104
loading

Κάποιοι λένε ότι πρέπει να κατάγεσαι από μία χώρα για να την αγαπάς. Ή μήπως όχι τελικά;

Υπάρχει μία μικρή χώρα, όπου αρκετοί χιλιάδες άνθρωποι μιλούν, πέρα από την μητρική τους γλώσσα, και την ελληνική. Τα παιδιά μαθαίνουν την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό ενώ τόσο την 25η Μαρτίου όσο και την 28η Οκτωβρίου οι κάτοικοι γιορτάζουν σαν να είναι Έλληνες.

Στην μακρινή Ουρουγουάη των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων, ζουν άνθρωποι που λατρεύουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το αποδεικνύουν. Όχι με βαρύγδουπες εκφράσεις και μεγαλειώδεις λόγους αλλά με δρόμους και πλατείες που έχουν ελληνικά ονόματα και με αγάλματα αρχαίων φιλοσόφων να κοσμούν τα δημόσια κτίρια της χώρας.

Η Ουρουγουάη είναι χώρα της Λατινικής Αμερικής και έχει χαρακτηριστεί ως η «Ελβετία της Αμερικής». Αν και λόγω του μικρού μεγέθους της δεν υπολογίζεται ως ένας σοβαρός οικονομικός παράγοντας σε παγκόσμιο επίπεδο, σε εθνικό επίπεδο έχει ξεπεράσει πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Η Ουρουγουάη διαθέτει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα με το επίπεδο των σπουδαστών να είναι αρκετά υψηλό. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι φοιτητές από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής που επιλέγουν την Ουρουγουάη και φοιτούν στα πανεπιστήμια της χώρας.

1

Αυτό όμως που κάνει εντύπωση με αυτή τη μακρινή χώρα είναι το πόσο πολύ αγαπάει και εκτιμάει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Είναι γεγονός ότι η χώρα, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, δέχτηκε πολλούς Έλληνες μετανάστες. Στο λιμάνι έφτασαν πλοία με Έλληνες ναυτικούς και μετανάστες οι οποίοι θέλησαν να δημιουργήσουν μια καλύτερη ζωή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η εγκαρδιότητα με την οποία έγιναν δεκτοί ήταν, κατά πολλούς, ένας αποφασιστικός παράγοντας για την εγκατάστασή τους και τη μετέπειτα ζωή τους εκεί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ελληνική κοινότητα Ουρουγουάης, έχει κλείσει ένα αιώνα ζωής και ήταν η πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη οργανωμένη δομή των Ελλήνων στη Νότια Αμερική. Σήμερα στην Ουρουγουάη, υπάρχουν πάμνω από 3.500 χιλιάδες Έλληνες μετανάστες δεύτερης ή τρί της γενιάς, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός αυτοχθόνων που μιλούν την ελληνική γλώσσα.

Οι ίδιοι οι πολίτες δεν δηλώνουν φιλέλληνες, αλλά ελληνολάτρες. Σύμφωνα με έρευνα της «Eurostat», το μεγαλύτερο ποσοστό των Ουρουγουανών απάντησε ότι ταυτίζεται πολιτιστικά με την Ευρώπη, με την πρώτη χώρα που να τους έρχεται στο μυαλό να είναι η Ελλάδα.

Τον Μάρτιο του 1978, ο καπετάνιος Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ίδρυσε το «Ίδρυμα Τσάκου», με σκοπό τη διάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Το 2002 μετονομάστηκε σε ίδρυμα «Μαρία Τσάκου», στη μνήμη της μητέρας του.

2

Το Ίδρυμα προσφέρει δωρεάν μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας, χορών, τραγουδιού, ιστορίας της τέχνης, λογοτεχνίας, μυθολογίας, φιλοσοφίας και ελληνικής κουζίνας. Διαθέτει, επίσης, μια μεγάλη βιβλιοθήκη με τίτλους στην ελληνική και ισπανική γλώσσα από διάφορους τομείς του ελληνικού πολιτισμού. Περίπου 400 άτομα εγγράφονται συνολικά κάθε χρόνο στα μαθήματα που προσφέρονται. Βασικός στόχος του ιδρύματος είναι η γνώση της αρχαίας ελληνικής ποίησης και ιστοριογραφίας, μέσα από τα ομηρικά έπη και τον «Επιτάφιο» του Περικλή.

Αξιοσημείωτο είναι και τό ότι σε κάθε βιβλιοπωλείο της χώρας, ακόμη και στο πιο μικρό, μπορεί κανείς να βρει τα άπαντα του Νίκου Καββαδία, του Καβάφη και του Ρίτσου.

