Μία βόμβα στα θεμέλια του συμβατικού θεάτρου είναι η παράσταση με τίτλο «Βρίζοντας το κοινό» που θα παρουσιαστεί από τους Βέλγους De Κoe (Ντε Κου), στην Πειραιώς 260 (Κτίριο Ε), στις 10, 11 και 12 Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Το κείμενο του Αυστριακού Πέτερ Χάντκε πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από 30 χρόνια και προκάλεσε σοκ. Οι θεατές ούρλιαζαν, το χαρακτήρισαν σκάνδαλο, ενώ οι κριτικοί το θεώρησαν αντι – θέατρο, μία μηδενιστική αποδόμηση της καθιερωμένης φόρμας του θεάτρου.

Η φλαμανδική κολεκτίβα De Κoe πιστεύει ότι το έργο του Πέτερ Χάντκε, αν και γραμμένο το 1966, δεν έχει χάσει καθόλου την επικαιρότητά του. Το σοκ για τον θεατή είναι το ίδιο. Αλλά ούτε οι ηθοποιοί μένουν στο απυρόβλητο, αφού ο αυστριακός συγγραφέας, στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση-μανιφέστο, κατέρριψε κάθε ψευδαίσθηση πάνω στις κοινωνικές, αλλά και θεατρικές συμβάσεις.

Η ερμηνεία του «Βρίζοντας το κοινό» από τους Ντε Κου σε σκηνοθεσία Πέτερ Φαν ντεν Έεντε, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη φλαμανδική του εκδοχή, τον Ιούνιο του 2006 και το Νοέμβριο του 2011στη γαλλική, που θα παρακολουθήσουμε στο Φεστιβάλ. Η διασκευή και σκηνοθεσία του Πέτερ Φαν ντε Έεντε μετέτρεψε ένα δυσάρεστο, σκληρό έργο αγόρευσης σε μια γεμάτη ενέργεια, φαντασία και χιούμορ παράσταση.

Οι Ντε Κου δημιουργήθηκαν το 1989 από τον Πέτερ Φαν ντεν Έεντε και κρατάνε μία σημαντική θέση στην πρωτοπορία του θεάτρου. Έχουν χαρακτηριστεί πειραματικοί, πληθωρικοί, φαντασιόπληκτοι, αλλοτριωμένοι, ανήσυχοι, αφηρημένοι, ποιητικοί. Κάθε παράστασή τους είναι μία «πρόταση ζωής» και σκοπός τους να «ξεσκεπάσουν τα καθιερωμένα συστήματα που μας κρατούν καθηλωμένους και να μας απελευθερώσουν έστω για μία στιγμή».

Στο «Βρίζοντας το κοινό» βρίσκουν έναν εξαιρετικό καμβά για να συντρίψουν τις συμβάσεις, να αναγκάσουν τους θεατές να αντιδράσουν, να τους ξεσηκώσουν, να τους ξεβολέψουν, να τους ενοχλήσουν, προκειμένου να δουν με άλλα μάτια τη ζωή τους.