Περισσότερα από 70 κλασσικά αυτοκίνητα θα διεκδικήσουν τον τίτλο του αυτοκινήτου που θα είναι «τόσο όμορφο όσο και η Ρώμη», στο πλαίσιο του διαγωνισμού REB Concours. Στην πασαρέλα και δυο μοναδικής ομορφιάς Alfa Romeo, η 8C 2900 Le Mans (1938) και η 33 Stradale Prototipo (1967), που όμως συμμετέχουν εκτός συναγωνισμού.

Επίκεντρο του διαγωνισμού θα είναι το Circolo di Golf Roma Acquasanta, το παλαιότερο golf club στην Ιταλία, όπου το Roma Eternal Beauties (REB) θα φιλοξενήσει τα 70 κλασσικά αυτοκίνητα που δημιουργήθηκαν από την αρχή του 20ου αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του 1970. Δίπλα τους, η 8C 2900 B που αγωνίστηκε στο Le Mans του 1938 και αποτέλεσε ένα πραγματικό σύμβολο της εποχής της.

Η Touring Superleggera από το Μιλάνο χάρισε στο μοντέλο κορυφαία αεροδυναμική απόδοση και εντυπωσιακή αρμονία, ενώ ο 8κύλινδρος σε σειρά κινητήρας των 220 ίππων εξασφάλιζε τελική ταχύτητα 240 χλμ./ώρα. Στις 24 ώρες του διάσημου Le Mans του 1938, το πανέμορφο αυτοκίνητο κυριαρχούσε στα χέρια του Clemente Biondetti.

Αφού συνέτριψε το ρεκόρ γύρου, η 8C 2900 επέστρεψε στα πιτ για επισκευές και συνέχισε τον αγώνα και πάλι στην πρώτη θέση, αλλά δυστυχώς λίγο πριν τον τερματισμό εγκατέλειψε. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, ανήκει πλέον στη συλλογή κλασσικών αυτοκινήτων της Μιλανέζικης μάρκας και κατέχει περίοπτη θέση στο μουσείο της μάρκας στο Arese.

Εξίσου μοναδική είναι και η 33 Stradale Prototipo, με το σχεδιασμένο από τον Franco Scaglione αλουμινένιο αμάξωμα. Πρόκειται για τον προπομπό ενός μοντέλου εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής, της 33 Stradale που κατασκευάστηκε μόλις σε 18 μονάδες. Από αυτές, μόλις 12 έφτασαν προς πώληση, τις οποίες απέκτησαν γνωστοί σχεδιαστές, όπως οι Bertone, Pininfarina και Italdesign, που τις χρησιμοποίησαν ως βάση για τα δικά τους φουτουριστικά πρωτότυπα.

Νίκος Τσάδαρης