Το σουβλάκι για να είναι νόστιμο θέλει μαεστρία και μεράκι. Όχι μόνο στο ψήσιμο, αλλά και στη γενικότερη φιλοσοφία του ως προς τα συνοδευτικά που θα πλαισιώνουν στην τυλιχτή πίτα το κρέας της επιλογής σας.

Στο κέντρο της Αθήνας, λοιπόν, θα βρείτε τέσσερις πολύ καλές επιλογές -τρεις παραδοσιακές και μία μοντέρνας φιλοσοφίας- για να επιλέξετε εκείνη που ανταποκρίνεται στην επιθυμία σας.

Ο Κώστας

Από τα πιο θρυλικά στέκια για σουβλάκι, όπως παλιά. Το σουβλατζίδικο του Κώστα (Πεντέλης 5), κρυμμένο σε ένα κάθετο δρομάκι επί της Μητροπόλεως, μια ανάσα από το Σύνταγμα, λειτουργεί από το 1950. Αρχικά στην Πλάκα και μετέπειτα στο σημείο που βρίσκεται μέχρι σήμερα. Εδώ θα δοκιμάσετε το σουβλάκι στην πιο αυθεντική και παραδοσιακή εκδοχή του, με αλάδωτη πίτα, κρεμμύδι, ντομάτα, μαϊντανό, σος γιαουρτιού και καυτερό πιπέρι. Μην ζητήσετε πατάτες τηγανητές! Δεν έχει! Η αναμονή, ειδικά τις ώρες αιχμής είναι μεγάλη, αλλά εξυπηρετηθείτε αμέσως και «χωρίς άγχος» όπως αναγράφει και η ταμπέλα πάνω ακριβώς από την μικρή ψησταριά.

Hoocut

Από τις πιο μοντέρνες και πρωτότυπες εκδοχές του εθνικού μας street food, το σουβλάκι στο Hoocut, στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, κάνει την διαφορά με την ιδιαίτερη φιλοσοφία του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ακόμη και ο Γκόρντον Ράμσεϊ βρέθηκε εδώ για να παρασκευάσει το δικό του σουβλάκι. Λεπτοκομμένα κομμάτια κρέατος (βοδινό ή προβατίνα) τυλιγμένα σε πίτα ή ανοιχτές πίτες με ψητό κρέας (κοτόπουλο, χοιρινό, λουκάνικο) με τα κατάλληλα μυρωδικά, συνοδευμένα από φρεσκοκομμένες πατάτες γίνονται ανάρπαστα.

Λευτέρης ο Πολίτης

Όσοι λατρεύουν το σουβλάκι και δηλώνουν μερακλήδες δεν χρειάζονται συστάσεις για τον Λευτέρη τον Πολίτη στην Ομόνοια (Σατωβριάνδου 20). Λειτουργεί από το 1951 και έχει μια πολύ συγκεκριμένη και λιτή φιλοσοφία. Εδώ σερβίρουν όλα κι όλα δύο πράγματα, σουτζούκι ή μπιφτέκι τυλιχτό σε πίτα με κρεμμύδι, ντομάτα και καυτερό πιπέρι. Τόσο απλά.

Η Βόλβη

Το σουβλάκι της Βόλβης

Βρίσκεται μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά και αν και λειτουργεί σχεδόν ένα χρόνο έχει καταφέρει να κερδίσει το κοινό με την απλότητα και την έμφασή του στην ποιότητα. Οι δύο κωδικοί του μενού είναι μόνο το χοιρινό καλαμάκι και το σουτζουκάκι, τα οποία σερβίρονται τυλιχτά σε πίτα, σε μερίδα ή σκέτα με το κομμάτι. Η φρεσκάδα των κρεάτων αδιαμφισβήτητη με την βασική πρώτη ύλη της η Βόλβη να την προμηθεύεται από χασάπη λίγα μέτρα πιο πέρα.