Με τον καιρό να μας έχει βάλει για τα καλά σε ανοιξιάτικο mood, δεν χάνουμε ευκαιρία να βγούμε έξω και να απολαύσουμε τις όμορφες αυτές ημέρες πίνοντας έναν χαλαρό καφέ.

Ποια καλύτερη αφορμή, λοιπόν, από μια βόλτα στην πιο όμορφη γειτονιά στο ιστορικό κέντρο της πόλης, την Πλάκα. Κλασικά και καθιερωμένα στέκια βγάζουν τραπεζάκια έξω και μας καλούν για ένα ξέγνοιαστο διάλειμμα από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Γιασεμί

Αν ένα στέκι βγάζει την αύρα της παλιάς γειτονιάς και ξυπνά μνήμες από τα παλιά, αυτό δεν είναι άλλο από το πολυφωτογραφημένο (πλέον) Γιασεμί, στα σκαλάκια της Μνησικλέους στην Πλάκα. Με έπιπλα και διακόσμηση που φέρνει στο νου εικόνες από παλιά αθηναϊκά σπίτια, σερβίρει σπιτικά γλυκά (κορυφαία η πορτοκαλόπιτα), αχνιστό καφέ και αρωματικό ρακόμελο. Ένα από τα πιο νοσταλγικά και ρομαντικά στέκια στην πόλη, που κάθε Αθηναίος αξίζει να επισκεφτεί. Προτιμήστε μέρες και ώρες που δεν είναι αιχμής, για να βρείτε να καθίσετε ευκολότερα.

Γλυκύς

Βρίσκεται πίσω από την Πλατεία Κυδαθηναίων (Αγγέλου Γέροντα 2) και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της Πλάκας. Ζεστή ατμόσφαιρα από την θαλπωρή της ξυλόσομπας και ανεπιτήδευτο περιβάλλον, σε ένα στέκι που ταξιδεύει στο χρόνο.

Παραδοσιακός ελληνικός για τους μερακλήδες που δεν μπορούν να ξεκινήσουν την ημέρα τους με άλλο τρόπο. Νόστιμοι μεζέδες και ουζάκι όσο περνάει η ώρα. Το καλοκαίρι βγάζει τραπέζια στη γραφική πλατειούλα κάτω από τη μουριά και την κληματαριά.

Cafe Plaka

Σε  μία από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας, εύκολα κατανοητό και από την ονομασία του, το καφέ Plaka (Τριπόδων 1) υποδέχεται τους θαμώνες του στο όμοφο σκηνικό, σερβίροντας καφέ και γλυκά –φημίζεται ιδιαιτέρως για τις κρέπες του– σε κάποιο από τα τραπέζια του εσωτερικού ή του εξωτερικού χώρου. Μάλιστα καιρού επιτρέποντος σερβίρει και στην ταράτσα. Όμορφη και φιλική ατμόσφαιρα, εξυπηρετικό προσωπικό και ιδανική τοποθεσία.

Καφενείον

Κάτω από την Ακρόπολη, το Καφενείον (Επιχάρμου 1) φιλοξενείται σε ένα κτήριο του 1836 –δεν είναι λίγοι οι γνωστοί Έλληνες και μη που το είχαν επιλέξει των κατοικία– και αποτελεί ένα από τα πιο διαχρονικά στέκια στη γραφική Πλάκα. Εικόνες από την παλιά Αθήνα ζωντανεύουν στον παραδοσιακό χώρο του, με κυρίαρχα στοιχειά την πέτρα και το ξύλο. Πολίτικα γλυκά συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ σας.

Μελίνα

Όσοι δηλώνουν ρομαντικοί, αλλά και οι νοσταλγοί των παλαιότερων εποχών, σίγουρα έχουν βρεθεί στα τραπεζάκια του cafe Μελίνα στα σκαλάκια της Λυσίου, σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Αθήνας. Με όνομα που παραπέμπει ευθέως στη μία και μοναδική Μελίνα Μερκούρη λειτουργεί από το 1994 και αποτελεί μία από τους πιο διαχρονικές στάσεις για καφέ στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η ρετρό ατμόσφαιρα ενισχύεται από το νοσταλγικό διάκοσμο με τους πίνακες της Μελίνας να δεσπόζουν στους τοίχους.