Στο άκουσμα της λέξης «προβατίνα», όσοι δεν δηλώνουν φανατικοί λάτρεις της κρεατοφαγίας, ίσως να μην πολυενθουσιαστούν.

Μόλις, όμως, δοκιμάσουν το καλομαγειρεμένο κρέας της προβατίνας στα στέκια που ακολουθούν παρακάτω -και μάλιστα σε διάφορες εκδοχές- τότε σίγουρα θα μετανιώσουν που δεν το είχαν δοκιμάσει νωρίτερα!

Hoocut

Από τις πιο μοντέρνες και πρωτότυπες εκδοχές του εθνικού μας street food, το σουβλάκι στο Hoocut, στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, κάνει την διαφορά με την ιδιαίτερη φιλοσοφία του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ακόμη και ο Γκόρντον Ράμσεϊ βρέθηκε εδώ για να παρασκευάσει το δικό του σουβλάκι. Λεπτοκομμένα κομμάτια κρέατος (βοδινό ή προβατίνα) τυλιγμένα σε πίτα ή ανοιχτές πίτες με ψητό κρέας (κοτόπουλο, χοιρινό, λουκάνικο) με τα κατάλληλα μυρωδικά, συνοδευμένα από φρεσκοκομμένες πατάτες γίνονται ανάρπαστα.

Γίδι

Μία μοντέρνα χασαποταβέρνα στη Μεταμόρφωση (Τατοΐου 17) που συστήνει τους λάτρεις του κρέατος στη σύγχρονη εκδοχή του. Νόστιμα και ζουμερά κρεατικά σωστά ψημένα, σε ένα πρωτότυπο concept που φέρει την υπογραφή του διάσημου και πολυπράγμονα σεφ Βασίλη Ακρίβου. Μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα, ελληνικό t-bone, πρόβατο μπούτι στα κάρβουνα, για όσους θέλουν να μυηθούν στα μυστικά της σωστής κρεατοφαγίας. Στα best seller πιάτα του και το ζουμερό μπιφτέκι (και από προβατίνα).

Πυρολίκι

Από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στον Κεραμεικό, το Πυρολίκι (Μεγ. Αλεξάνδρου 117) αποτελεί, πια, σημείο αναφοράς για την περιοχή με τις γευστικές προτάσεις του να κερδίζουν τις εντυπώσεις όλων. Με βάση την ελληνική κουζίνα, τα πιάτα του ξεχωρίζουν για το μοντέρνο twist τους -ανάμεσά τους το μπιφτέκι προβατίνας– αλλά και την γεύση που είναι αξεπέραστη. Διαθέτει και μια τέλεια αυλή, την οποία θα λατρέψετε.

Gastone

Η δημιουργική ομάδα του Cookoovaya, προτεινόμενου εστιατορίου του διεθνούς οδηγού Michelin, στη Χατζηγιάννη Μέξη, από το καλοκαίρι του 2021 συστήνει τους λάτρεις της κρεατοφαγίας σε ένα πρωτότυπο concept στο κέντρο της Αθήνας (Πραξιτέλους 43 & Αγίου Μάρκου) που συνδυάζει την αμερικάνικη φιλοσοφία του fine dining με τις αυθεντικές, ελληνικές χασαποταβέρνες. Το αποτέλεσμα; Δημιουργικά πιάτα και μεζέδες με βάση το κρέας -ανάμεσά τους το προσούτο από πρόβατο-, που προσφέρουν μια πρωτόγνωρη γευστική εμπειρία. Ναυαρχίδα του μενού η περίφημη τραγανή γουρουνοπούλα, που γίνεται πραγματικά ανάρπαστη.