Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός και ο Δημήτρης Δημητριάδης, επανέρχονται δυναμικά στο Φεστιβάλ Αθηνών, στις 7, 8 και 9 Ιουλίου, με το έργο «Insenso», «μια όπερα χωρίς μουσική», που έγραψε ο Δημήτρης Δημητριάδης, εμπνευσμένος από το κινηματογραφικό αριστούργημα του Λουκίνο Βισκόντι, «Senso».

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, σκηνοθετεί έναν πολυπρόσωπο θίασο γυναικών, ενώνοντας όλες τις φωνές σε μια: τη μοναδική γυναίκα του έργου, κόμισσα Λίβια Σερπιέρι. «Είμαι η κόμισσα Λίβια Σερπιέρι. Κατέδωσα τον εραστή μου, υπαξιωματικό Φραντς Μάλερ, για λιποταξία απ’ τον αυστριακό στρατό», είναι η φράση γύρω από την οποία ξετυλίγεται μια άρια-ποταμός, πάνω στην ασίγαστη μνήμη ενός ερωτικού πάθους, που οδήγησε στον εξευτελισμό και την τριπλή προδοσία: της πατρίδας, της κοινωνικής τάξης, του εραστή.

Στους ζοφερούς καιρούς, το έργο και η παράσταση έχουν αφετηρία το αίσθημα (senso) για να εισχωρήσουν μέσα στη λεπτομέρεια του προσωπικού δράματος μιας ηρωίδας του σελιλόιντ, ενός δράματος προσωπικού, που κινείται με άνεση και αιχμηρή ακρίβεια ανάμεσα στο ντοκουμέντο και τη μυθοπλασία κάθε προσωπικής ιστορίας.

«Τόσο προσωπικής, όμως, που εξαιτίας της, αναδύεται και πάλι μια συναρπαστική καθολικότητα που προσδιορίζει σαν ηρωίδα μυθιστορήματος κάθε γυναίκα, που προδόθηκε από τον έρωτα έστω και μία φορά στη ζωή αυτή», αναφέρει το σημείωμα της παράστασης.

Στο πρώτο μέρος της παράστασης και 10 λεπτά πριν την έναρξή της, οι θεατές χωρίζονται σε δύο ομάδες, ανδρών και γυναικών και κάνουν περίπατο, σε εξωτερικό χώρο. Το δεύτερο μέρος, εκτυλίσσεται στο κτίριο Δ’ της Πειραιώς 260. Η μουσική του έργου είναι του Δημήτρη Καμαρωτού, τα σκηνικά και κοστούμια της Ντόρας Λελούδα. Ερμηνεύουν οι Sandra Garuglieri, Νάντια Μουρούζη, Μαρία Ναυπλιώτου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Θεοδώρα Τζήμου, Τζένη Δριβάλα, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μαριλού Βόμβολου, Βιργινία Κατσούνα, Κατερίνα Κυβετού, Ρεγγίνα Μανδηλάρη, Δάφνη Μανούσου, Εύη Μπλέσιου, Ελένη Πετάση, Όλγα Σπυράκη, Μαρία Σταύρακα, Δώρα Στυλιανέση, Σοφία Φίλωνος, Αναστασία Χατζάρα.