Τα παιδιά των Ουρουγουανών, δεν διστάζουν κάθε 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου να γιορτάζουν τις εθνικές εορτές των Ελλήνων, πραγματοποιώντας σχολικές εκδηλώσεις, τραγουδώντας και απαγγέλοντας ποιήματα. Οι μαθητές του «Grecia», ενός δημόσιου σχολείου της χώρας, έχουν μάθει να λένε και τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας του Διονύσιου Σολωμού.

Στο Μοντεβιδέο, επίσης, υπάρχουν 23 δρόμοι που έχουν δανειστεί τα ονόματά τους από αρχαίους φιλόσοφους, ενώ ο κεντρικότερος δρόμος ονομάζεται κι αυτός «Grecia». Δύο πλατείες της πρωτεύουσας έχουν ονομαστεί πλατεία της Αθήνας και πλατεία της Ελλάδας.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Μοντεβιδέο έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τον αρχαιοελληνικό δωρικό αρχιτεκτονικό ρυθμό.

Έξω από την είσοδο του κτιρίου, το άγαλμα του Σωκράτη, υποδέχεται τους επισκέπτες ενώ σε πάρκο που βρίσκεται παραλιακά της πρωτεύουσας υπάρχει μια προτομή του Ομήρου.

Αξιοσημείωτη είναι η συνδρομή της ελληνικής κοινότητας στην Ουρουγουάη. Το 2016, η ελληνική κοινότητα της χώρας, γιόρτασε έναν αιώνα από την ίδρυσή της. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1916 και αποτέλεσε την πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη δομή των Ελλήνων στη Νότια Αμερική.

3

Οι πρώτοι Έλληνες που μετανάστευσαν στη μικρή λατινοαμερικανική χώρα βρήκαν εργασία στην Ουρουγουάη και αργότερα άνοιξαν τις δικές τους επιχειρήσεις. Δεν έλειψαν όμως και μεγάλες προσωπικότητες της Ελλάδας που επισκέφτηκαν ή επένδυσαν στην Ουρουγουάη. Για μικρό χρονικό διάστημα, έζησε στη χώρα ο θρυλικός «Ηρακλής», ο Παναγής Κουταλιανός, και έγινε γνωστός στα ρινγκ στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.

Τη δεκαετία του 1920, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο επίσης Σμυρνιός Νικόλας Κονιαλίδης, που εγκαταστάθηκαν στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, διεύρυναν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στη γειτονική Ουρουγουάη.

Η μικρή αυτή χώρα ήταν από τις πρώτες που αναγνώρισαν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος μετά την Επανάσταση του 1821.

Η εθνική σημαία της Ουρουγουάης, που καθιερώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1828, μοιάζει αρκετά με την αντίστοιχη ελληνική σημαία που καθιερώθηκε επίσημα το 1970. Και οι δύο σημαίες αποτελούνται από εννέα οριζόντιες λωρίδες, χρωμάτων μπλε και άσπρου εναλλάξ. Η μόνη διαφορά είναι ότι η σημεία της Ουρουγουάης έχει στην αριστερή γωνία ένα ήλιο με 16 ακτίνες, ενώ η ελληνική σημαία ένα σταυρό.

Ίσως τελικά και να μην χρειάζεται να κατάγεσαι από μία χώρα για να την εκτιμάς και να την αγαπάς, αρκεί να γνωρίζεις και να κατανοείς την ιστορία της, όσα βίωσε, βιώνει και θα βιώσει στο μέλλον και πρωτίστως να αγαπάς τους ανθρώπους της.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

104
σχόλια
 1. avatar Φοινικιος

  Η Ελλάδα που λατρεύουν όπως λένε οι Ουρουγουανοι είναι η πολιτιστική.
  Η Ελλάδα που δεν αγαπάμε οι νεοέλληνες είναι εκείνη των κοτσαμπασηδων, των μη ικανών και διεφθαρμένων που κρατουν τα κλειδιά, μας βάζουν να τρωγομαστε μεταξύ μας και μας κάνουν την ζωή κόλαση.

 2. avatar Stateless

  Από τη πολύ αγάπη έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία.

 3. avatar Cherry

  Καλημέρα σε όλους. Εκείνο που δεν ξέρουν πολλοί γι αυτή τη χώρα είναι ότι ο πρόεδρος της Μουχίκα Χοσέ από το 2010 έως το 2015 ήταν ο φτωχότερος πρόεδρος στον κόσμο. Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για τα προνόμια που του παρείχε η εξουσία. Ένα μεγάλο μέρος του μισθού του τον έδινε στους φτωχούς. Κρατούσε μόνο τα απαραίτητα για να ζήσει. ....

