Όταν αποφασίζεις εν έτη 1979 να συνθέσεις μία rock όπερα τότε έχεις κερδίσει με το σπαθί σου μια θέση μέσα στο πάνθεον των μεγάλων της σκληρής μουσικής. Ο Roger Waters θέλησε να χτίσει έναν «τοίχο» ανάμεσα στους τεράστιους Pink Floyd και το κοινό τους αλλά το… μόνο που κατάφερε , τελικά, ήταν να χτίσει έναν μύθο που ακούει στο όνομα «The wall»!

Το συγκεκριμένο άλμπουμ είναι αυτό που δημιούργησε την σχολή των concept albums. Και θεωρείται αξεπέραστο, δεδομένου πως 36 χρόνια μετά παραμένει στην κορυφή καθώς κανένα άλλο συγκρότημα δεν κατάφερε να φτιάξει έναν τόσο πλήρη, δυνατό και μουσικά άρτιο δίσκο όσο το «The wall». Πολλοί προσπάθησαν, λίγοι τα κατάφεραν και ακόμα λιγότεροι πλησίασαν το μεγαλείο του. Ο «τοίχος» είναι ένας εξαιρετικός δίσκος που –όσο και αν ακούγεται παράξενο- έβαλε τις βάσεις για να δημιουργηθούν ακόμα και παρακλάδια της Heavy Metal μουσικής σκηνής και ταυτόχρονα καθιέρωσε τους Floyd ως τους αδιαφιλονίκητους ηγέτες της progressive rock!

Βασικοί συντελεστές του άλμπουμ είναι οι Roger Waters (μπάσο, φωνητικά, κιθάρα και synthesizers), David Gilmour (μπάσο, φωνητικά, κιθάρα και synthesizers), Nick Mason στα ντράμς και Richard Wright (πιάνο και synthesizers)! Πίσω από αυτούς τους τέσσερις, ωστόσο, υπήρχε ένας ολόκληρος στρατός από ανθρώπους που βοήθησαν να γίνει πραγματικότητά αυτό το τεράστιο για την εποχή εγχείρημα. Συμμετείχαν περίπου 20 ακόμα καλλιτέχνες αλλά και δυο ορχήστρες και δύο παιδικές χορωδίες.

Ενδεικτικό της επιτυχίας που σημείωσε το «The wall» είναι πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να συναντήσεις κάποιον άνθρωπο ο οποίος δεν έχει ακούσει έστω και ένα από τα τραγούδια του δίσκου. Απλά, δεν γίνεται… Το άλμπουμ έγινε (προσδεθείτε): πλατινένιο στην Αργεντινή (200.000 πωλήσεις), 11 φορές πλατινένιο στην Αυστραλία (περισσότερες από 800.000 πωλήσεις), δυο φορές διαμαντένιος στον Καναδά (1.000.000 πωλήσεις), διαμαντένιος στη Γαλλία (περισσότερο από 1,3 εκατ. πωλήσεις), τέσσερις φορές πλατινένιο στη Γερμανία (πάνω από 2.000.000 πωλήσεις), χρυσό στην Ελλάδα (100.000 πωλήσεις), πλατινένιο στην Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία, δύο φορές πλατινένιο στο Ηνωμένο Βασίλειο (600.000 πωλήσεις) και 23 φορές πλατινένιος στις ΗΠΑ με περισσότερες από 11,5 εκατομμύρια πωλήσεις!

Ακούστε τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του δίσκου

Ξέρατε ότι…

…το «The Wall», έχει ως κύρια θέματα την εγκατάλειψη και τη προσωπική απομόνωση

…το άλμπουμ επικεντρώνεται σε έναν χαρακτήρα, τον Pink, ο οποίος είναι βασισμένος στον Roger Waters

… Το 1982 ο δίσκος, μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη από τον Alan Parker και πρωταγωνιστή της ταινίας τον μουσικό Bob Geldof

… στη ταινία ακούστηκε για πρώτη φορά το τραγούδι «When the Tigers Broke Free»

…Το «The Wall» είναι το καλύτερο σε πωλήσεις διπλό άλμπουμ στην ιστορία της μουσικής με περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως!

Δείτε εδώ τα θέματα του μουσικού αφιερώματος «Οι 100 δίσκοι που δημιούργησαν τη σκληρή μουσική»