Τον κορυφαίο ζωγράφο του 20ου αιώνα Μαρκ Ρόθκο, ερμηνεύει ο Σταμάτης Φασουλής υπογράφοντας παράλληλα και τη σκηνοθεσία στο βραβευμένο με έξι βραβεία Tony, έργο του αμερικάνου συγγραφέα Τζον Λόγκαν, «Κόκκινο» που κάνει πρεμιέρα αυτήν την Παρασκευή (3/12) στο Θέατρο Δημήτρης Χορν.

Τον βοηθό του υποδύεται ένας από τους πλέον ταλαντούχους ηθοποιούς της νέας γενιάς, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.

Η υπόθεση του έργου – που θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά σύγχρονα θεατρικά κείμενα – βασίζεται σε μια στιγμή του μεγάλου ζωγράφου Ρόθκο. Σε μια εποχή που όλοι και όλα είναι στο κόκκινο, ο Τζον Λόγκαν μιλά όχι μόνο για την τέχνη και την εξαγορά της, αλλά και τη συνείδηση, το χρήμα, το αίσθημα, τις σχέσεις, την ανταλλαγή και το ξεπούλημά τους.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ το έργο ξεκίνησε από ένα θέατρο 200 θέσεων στο Λονδίνο, το Donmar Warehouse, κατέληξε να παίζεται σε ένα θέατρο 1000 θέσεων στην καρδιά του Μπρόντγουεϊ, το Golden Theater, αποτελώντας εκτός από καλλιτεχνική και μία από τις πιο εμπορικές επιτυχίες της φετινής χρονιάς.

«Για μένα, αυτό το έργο αποτελεί μία μεγάλη στιγμή, δεν ήξερα ότι θα πάρει τέτοια τροπή. Όταν το πρωτοσυνάντησα, ήμουνα ανυποψίαστος τόσο για τον Ρόθκο όσο και για τον Λόγκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης της παράστασης Σταμάτης Φασουλής σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο θέατρο Δημήτρης Χορν.

Σε ό, τι αφορά την μετάφραση, επεσήμανε πως προσπάθησε να μεγεθύνει και να αναδείξει όλα τα χαρίσματα του έργου ακόμα και αυτά που υπαινίσσεται το αγγλικό κείμενο.

Ενώ για το συμπρωταγωνιστή του, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, τόνισε πως αναγνωρίζει στοιχεία του εαυτού του σε αυτόν. «Με τον Οδυσσέα έχω την αίσθηση πως δουλεύω με τον πιο φρέσκο ηθοποιό που έχει ταυτόχρονα πείρα, σχεδόν σαν την δική μου».

Τα σκηνικά επιμελείται ο Μανόλης Παντελιδάκης, τα κοστούμια η Ντένη Βαχλιώτη και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος

Η παράσταση παρουσιάζεται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με το «Τι είδε ο Μπάτλερ» του Τζο Όρτον.

Ο Τζον Λόγκαν έχει γράψει θεατρικά έργα μεταξύ των οποίων «Never the sinner», «Hauptmann», «Scorched earth», «Music from a locked room» και «Riverview». Ενώ έχει γράψει και τα σενάρια για τις ταινίες «Ο Μονομάχος» («The Gladiator») σε σκηνοθεσία Ρίντλεϋ Σκοτ με τον Ράσελ Κρόου, «Ο τελευταίος Σαμουράι» («The Last Samurai») με τον Τομ Κρουζ, «The Aviator» σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορτσέζε με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και «Sweeney Todd» του Τιμ Μπάρτον με τον Τζόνυ Ντεπ.