  1. avatar αλιευς

   Ειχαμε καποτε και εμεις τον Μεγαλο Καποδίστρια αλλα τον φαγαμε κι αυτον.

  2. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

   Αυτο, δηλαδη, που πρεπει
   ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ.
   Και ολοι,γενικως, ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΦΑΓΑΔΕΣ.
   Να 'σαι καλα για την ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΤΑΤΗ ... ''ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ'' !

 4. avatar ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΜΜΙΑ

  Αναφορά στο βασικό συστατικό της Ελληνικής παράδοσης που είναι η Ορθοδοξία!
  Λάθος του συντάκτη του άρθρου ή θλιβερή πραγματικότητα που αλλοιώνει τραγικά την σχέση της Ουρουγουάης με την Ελλάδα;

 5. avatar enas agnostos

  Πολυ ωραιο αρθρο.

 6. avatar SCULLYXL5

  ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΝΟΥΣ!!!

 7. avatar Το όνομά σας

  Έχει και 2 Μουντιάλ , με 3 εκατομμύρια κατοίκους.

 8. avatar PAOK 1926

  PABLO GARCIA

 9. avatar Ν. Τρ.

  Να το ψάξουν οι πανμακεδονικές οραγνώσεις γιατί ενδέχεται να υπάρχει θέμα κι εδώ. Όλοι θέλουν να κλέψουν την ιστορία μας. Δεν ξέρει απο που να φυλαχτεί κανείς πια!

 10. avatar Την αρχαία Ελλάδα

  πολλοί την αγάπησαν, την νεότερη ουδείς. "Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ
  και βαθιά σ' ευχαριστώ
  γιατί μ' έμαθες και ξέρω
  ν' ανασαίνω όπου βρεθώ
  να πεθαίνω όπου πατώ
  και να μην σε υποφέρω"

  1. avatar Δελαβέκουρας Απόστολος

   Πολύ σωστά βάζεις αυτούς τους στίχους. Θυμίζει το "Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος" του Θουκυδίδη.

 11. avatar Random_guy

  Να σημειώσω ότι το Μότο της χώρας είναι το «ελευθερία ή θάνατος». Και όλα αυτά (σημαία, Μότο, κλπ) διότι ο πρώτος νομοθέτης της χώρας ήταν Έλληνας. Και φυσικά επειδή δεν υπάρχει περθενογεννηση, αντέγραψε το ελληνικό Σύνταγμα.

 12. avatar Γιαννης Χρ

  Δεν αγαπανε την Ελλαδα. Την αρχαια Ελλαδα λατρευουν. Την σημερινη Ελλαδα πρεπει πρωτα να την αγαπησουν οι Ελληνες και μετα οι υπολοιποι.

  1. avatar Νίκος Γιαγας

   Από ανέκαθεν οι άριστοι εξορίζονται από την χώρα με τρόπον να απομένουν σε αυτή αυτοί που χωράνε στα όρια που επιτρέπει η μετριότητα . Παραδεχόμαι ότι είναι μεγάλο βάρος να είσαι Έλληνας , εδώ στην Βραζιλία , στο σχολείο πάντοτε οι δασκάλοι ιστορίας , μαθηματικών , γεωμετρίας , φυσικής , κτλ καί στο πανεπιστήμιο στην ιατρική σχολή όταν αρχίζαν το μάθημα έλεγαν : Nicolas εσύ πού είσαι Έλληνας να μας πεις ...
   Και το ίδιο γίνεται και με τα παιδιά μου . Λοιπόν , νομίζω πως η αγάπη για την Ελλάδα στην Ουρουγουάη προέρχεται από την ερέθιση που προκάλεσαν οι Έλληνες που επήγαν σε αυτή την χώρα . Ελπίζω να σταματήσει αυτή η εξορία των αρίστων για να εμπλουτιστεί το έθνος και ο λαός σε ποιότητα και με αυτόν τον τρόπον να ψηφιστούν καλύτεροι ηγέτες του κράτους και να καλυτερέψει η χώρα .Να με συγχωρείτε για τα ορθογραφικά λάθη διότι είμαι τρίτη γενιά Ελλήνων στο εξωτερικό .

