Η προεκλογική περίοδος που διανύουμε εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου αποτελεί μια ευκαιρία για απολογισμό του τι έγινε στους δήμους την τελευταία 4ετία. Αφορμή για αυτό αποτελεί η συμμετοχή μου στη προσπάθεια του Δημήτρη Τούτουζα για ένα καλύτερο Δήμο Παπάγου – Χολαργού.

γράφει η Δέσποινα (Ντέπη) Κονδυλίδου*

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε κεντρικά το 2019 με τη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της για την ριζική αναμόρφωση του συστήματος διοίκησης των δήμων.

Πρώτο βήμα ήταν η κατάργηση του εκλογικού νόμου ΣΥΡΙΖΑ και η δημιουργία λειτουργικών επιτροπών στους ΟΤΑ.

Το 2ο μεγάλο βήμα ήταν το νομοσχέδιο για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, το οποίο έρχεται να
συμπληρώσει η αρμόδια υπουργός Ν. Κεραμέως με την επερχόμενη αναμόρφωση του συστήματος διοίκησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

To νομοσχέδιο της Ν.Δ που τέθηκε πριν λίγες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνει ρυθμίσεις με στόχο την εμπέδωση της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας στους δήμους, η οποία τουλάχιστον για τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και εξαιρετικά επείγουσα προτεραιότητα της επόμενης δημοτικής αρχής.

Θεσμικές αλλαγές όπως η καθιέρωση ειδικών συνεδριάσεων ελέγχου των πεπραγμένων των αυτοδιοικητικών αρχών, σύμφωνα με το μοντέλο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και με όλες τις εγγυήσεις δημοσιότητας, θα ενισχύσουν την διαφάνεια στη διοίκηση των ΟΤΑ λειτουργώντας ανασχετικά σε απόπειρες κατασπατάλησης των δημοτικών πόρων και τερματίζοντας φαινόμενα κακοδιαχείρισης της περιουσίας του δήμου.

Πρόκειται επομένως για ένα απολύτως αναγκαίο βήμα, το οποίο θα οδηγήσει στην ουσιαστική ενεργοποίηση του νόμου  4795/2021 που ψήφισε η ΝΔ προκειμένου να αξιοποιηθούν οι Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου και σε Δήμους όπως ο Παπάγος – Χολαργός όπου σήμερα ο εσωτερικός έλεγχος υπάρχει μόνο στα χαρτιά…

Η πρόσφατη δέσμευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη για έλεγχο από το ΥΠΕΣ της αξιοποίησης των επιχορηγήσεων που λαμβάνουν οι δήμοι, ξεκινώντας από τις χρηματοδοτήσεις των ΟΤΑ για έργα αντιπυρικής προστασίας, είναι αναμφίβολα αναγκαίο μέτρο για την προαγωγή της αποτελεσματικότητας και της λογοδοσίας των δημοτικών αρχών.

Είναι μια πρωτοβουλία που πρέπει να επεκταθεί σε κάθε πτυχή του ελέγχου νομιμότητας της ασκούμενης οικονομικής διαχείρισης εκ μέρους των δήμων, όπως είναι η διάθεση των χορηγούμενων κονδυλίων για τον προβλεπόμενο σκοπό, η έγκαιρη αξιοποίηση τους, η διενέργεια διαγωνισμών για την ανάθεση των απαραίτητων έργων ή προμηθειών κτλ.

Ο λόγος άλλωστε που συμμετέχω ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις εκλογές του Οκτωβρίου με τον συνδυασμό «συν-πόλις Παπάγος – Χολαργός» είναι κυρίως αυτός: η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση που δικαιούνται και απαιτούν οι συνδημότες μας.

Αυτήν ακριβώς την ανάγκη αναγνώρισε και ο υποψήφιος με τη Ν.Δ Περιφερειάρχης Αττικής, ο Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος δεσμεύτηκε για την εισαγωγή νέων μηχανισμών ελέγχου και διαφάνειας με πρώτο το help desk για δήμους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ορθής εφαρμογής διοικητικών διαδικασιών.

Σε αυτή τη κατεύθυνση οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Ν.Δ και ιδιαίτερα αυτές της αρμόδιας υπουργού Ν. Κεραμέως θα είναι κρίσιμης σημασίας για την αλλαγή του αυτοδιοικητικού μοντέλου στη χώρα μας.

Έτσι ώστε η θητεία των νέων δημοτικών αρχών μέχρι το 2028 να φέρει ριζικές βελτιώσεις στον τρόπο διοίκησης των ΟΤΑ αλλά κυρίως θετικά αποτελέσματα για τους ίδιους τους πολίτες.

*Η Δέσποινα (Ντέπη) Κονδυλίδου είναι δικηγόρος Αθηνών, π. επιστημονική σύμβουλος της Βουλής σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης – Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποψήφια δημοτική σύμβούλος με τον συνδυασμό «συν-πόλις Παπάγος – Χολαργός» του Δημήτρη Τούτουζα