Τελευταίο σαββατοκύριακο των εορτών και το πρόγραμμα περιλαμβάνει έξοδο και για σινεμά. Εξάλλου, μετά από τα ρεβεγιόν και τα πάρτι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αρκετοί θέλουν κάτι πιο χαλαρό. Και μια καλή ταινία στον κινηματογράφο, αποτελεί μια ασφαλή επιλογή γι’ αυτό που ζητάτε.

Και το ερώτημα όλων: παίζει καμιά καλή ταινία στο σινεμά; Ευτυχώς, για εσάς παίζουν. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις πολυδιαφημισμένες ταινίες, όπως το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου. Υπάρχουν αρκετά «διαμαντάκια» που έχουν αποσπάσει καλές κριτικές και αξίζει να τις δείτε πριν ολοκληρώσουν τον κύκλο τους στις σκοτεινές αίθουσες.

Ζώνη Ενδιαφέροντος

Το αριστούργημα του 2023 και δεν είναι υπερβολή. Η Ζώνη Ενδιαφέροντος δεν είναι ακόμα μία ταινία για το Ολοκάυτωμα. Είναι μία ταινία που σοκάρει τον θεατή, χωρίς καν να δείχνει σκηνές από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Πέρα από τα συρματοπλέγματα του Άουσβιτς που δικρίνονται στο πλάνο με τον κήπο, δεν έχουμε καμία άλλη εικόνα από την επίγεια κόλαση εκατομμυρίων Εβραίων.

Αντίθετα, σε όλη τη διάρκεια της ταινίας παρακολουθούμε τον επίγειο και πλασματικό παράδεισο που έχει χτίσει για την οικογένειά του ο Ρούντολφ Ες. Η Ζώνη Ενδιαφέροντος με τον πιο… ειδυλλιακό τρόπο μάς φέρνει αντιμέτωπους με μια φρικτή πραγματικότητα – ειδικά σήμερα, γι’ αυτό και η ταινία θεωρείται επίκαιρη – το κακό υπάρχει δίπλα μας, αλλά κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε. Ίσως γιατί δεν μας αφορά ή γιατί είμαστε αρκετά βολεμένοι για να μας απασχολούν τα δεινά των άλλων.

Η υπόθεση
Ο διοικητής του στρατοπέδου του Άουσβιτς, Ρούντολφ Ες, και η σύζυγός του, Χέντγουιγκ, προσπαθούν να φτιάξουν μια ονειρεμένη ζωή για την οικογένειά τους σε ένα σπίτι με όμορφο κήπο, που τον χωρίζει ένας φράκτης από το πεδίο φρικαλεοτήτων.

Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Γκλέιζερ
Πρωταγωνιστούν: Κρίστιαν Φρίντελ, Σάντρα Ούλερ, Ραλφ Χέρφορθ, Γιόχαν Καρτχάους
Διάρκεια: 105 λεπτά

«Ανατομία μιας πτώσης»

Η ταινία της Ζυστίν Τριέ, που κατέκτησε τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών και η ίδια έγινε μόλις η τρίτη γυναίκα που κερδίζει το μεγάλο βραβείο. Πρόκειται για ένα χιτσκοκικό θρίλερ, με την Τριέ να δημιουργεί μια περίπλοκη και συναρπαστική ηρωίδα, αμφισβητώντας τις κοινές πεποιθήσεις για τις σχέσεις και την αλήθεια.

Η υπόθεση
Τον τελευταίο χρόνο, η Σάντρα, μια Γερμανίδα συγγραφέας, ο Γάλλος σύζυγός της Σάμουελ και ο εντεκάχρονος γιος τους Ντάνιελ ζουν σε μια απομακρυσμένη πόλη στις γαλλικές Άλπεις. Όταν ο Σάμουελ βρίσκεται νεκρός στο χιόνι, έξω από το σαλέ τους, η αστυνομία αναρωτιέται αν αυτοκτόνησε ή σκοτώθηκε. Η αιτία θανάτου μένει αδιευκρίνιστη και η Σάντρα θεωρείται η κύρια ύποπτη. Σιγά σιγά η δίκη ξεπερνάει τη διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του Σάμουελ, και μετατρέπεται σε ένα ψυχολογικό ταξίδι στα βάθη της συγκρουσιακής σχέσης του ζευγαριού.

Σκηνοθεσία: Ζιστίν Τριέ
Πρωταγωνιστούν: Σάντρα Ούλερ, Σουάν Αρλό, Σαμουέλ Τις
Διάρκεια: 150 λεπτά

Ennio: The Maestro

Μία ταινία – ντοκιμαντέρ φόρο τιμής στον Ένιο Μορικόνε, έναν από τους πιο επιδραστικούς συνθέτες του 20ου αιώνα. Στο ντοκιμαντέρ μιλάνε καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί του ή εμπνεύστηκαν από το έργο του, όπως Μπρους Σπρίνγκστιν, Χανς Ζίμερ, Κλιντ Ίστγουντ, Κουέντιν Ταραντίνο.

Η υπόθεση
Ο Μορικόνε, ένας Μαέστρος που άλλαξε την έννοια και το κύρος της κινηματογραφικής μουσικής, αφηγείται τη ζωή του από την αρχή μέχρι το τέλος, συγκινεί και συγκινείται. Μουσικοί και σκηνοθέτες μιλούν στο ντοκιμαντέρ για το φαινόμενο Μορικόνε, για το πόσο επηρέασε τους ίδιους και την εξέλιξη της μουσικής.

Σκηνοθεσία: Τζουζέπε Τορνατόρε
Διάρκεια: 156 λεπτά

Περασμένες Ζωές

To γενναιόδωρο ντεμπούτο της κορεάτικης καταγωγής Σελίν Σονγκ έκλεψε τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ του Σάντανς και συγκίνησε κοινό και κριτικούς με μία γλυκόπικρη ιστορία για την αγάπη, τη μοίρα και όλα όσα καθορίζουν την προσωπικότητα και την πορεία ενός ανθρώπου.

Μία ιστορία για μια αγάπη που έμεινε σε αδράνεια από την παιδική ηλικία μέχρι να ξυπνήσει ξανά στην πρώιμη ενηλικίωση. Εξάλλου, όπως λέει και το in-yeon, όσοι συνδέονται πνευματικά μεταξύ τους είναι προορισμένοι να ξανασυναντηθούν.

Η υπόθεση
Η Νόρα και ο Χε-Σαν, δύο βαθιά συνδεδεμένοι παιδικοί φίλοι, χωρίζονται όταν η οικογένεια της Νόρα μεταναστεύει από τη Νότια Κορέα. Δύο δεκαετίες μετά, επανασυνδέονται στη Νέα Υόρκη και περνάνε μία μοιραία εβδομάδα καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με το πεπρωμένο, την αγάπη και τις επιλογές που καθορίζουν μία ζωή.

Σκηνοθεσία: Σελίν Σονγκ
Πρωταγωνιστούν: Γκρέτα Λι, Τέο Γιό, Τζον Μαγκάρο
Διάρκεια: 105 λεπτά