Μια μικρή «γεύση» από τη ρωσική μουσική θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όσοι βρεθούν την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στις 11.30 το πρωί, στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής.

Η εκδήλωση- με την οποία εγκαινιάζεται για φέτος η Σειρά «Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο»- περιλαμβάνει έργα-σταθμούς του κλασικού ρεπερτορίου με την υπογραφή των Αλεξάντερ Μποροντίν, Πιοτρ ‘Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, Μόντεστ Μουσόργκσκι, Σεργκέι Προκόφιεφ, Ιγκόρ Στραβίνσκι και Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

Τα κομμάτια που θα ερμηνεύσει η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων – από το πρωτότυπο ή σε διασκευή – υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της, Παύλου Σεργίου, αφορούν συνθέσεις που οι συγκεκριμένοι, μεγάλοι Ρώσοι δημιουργοί του 19ου και 20ού αιώνα εμπνεύστηκαν από την πλούσια ιστορία και τις λαϊκές παραδόσεις της πατρίδας τους καθώς και το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της εποχής τους.

«Κινηματογραφικό» χρώμα στη συναυλία δίνει με τη σειρά του «Το θέμα της Λάρας» από τη βραβευμένη με ‘Οσκαρ μουσική σύνθεση του Γάλλου Μορίς Ζαρ (1924-2009) για την επική ταινία του Ντέιβιντ Λιν «Δόκτωρ Ζιβάγκο» (1965).

Η συναυλία ολοκληρώνεται με δυο αντιπροσωπευτικά έργα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975), του δημοφιλέστερου Σοβιετικού συνθέτη της γενιάς του, ενός πρωτοπόρου δημιουργού που η ζωή του σημαδεύτηκε από μια σύνθετη και αντιφατική σχέση με το σοβιετικό καθεστώς.