Οι θεατρικές πρεμιέρες συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα ανεβαίνουν στη σκηνή τρεις παραστάσεις με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πρώτη και καλύτερη, εκείνη του Σωτήρη Τσαφούλια, ο οποίος φέτος «χτυπά» διπλά στο θέατρο, αφού μετά τις «Αινιγματικές Παραλλαγές», ανεβάζει στη σκηνή του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» το έργο, «Η αξία της ζωής».

Αναλυτικά οι θεατρικές πρεμιέρες αυτής της εβδομάδας.

Η Αξία της Ζωής – Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με το έργο «Η Αξία της Ζωής» της βραβευμένης με Emmy, Jane Anderson, σε μετάφραση της Ναταλύ Δούκα.

Ο πόνος στη ζωή είναι αναπόφευκτος, το να υποφέρεις όμως από αυτόν είναι προαιρετικό. Δύο ξαδέρφες με τους συζύγους τους συναντιούνται μετά από καιρό και με τις δύο να έχουν υποστεί μια τρομερή απώλεια. Ένα έργο γεμάτο συμπόνια, ειλικρίνεια και χιούμορ που εξερευνά σε βάθος την αξία της ζωής και το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει ελεύθερα τη μοίρα του.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Ηθοποιοί:
Τζάνετ – Αθήνα Τσιλύρα
Ντίνα – Μαρίνα Ψάλτη
Νιλ – Βασίλης Ρίσβας
Μπιλ – Δημήτρης Μαυρόπουλος

Πρεμιέρα: Τετάρτη 24 Ιανουαρίου
Ημέρες και ώρα παραστάσεων: Τετάρτη έως Κυριακή στις 19.00
Διάρκεια παράστασης: 105′
Προπώληση: ticketservices.gr

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, (Ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος
210 341 8550

«Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια» – Θέατρο 104

To πολυβραβευμένο έργο του Σαμ Στάινερ, μετά την περσινή του επιτυχία, επιστρέφει για ένα δεύτερο κύκλο, περιορισμένων παραστάσεων, σε μια ανανεωμένη εκδοχή. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Βαρβάρα Νταλιάνη.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:

Τι συμβαίνει όταν δεν μπορείς να πεις παραπάνω από 140 λέξεις ημερησίως; Πως συνδυάζονται η επανάσταση και η λογική; Ποιος είναι ο καλύτερος επικήδειος για μία γάτα που την έλεγαν Ντένις; Από την ομάδα που έφερε το έργο για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η παράσταση επιστρέφει για να απαντήσει.

Ο Όλιβερ και η Μπερναντέτ συναντιούνται στην κηδεία μίας γάτας, καθώς η κυβέρνηση επιβάλλει ημερήσιο όριο λέξεων. Θα καταφέρουν οι δυο τους να γνωριστούν, να επικοινωνήσουν και να αγαπηθούν ή θα χαθούν στη σιωπή; Επίκαιρο όσο ποτέ, το έργο διαπραγματεύεται μια μετ’ εμποδίων επικοινωνία σ’ έναν κόσμο που απομονώνει.

Ο συγγραφέας, σε μια αφήγηση με μη γραμμική χρονολογική σειρά εξερευνά το διαχρονικό ερώτημα: πώς θα έρθουμε εντέλει κοντά;

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Νταλιάνη
Φωτογραφίες: Γιώργος Κασσαπίδης

Παίζουν:
Μπερναντέτ: Λίνα Πάτσιου
Όλιβερ: Νίκος Κουκάς

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ γενική είσοδος, 10 ατέλειες, ανέργων, άνω των 65
Προπώληση: more.com
Διάρκεια: 90 λεπτά
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00
Πρεμιέρα: 24/01για λίγες παραστάσεις

Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41 (μετρό Κεραμεικός)
210 3455020 / 6951269828

Ο Αμερικανός – Από Μηχανής Θέατρο

Η παράσταση που ταξίδεψε σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ελλάδας και την παρακολούθησαν πάνω από 80.000 θεατές, επιστρέφει για τελευταία φορά, κλείνοντας αυτόν τον μεγάλο της κύκλο.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο «Αμερικάνος», o Τζων Στόθισον, είναι ένας Έλληνας μετανάστης, ο οποίος ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του αλλά δεν τον αναγνωρίζει κανείς. Περιπλανιέται μόνος στην αποβάθρα, τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και τα χαλάσματα του πατρικού του. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει είναι ο έρωτας: η ελπίδα ότι η αγαπημένη του ίσως είναι ακόμα εκεί και τον περιμένει. Ακριβώς όπως ο Οδυσσέας, που γύρισε για να ξαναβρεί τη χαμένη του Ιθάκη στα μάτια της πιστής του Πηνελόπης.

Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής, αλλά και κάθε εποχής. Αμέτρητοι ήταν οι νέοι που μπροστά στην αμείλικτη φτώχεια εγκατέλειψαν τα πάντα βουτώντας στο άγνωστο: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία… Ο «Αμερικάνος» του Παπαδιαμάντη δεν είναι παρά ο μετανάστης απανταχού της γης.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Μουσική σύνθεση: Λάμπρος Πηγούνης
Μουσικός επί σκηνής: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου, Τάσος Θώμογλου

Πού: Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, τηλ: 210 523 2097
Πρεμιέρα: Από 20 Ιανουαρίου
Κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00 έως και 25 Φεβρουαρίου 2024
Εισιτήρια: 15 € (κανονικό), 12 € (μειωμένο)
Προπώληση: more.com
Προσφορά προπώλησης (έως και 18/1): 10 €
Διάρκεια: 65 λεπτά.