Οι Εlephas tiliensis (Δημήτρης Αγαρτζίδης και Δέσποινα Αναστάσογλου) παρουσιάζουν για πρώτη φορά στη σύγχρονη σκηνή, το Θέατρο του Βουνού και το έργο του Γιώργου Κοτζιούλα, του ανθρώπου που ίδρυσε στην Ήπειρο τη Λαϊκή Σκηνή με ηθοποιούς τους ίδιους τους αντάρτες και τις αντάρτισσες της VIII μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

Τα «Μαγικά βουνά» μιλούν για την ιστορία του αντάρτικου θεάτρου κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, στο οποίο «θήτευσαν» και πολλοί γνωστοί μετέπειτα ηθοποιοί, εστιάζοντας στη μαγική στιγμή που η ουτοπία πήρε σάρκα και οστά.

Η Μαρκέλλα Γιαννάτου, η οποία πρωταγωνιστεί στην παράσταση, σε συνέντευξή της στο Newsbeast.gr, μας λέει για το έργο: «Προτείνω ανεπιφύλακτα την παράσταση. Είναι βασισμένη σε κείμενα Κοτζιούλα. Μιλάει για τους αντάρτες στα βουνά της Ηπείρου και πώς ο Κοτζιούλας τούς έβαλε να κάνουν θέατρο, ενώ δεν ήξεραν ανάγνωση, πεινούσαν, δεν ήξεραν αν θα ζούνε την επόμενη ημέρα. Και πώς τους έμαθε τη διαδικασία του θεάτρου και τελικά όλο αυτό τους ένωνε και τους εμψύχωνε για τον αγώνα».

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις αρχές Μαρτίου και η ηθοποιός, όπως μας εξηγεί περιμένει πότε θα έρθει η Παρασκευή για να πάει στο θέατρο. «Έχω περάσει πολύ ωραία στην παράσταση, είμαι τυχερή και με την συνεργασία μου με όλη την ομάδα, έμαθα πράγματα που δεν τα γνώριζα. Και δεν έχω βαρεθεί… Συνήθως στην δέκατη παράσταση άρχιζα να σκέφτομαι αλλαγή επαγγέλματος, σπορ, τώρα περιμένω πώς και πώς να έρθει η Παρασκευή να πάω στο θέατρο», λέει.

Η γέννηση της Λαϊκής Σκηνής

Η Λαϊκή Σκηνή γεννήθηκε από τις οι ανάγκες του απελευθερωτικού αγώνα: τη διαφώτιση του λαού για τους στόχους του αγώνα, τη στρατολόγηση, την ελεύθερη κριτική και την ψυχαγωγία. Αξίζει να αναφερθεί πως το θέατρο αυτό αποτελούσε μια από τις ελάχιστες φορές που άντρες, γυναίκες και παιδιά συμμετείχαν ισότιμα σε ένα κοινωνικό συμβάν. Η Λαϊκή Σκηνή γεννιέται από τον λαό και απευθύνεται στον λαό, ο οποίος ψυχαγωγείται βλέποντας στα έργα τον ίδιο τον εαυτό του.

Ο Κοτζιούλας προπαγανδίζει μεν τις νέες ιδέες και αξίες που αντιπροσωπεύει η Εθνική Αντίσταση, συνδέει την αντίσταση με την κλεφτουριά του 1821, αλλά παράλληλα δε διστάζει να ασκήσει άμεσα κριτική στο αντάρτικο. Ζητήματα που αφορούν την εθνική μας ταυτότητα, τη ρευστότητά της και τη δυσκολία μας να έρθουμε σε επαφή με τα τραύματα της σύγχρονης Ιστορίας μας, όπως αυτά της Κατοχής και του Εμφυλίου, ζωντανεύουν μέσα από το έργο του Κοτζιούλα, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητά τους έως και σήμερα.

Η παράσταση συνδυάζει το θέατρο της τεκμηρίωσης με τη μυθοπλασία, τα παραδοσιακά ηπειρώτικα και τα τραγούδια της εποχής με το λαϊκό θέατρο.

Η σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου μεταμορφώνεται σε μια ορεινή πλαγιά με οργιώδη βλάστηση στο Βουργαρέλι της Πίνδου, εκεί όπου πρωτοπαίχτηκαν τα έργα. Μέσα στον θεατρικό χώρο, εισβάλλει η άγρια φύση των βουνών, μεταμορφώνοντάς τον σε ένα κατώφλι συνάντησης του θεατή με το Θέατρο του Βουνού, που ως τώρα δεν έχει βρει τη θέση του στη σύγχρονη παραστασιογραφία.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενα: Γιώργος Κοτζιούλας και ο θίασος
Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Παίζουν: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Άρης Λάσκος, Βίκυ Κατσίκα

Η παράσταση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 21:00, Σάββατο 21:15 και Κυριακή 18:30
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 18€, Μειωμένο (Άνεργοι, Φοιτητές, ΑΜΕΑ, άνω των 65) 15€
Προπώληση: more.com

Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κεντρική Σκηνή
Αντισθένους 7 και, Θαρύπου, Αθήνα