Το «The Bird Experience» είναι ένα Ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την κοινότητα που πραγματοποιείται σε συνεργασία πέντε ανεξάρτητων ομάδων χορού: Next Door Project (Δανία), The Symptoms (Ουγγαρία), ΖΗΤΑ ομάδα σύγχρονου χορού (Ελλάδα), Northern Sustainable Futures (Σουηδία) και Asociacion Compania Danza Vinculados (Ισπανία).

Το πρόγραμμα αποτελείται από μια σειρά δράσεων και ολοκληρώνεται με τέσσερις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα και σε ζωντανή σύνδεση μεταξύ των πέντε Ευρωπαϊκών πόλεων. Εστιάζει στην έννοια της απώλειας, ένα επίκαιρο βίωμα του σύγχρονου κόσμου, και εμπλέκει μέλη της κοινότητας στις εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές του δράσεις. Αντιμετωπίζοντας συνθήκες πολέμου, μεταναστευτικής και κλιματικής κρίσης, η απώλεια και κατ’ επέκταση το συναίσθημα της θλίψης, γίνονται απαραίτητα κομμάτια μιας υγιούς μετάβασης, ωστόσο ο σύγχρονος τρόπος που ζούμε αφήνει λίγα περιθώρια για να τα βιώσουμε και να τα αποδεχτούμε.

Στην Ελλάδα, η Ίρις Καραγιάν μαζί με τη δημιουργική της ομάδα, συνεργάζεται με το Melissa Network, το δίκτυο για γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες που προωθεί την ενδυνάμωση και την ενεργό συμμετοχή στα κοινά. Έντεκα γυναίκες από το δίκτυο συμμετέχουν στην παράσταση και μοιράζονται με το κοινό τις προσωπικές τους ιστορίες, εκφράζοντας αναμνήσεις και συναισθήματα. Με μέσα την κίνηση, τη φωνή και τη φιγούρα ενός μαύρου πουλιού που συμβολίζει την απώλεια, συνθέτουν ένα ζωντανό παζλ εικόνων που εναλλάσσεται.

Ταυτότητα παράστασης

Επιμέλεια, σχεδιασμός, χορογραφία: Ίρις Καραγιάν
Μουσική σύνθεση και επιτέλεση: Θάνος Πολυμενέας Λιοντήρης
Καλλιτεχνικοί συνεργάτες: Εύη Νάκου (ήχος), Λία Χαμηλοθώρη (κίνηση), Πολένα Κόλια Πέτερσεν (κίνηση)
Βοηθός χορογράφου: Πολένα Κόλια Πέτερσεν
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Ερμηνεύτριες: Viviane Ndonga Biokele, Iryna Chernova, Olga Kravchenko, Olena Oliinyk, Olesia Zhdanovych, Halyna Kotsyur, Anzhela Melenko, Olena Panasiuk, Olena Krukova, Maryna Nykytiuk, Tatiana Besidorska, Λία Χαμηλοθώρη, Πολένα Κόλια Πέτερσεν

Παραστάσεις:

8 Μαρτίου: 12:00 πρωινή παράσταση για σχολεία και ακολουθεί συζήτηση με τους συντελεστές & 20:00 βραδινή παράσταση για κοινό
9 Μαρτίου: 21:00 βραδινή παράσταση για κοινό
10 Μαρτίου: 12:00 πρωινή παράσταση για κοινό

Θέατρο Ροές
Ιάκχου 16, Γκάζι