει · μία παράσταση που δεν στέκεται μόνο στον ανείπωτο πόνο της τραγικής απώλειας, καθώς σκοπός δεν είναι μόνο να κάνει το κοινό να κλάψει. Η Pietà δεν είναι ακόμα μία παράσταση δραματική, αλλά μία παράσταση που έχει στόχο να αφυπνίσει το κοινό, να το ταρακουνήσει, να το ευαισθητοποιήσει, να το εκπαιδεύσει, ώστε να συνειδητοποιήσει πως οι γυναικοκτονίες μας αφορούν όλους, μπας και καταφέρουμε έτσι όλοι μαζί να αλλάξουμε κάτι.

Το έργο δημιουργήθηκε με την πολύτιμη συμβολή μιας καλλιτεχνικής ομάδας, που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες ηθοποιούς και δημιουργικούς συντελεστές. Είχε ως έμπνευση και οδηγό τις πέντε γυναίκες-μητέρες, που βίωσαν την υπέρτατη απώλεια, τη δολοφονία του παιδιού τους, τις: Κούλα Αρμουτίδου (μητέρα Ελένης Τοπαλούδη), Ελένη Κρεμαστιώτη (μητέρα Ερατούς Μανωλακέλλη), Κατερίνα Κώτη (μητέρα Ντόρας Ζαχαριά), Αλεξάνδρα Μάκου (μητέρα Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου) και Ρόζα Φωτιάδου (μητέρα Σοφίας Σαββίδου). Το κείμενο της παράστασης βασίστηκε στις πραγματικές αφηγήσεις των μητέρων, αλλά και σε βιωματικό υλικό των ηθοποιών.

Μέσα από την αιχμηρή και ταυτόχρονα παρηγορητική γλώσσα του θεάτρου, η παράσταση Pietà επιδιώκει να μετατρέψει τη σκηνή σε έναν τόπο αλληλοφροντίδας, διεκδίκησης και δημόσιας μνήμης. Στη σκηνή του «Σύγχρονου Θεάτρου» θα παρακολουθήσουμε μια βαθιά βιωματική θεατρική παράσταση, που ισορροπεί με γενναιότητα και ευαισθησία ανάμεσα στο πολιτικό και το ανθρώπινο, αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα γυναικοκτονιών και σε όλες τις γυναίκες εκεί έξω.

Η Pietà, που συγκίνησε και επαινέθηκε στην αρχή της φετινής θεατρικής σεζόν από κοινό και κριτικούς, πραγματοποιεί ένα δύσκολο ταξίδι στα μονοπάτια της απώλειας, του πένθους, αλλά και της αναγέννησης. Σε αυτόν τον νέο κύκλο παραστάσεων, η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανοιχτή συζήτηση

Την Παρασκευή, 12 Απριλίου, μετά το τέλος της παράστασης θα διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, που θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ναταλί Χατζηαντωνίου. Θα συμμετάσχουν η σκηνοθέτις, η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ζέφη Δημαδάμα, η αρχισυντάκτρια της φεμινιστικής σελίδας WOMANLANDIA, Εύα Ξευγένη, και η δικηγόρος της νομικής ομάδας του Κέντρου για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα «ΔΙΟΤΙΜΑ», Μαρίνα Φαρμακίδη. Ακόμα, θα συμμετάσχουν τρεις από τις μητέρες που αποτέλεσαν έμπνευση για τη δημιουργία της παράστασης, η Αλεξάνδρα Μάκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου, η Ελένη Κρεμαστιώτη, μητέρα της Ερατούς Μανωλακέλλη και η Ρόζα Φωτιάδου, μητέρα της Σοφίας Σαββίδου.

Ταυτότητα της παράστασης

Έρευνα – Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Μάρθα Μπουζιούρη
Κείμενο: Η Ομάδα, με την πολύτιμη συνδρομή των μητέρων: Κούλας Αρμουτίδου, Ελένης Κρεμαστιώτη, Κατερίνας Κώτη, Αλεξάνδρας Μάκου και Ρόζας Φωτιάδου
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Παίζουν: Νικολίτσα Αγγελακοπούλου, Μαρία Μοσχούρη, Μάρθα Μπουζιούρη,
Μαριάνθη Παντελοπούλου, Δώρα Παρδάλη

Διάρκεια: 95 λεπτά
Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:30 και Κυριακή στις 21:15
*Το Σάββατο 20 Απριλίου η παράσταση θα ξεκινήσει στις 18:00.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 17€, Μειωμένο (Άνεργοι, Φοιτητές, ΑΜΕΑ, 70+) 14€
Προπώληση: more.com

Σύγχρονο Θέατρο
Ευμολπιδών 45, Γκάζι