   1. avatar colonel Roy Mustang

    Φίλε Νίκο,αυτή η Αγάπη επίσης οφείλεται στο Japanimation,ναι διότι στην Λατ.Αμερική έχει προβληθεί το anime Saint Seιya,απ'το ομώνυμο manga του Masami Kurumada.Το έργο με τους αρχαίους μας Θεούς και την Αθηνά.
    Μιλώντας για κινούμενο σχέδιο για δές :Saint Seιya Generique ending YouTube.com/watch?v=xDgwdH2JD0M

    http://www.youtube.com/watch?v=dlX_oYGTlQM

    1. avatar Νίκος Γιαγας

     Κύριε colonel Roy Mustang οι Ιάπωνες εκτός αυτά τα στοιχεία που μας προσφέρεται έχουν έναν όμιλο με είκοσι χιλιάδες άτομα που διάβασαν τα έπη του Ομήρου στον πρωτότυπο , αμφιβάλλω εάν σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν χίλιοι Έλληνες να είναι ικανοί να το κάνουν . Εδώ στην Βραζιλία επήγα μια φορά σε ένα καραοκε με μια παρέα στην πόλη São Paulo στο προάστιο της ιαπωνικής κοινότητος και για μεγάλη έκπληξη είδα και άκουσα έναν Ιάπωνα να τραγουδήσει το "όσοι έχουν πολλά λεφτά" του Μάρκου , και άλλοι θαμώνες Ιάπωνες το τραγουδούσαν μαζί του , όταν είχα την ευκαιρία άλλαξα λίγα λόγια με τον άνθρωπο και αυτός μου εξήγησε πως στην Ιαπωνία υπάρχει φαν κλαμπ του Μάρκου Βαμβακάρη . Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι Ιάπωνες είναι ένα παμπάλαιο έθνος με ταυτότητα σταθερή και πανάρχαια παράδοση . Γειά σας.

     1. avatar colonel Roy Mustang

      Νίκο,Σ'ευχαριστώ.

  2. avatar colonel Roy Mustang

   Πραγματικά,δεν έχουμε κάνει την Αποδοχή της Αρχαίας μας Κληρονομίας.Κοιττάμε με μια διάθεση Απέχθειας τα αρχαία,όπως και αξιώνουμε να τα πιάσουμε απ'τον τουρισμό και απ'τα μπαζωμένα χωράφια,διότι είχαν την "κακοτυχία" να έχουν Αρχαία.Τσιμεντώνουμε και λέμε "τώρα θα έχω Ανάπτυξη,Παράδες.Είμαι Αχτύπητος".Αφού έτσι απ'το καθεστώς έχουμε πια γαλουχηθεί.
   Ρωτώ,ποιο έιναι το σοβαρά σημαντικό:Ότι ήλθαν κάποιοι εκατοντάδες τουριστές για τα Αρχαία,ή κάτι άλλο; Μα Βεβαίως το Άλλο:Η Νοοτροπία,το Φώς των Αρχαίων μας, που έδωσε αυτά τα Προϊόντα! Δυστυχώς δεν έχουμε ποινικοποιήσει τα προεκλογικά Ψεύδη,και την αθέτηση των χ',ψ' υποσχέσεων.
   Επίσης για τον Πολιτισμό>Οι ΗΠΑ έχουν να δείξουν τον Walt Disney,η Ιαπωνία τον Tezuka Osamu,ο πατριάρχης των manga και anime.Η Ελλάδα τι εφάμιλλο έχει …;Τιποτε!!

   1. avatar ΠετροςΑ

    Για την απεχθεια προς την αρχαια Ελλαδα και την σοφια της παρακαλω οπως απευθυνθειτε στην κοντινοτερο γραφειο της Εκκλησιας σας. Οχι μονο κατεστρεψαν καθε αρχαιο ιδεωδες αλλα επισης και την χριστιανικη πιστη. Για αυτο το λογο χανει πιστους.

    1. avatar colonel Roy Mustang

     Φίλε Πέτρο,δυστυχώς αυτή την Απέχθεια καλλιέργησαν και διόγκωσαν άλλοι.
     Οι ψηφισμένοι λαοπατέρες μας στην νεώτερη Ελλάδα,έως και η Ελεεινή Αριστερά.
     Οι μεν που έγιναν μεγάλα "τζάκια",κουμαντάρουν την χώρα μας,όσο για την Αριστερά-που σιχαίνεται κάθε μεγάλο,αρχαίο πολιτισμό-αξίζουν τις Φάπες οι Απαίσιοι Καρλ Μαρξ και Εγκελς.
     Θα πάθης Σοκ απ'την απάντηση μου;

  3. avatar ΚΜ

   Δυστυχώς έχεις απόλυτο δίκιο

  4. avatar Συνονόματος

   Γιατί φιλε μου; Ο καβαφης και ο ριτσος αρχαίοι ητανε; Αλλο η οικονομία και η πολιτική και αλλο ο πολιτισμος.

  5. avatar Πολυ Σωστος

   το ειπες

  6. avatar Tasos 71

   Συμφωνώ πολύ

  7. avatar Σωστά

   Πολύ σωστά

 13. avatar πρασινος

  απο σημερα την συμπαθω

Παρακαλούμε περιμένετε ...