Ένα ταξίδι στον κόσμο του ρεμπέτικου της δεκαετίας του ’60 μέσα από τα μάτια μιας νεαρής κοπέλας η οποία αποφασίζει να κάνει το όνειρο και το πάθος της πραγματικότητα. Αυτή είναι η υπόθεση του νέου βιβλίου του Κώστα Κρομμύδα «Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω» ο οποίος για ακόμη μία φορά μας εκπλήσσει με το συγγραφικό του ταλέντο και τη δημιουργικότητα του.

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου, το Newsbeast συνομίλησε με τον συγγραφέα για το νέο του εγχείρημα, την πρωταγωνίστρια του βιβλίου, τις γυναίκες, την Αθήνα της δεκαετίας του 60′, αλλά και για το ρεμπέτικο τραγούδι.

Τι κρύβεται πίσω από την επιλογή του τίτλου του νέου σας βιβλίου;

Ένα ταξίδι στον κόσμο του ρεμπέτικου της δεκαετίας του ’60, μέσα από τα μάτια μιας νεαρής κοπέλας η οποία αποφασίζει να κάνει το όνειρο και το πάθος της πραγματικότητα. Δηλαδή να ανέβει στο πάλκο και να τραγουδήσει.

Είμαστε πλέον στο 2023 και έχει περάσει μισός αιώνας από την εποχή της Μενεξιάς. Γιατί όμως η ιστορία της παραμένει σύγχρονη;

Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους παραμένει σύγχρονη αυτή η ιστορία. Οι δύο πιο βασικοί είναι πως κάποια θέματα σε σχέση με την καταπίεση και τα δικαιώματα των γυναικών δεν έχουν αλλάξει και ο δεύτερος και πιο βασικός πως στο πρόσωπο της Μενεξιάς καθρεφτίζονται όλες οι γυναίκες που ακόμα και σήμερα παλεύουν για τα αυτονόητα. Για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσουν τις βασικές ηθικές αρχές τους.

Ποιες είναι οι γυναίκες που σας ενέπνευσαν για τον χαρακτήρα της Μενεξιάς και την ιστορία της;

Πέρασα μεγάλο μέρος της έρευνάς μου διαβάζοντας βιογραφίες γυναικών από εκείνη την εποχή. Όλο αυτό το ταξίδι στο φως δείχνει πολύ γοητευτικό κάτω από τη λάμψη των προβολέων, αλλά αυτό που με γοήτευσε και με ερέθισε συγγραφικά είναι το πέρασμα που έκαναν οι περισσότερες από αυτές από το σκοτάδι. Αναφέρομαι τόσο σε δυσκολίες που αντιμετώπισαν, αλλά δυστυχώς πολλές από αυτές έφτασαν ακόμα και στην καταστροφή. Με ενέπνευσαν όμως και όλες οι γυναίκες οι οποίες αγωνίζονται για τα ιδανικά και τα όνειρά τους.

Θεωρείτε ότι η πορεία της Μενεξιάς μπορεί να αποτελέσει μία ιστορία γυναικείας ενδυνάμωσης ικανή να εμπνεύσει μία αναγνώστρια (ή και αναγνώστη) να παλέψει για τα δικά της/του θέλω και να φτιάξει τη ζωή της/του όπως θέλει;

Το βιβλίο Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω δεν έχει κλείσει καν έναν μήνα κυκλοφορίας και από τα μηνύματα που λαμβάνω από πολλές γυναίκες αλλά και άντρες βλέπω να συμβαίνει ακριβώς αυτό. Μου δίνει τεράστια χαρά να διαβάζω μηνύματα που δείχνουν πως έστω και λίγο η ιστορία της Μενεξιάς μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία και τις αποφάσεις κάποιων ανθρώπων.

Θα θεωρούσατε τον εαυτό σας φεμινιστή;

Δεν μου αρέσουν καθόλου οι «ταμπέλες». Σέβομαι τον άνθρωπο. Δεν κοιτάζω ούτε το φύλο ούτε τις προτιμήσεις του. Σέβομαι απλώς τον συνάνθρωπό μου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μέσα από το βιβλίο ο αναγνώστης μεταφέρεται σε μια άλλη Αθήνα. Πώς καταφέρατε να αναπαραστήσετε αλλά και να κοινωνήσετε το συναίσθημα εκείνης της Αθήνας τόσο πιστά;

Αυτή η εποχή είναι από τις αγαπημένες μου και έχω διαβάσει και μελετήσει αρκετά γύρω από αυτή τη χρονική περίοδο. Άλλωστε η καταγωγή μου από τα Τρίκαλα μου έδωσε ένα πρωτογενές υλικό, αφού πολλοί από τους μεγάλους ρεμπέτες και στιχουργούς κατάγονται από την πόλη μου.

Το τραγούδι αποτελεί λύτρωση για την ηρωίδα. Ποια είναι η δική σας σχέση με τη μουσική και ειδικά τη ρεμπέτικη;

Μου αρέσει πολύ η μουσική που γεννήθηκε τη δεκαετία του ’60. Που ξέφυγε από την πολύ βαριά εκδοχή του ρεμπέτικου και, πριν περάσει στο λαϊκό τραγούδι, άφησε το στίγμα της στο μουσικό στερέωμα της χώρας μας ανεξίτηλα. Μου αρέσει ο στίχος κάποιων τραγουδιών αλλά και η μουσική. Οι στιχουργοί εκείνης της εποχής ήταν ουσιαστικά μεγάλοι ποιητές. Έγραφαν για αυτά που ζούσαν και για αυτά που ένιωθαν.

Φαντάζομαι κατά τη συγγραφή θα ακούσατε πολλά ρεμπέτικα τραγούδια. Ποιο θα λέγατε ότι είναι το αγαπημένο σας;

Πέρα από το τραγούδι του βιβλίου που μου χάρισε την έμπνευση για τον τίτλο, αγαπώ ιδιαίτερα το «Απόψε φίλα με» του Κολοκοτρώνη.

Ποια τα επόμενα σχέδια σας;

Να γράφω και να ταξιδεύω. Όσο αντέχω…

Το βιβλίο «Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω» του Κώστα Κρομμύδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Credits Φωτογραφίας: Γεωργία Σιέττου