Όταν φέρνουμε στο νου εικόνες από παραδοσιακά καφενεία σκεφτόμαστε ξύλινα τραπέζια με μαρμάρινες επιφάνειες, μερακλίδικο ελληνικό καφέ, ουζάκι με γευστικά τσιμπολογήματα, παλιές αφίσες και κορνίζες, γραφικούς θαμώνες που αποτελούν, πλέον, καλτ φιγούρες.

Κάπως, έτσι, μοιάζουν και τα καφενεία που ακολουθούν. Διαχρονικές αξίες στην Αθήνα, σε μια πόλη που τρέχει όσο ποτέ, βρίσκονται εκεί για να υπενθυμίζουν στους κατοίκους της ότι οι πιο αυθεντικές στιγμές στην ζωή έχουν ως σκηνικό στέκια διαχρονικά και ανεπιτήδευτα.

Μουριά

Μια παραδοσιακή γωνιά επί της Καλλιδρομίου, που αποτελεί σημείο συνάντησης για δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, δικηγόρους, γιατρούς αλλά και εργαζόμενους της περιοχής, οι οποίοι δίνουν ραντεβού εδώ τόσο για τον ελληνικό καφέ, όσο και για τα υπέροχα μεζεδάκια του.

Από τα πρώτα καφενεία που λειτούργησαν στην Αθήνα, καθώς βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1915, η Μουριά (Χαριλαόυ Τρικούπη 87) χαρακτηρίζεται για την αυθεντική ατμόσφαιρα που μεταφέρει πίσω στο χρόνο. Μάλιστα, πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έμοιαζε περισσότερο με παράγκα, παρά με καφενείο.

Η Ωραία Ελλάς

Στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, στο Μοναστηράκι, βρίσκεται η Ωραία Ελλάς (Μητροπόλεως 59), ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά καφενεία που μπορεί να συναντήσει κανείς στην καρδιά της Αθήνας.

Χώρος που ανασαίνει στην καρδιά του ιστορικού κέντρου και κουβαλά τις μνήμες της συναρπαστικής πορείας του εμπορικού δρόμου, κοιτάζοντας κατάφατσα τον ιερό ναό. Στα μαρμάρινα τραπέζια που έχουν θέα την Πλάκα και την Ακρόπολη, μπορείτε να απολαύσετε ωραίους και πλούσιους μεζέδες, μερακλίδικο καφέ και ελληνικά αποστάγματα.

Πανελλήνιον

Ιστορικό στέκι βετεράνων σκακιστών και σημείο αναφοράς για τη γειτονιά των Εξαρχείων. Το Πανελλήνιον συναντάται επί της Μαυρομιχάλη (στον αριθμό 16) και έλκει ένα πολυσυλλεκτικό κοινό στα τραπέζια του –νέοι και ηλικιωμένοι λάτρεις του σκακιού, φοιτητές, δικηγόροι, λόγιοι, παλιοί εφημεριδάδες κ.α.

Καλτ σκηνικό με αφίσες και κορνίζες από διάσημους σκακιστές και πρωταθλητές, παλιές φωτογραφίες, ρετρό ψυγεία. Ο καφές γίνεται στο μπρίκι, ενώ σερβίρει και ούζο με μεζεδάκια.

Γλυκύς

Βρίσκεται πίσω από την Πλατεία Κυδαθηναίων (Αγγέλου Γέροντα 2) και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της Πλάκας. Ζεστή ατμόσφαιρα από την θαλπωρή της ξυλόσομπας και ανεπιτήδευτο περιβάλλον, σε ένα στέκι που ταξιδεύει στο χρόνο.

Παραδοσιακός ελληνικός για τους μερακλήδες που δεν μπορούν να ξεκινήσουν την ημέρα τους με άλλο τρόπο. Νόστιμοι μεζέδες και ουζάκι όσο περνάει η ώρα. Το καλοκαίρι βγάζει τραπέζια στη γραφική πλατειούλα κάτω από τη μουριά και την κληματαριά.

Καφενείον

Κάτω από την Ακρόπολη, το Καφενείον (Επιχάρμου 1) φιλοξενείται σε ένα κτήριο του 1836 –δεν είναι λίγοι οι γνωστοί Έλληνες και μη που το είχαν επιλέξει των κατοικία– και αποτελεί ένα από τα πιο διαχρονικά στέκια στη γραφική Πλάκα. Εικόνες από την παλιά Αθήνα ζωντανεύουν στον παραδοσιακό χώρο του, με κυρίαρχα στοιχειά την πέτρα και το ξύλο. Πολίτικα γλυκά συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ σας.