104
loading

Κάποιοι λένε ότι πρέπει να κατάγεσαι από μία χώρα για να την αγαπάς. Ή μήπως όχι τελικά;

Υπάρχει μία μικρή χώρα, όπου αρκετοί χιλιάδες άνθρωποι μιλούν, πέρα από την μητρική τους γλώσσα, και την ελληνική. Τα παιδιά μαθαίνουν την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό ενώ τόσο την 25η Μαρτίου όσο και την 28η Οκτωβρίου οι κάτοικοι γιορτάζουν σαν να είναι Έλληνες.

Στην μακρινή Ουρουγουάη των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων, ζουν άνθρωποι που λατρεύουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το αποδεικνύουν. Όχι με βαρύγδουπες εκφράσεις και μεγαλειώδεις λόγους αλλά με δρόμους και πλατείες που έχουν ελληνικά ονόματα και με αγάλματα αρχαίων φιλοσόφων να κοσμούν τα δημόσια κτίρια της χώρας.

Η Ουρουγουάη είναι χώρα της Λατινικής Αμερικής και έχει χαρακτηριστεί ως η «Ελβετία της Αμερικής». Αν και λόγω του μικρού μεγέθους της δεν υπολογίζεται ως ένας σοβαρός οικονομικός παράγοντας σε παγκόσμιο επίπεδο, σε εθνικό επίπεδο έχει ξεπεράσει πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Η Ουρουγουάη διαθέτει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα με το επίπεδο των σπουδαστών να είναι αρκετά υψηλό. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι φοιτητές από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής που επιλέγουν την Ουρουγουάη και φοιτούν στα πανεπιστήμια της χώρας.

1

Αυτό όμως που κάνει εντύπωση με αυτή τη μακρινή χώρα είναι το πόσο πολύ αγαπάει και εκτιμάει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Είναι γεγονός ότι η χώρα, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, δέχτηκε πολλούς Έλληνες μετανάστες. Στο λιμάνι έφτασαν πλοία με Έλληνες ναυτικούς και μετανάστες οι οποίοι θέλησαν να δημιουργήσουν μια καλύτερη ζωή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η εγκαρδιότητα με την οποία έγιναν δεκτοί ήταν, κατά πολλούς, ένας αποφασιστικός παράγοντας για την εγκατάστασή τους και τη μετέπειτα ζωή τους εκεί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ελληνική κοινότητα Ουρουγουάης, έχει κλείσει ένα αιώνα ζωής και ήταν η πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη οργανωμένη δομή των Ελλήνων στη Νότια Αμερική. Σήμερα στην Ουρουγουάη, υπάρχουν πάμνω από 3.500 χιλιάδες Έλληνες μετανάστες δεύτερης ή τρί της γενιάς, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός αυτοχθόνων που μιλούν την ελληνική γλώσσα.

Οι ίδιοι οι πολίτες δεν δηλώνουν φιλέλληνες, αλλά ελληνολάτρες. Σύμφωνα με έρευνα της «Eurostat», το μεγαλύτερο ποσοστό των Ουρουγουανών απάντησε ότι ταυτίζεται πολιτιστικά με την Ευρώπη, με την πρώτη χώρα που να τους έρχεται στο μυαλό να είναι η Ελλάδα.

Τον Μάρτιο του 1978, ο καπετάνιος Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ίδρυσε το «Ίδρυμα Τσάκου», με σκοπό τη διάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Το 2002 μετονομάστηκε σε ίδρυμα «Μαρία Τσάκου», στη μνήμη της μητέρας του.

2

Το Ίδρυμα προσφέρει δωρεάν μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας, χορών, τραγουδιού, ιστορίας της τέχνης, λογοτεχνίας, μυθολογίας, φιλοσοφίας και ελληνικής κουζίνας. Διαθέτει, επίσης, μια μεγάλη βιβλιοθήκη με τίτλους στην ελληνική και ισπανική γλώσσα από διάφορους τομείς του ελληνικού πολιτισμού. Περίπου 400 άτομα εγγράφονται συνολικά κάθε χρόνο στα μαθήματα που προσφέρονται. Βασικός στόχος του ιδρύματος είναι η γνώση της αρχαίας ελληνικής ποίησης και ιστοριογραφίας, μέσα από τα ομηρικά έπη και τον «Επιτάφιο» του Περικλή.

Αξιοσημείωτο είναι και τό ότι σε κάθε βιβλιοπωλείο της χώρας, ακόμη και στο πιο μικρό, μπορεί κανείς να βρει τα άπαντα του Νίκου Καββαδία, του Καβάφη και του Ρίτσου.

Τα παιδιά των Ουρουγουανών, δεν διστάζουν κάθε 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου να γιορτάζουν τις εθνικές εορτές των Ελλήνων, πραγματοποιώντας σχολικές εκδηλώσεις, τραγουδώντας και απαγγέλοντας ποιήματα. Οι μαθητές του «Grecia», ενός δημόσιου σχολείου της χώρας, έχουν μάθει να λένε και τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας του Διονύσιου Σολωμού.

Στο Μοντεβιδέο, επίσης, υπάρχουν 23 δρόμοι που έχουν δανειστεί τα ονόματά τους από αρχαίους φιλόσοφους, ενώ ο κεντρικότερος δρόμος ονομάζεται κι αυτός «Grecia». Δύο πλατείες της πρωτεύουσας έχουν ονομαστεί πλατεία της Αθήνας και πλατεία της Ελλάδας.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Μοντεβιδέο έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τον αρχαιοελληνικό δωρικό αρχιτεκτονικό ρυθμό.

Έξω από την είσοδο του κτιρίου, το άγαλμα του Σωκράτη, υποδέχεται τους επισκέπτες ενώ σε πάρκο που βρίσκεται παραλιακά της πρωτεύουσας υπάρχει μια προτομή του Ομήρου.

Αξιοσημείωτη είναι η συνδρομή της ελληνικής κοινότητας στην Ουρουγουάη. Το 2016, η ελληνική κοινότητα της χώρας, γιόρτασε έναν αιώνα από την ίδρυσή της. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1916 και αποτέλεσε την πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη δομή των Ελλήνων στη Νότια Αμερική.

3

Οι πρώτοι Έλληνες που μετανάστευσαν στη μικρή λατινοαμερικανική χώρα βρήκαν εργασία στην Ουρουγουάη και αργότερα άνοιξαν τις δικές τους επιχειρήσεις. Δεν έλειψαν όμως και μεγάλες προσωπικότητες της Ελλάδας που επισκέφτηκαν ή επένδυσαν στην Ουρουγουάη. Για μικρό χρονικό διάστημα, έζησε στη χώρα ο θρυλικός «Ηρακλής», ο Παναγής Κουταλιανός, και έγινε γνωστός στα ρινγκ στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.

Τη δεκαετία του 1920, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο επίσης Σμυρνιός Νικόλας Κονιαλίδης, που εγκαταστάθηκαν στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, διεύρυναν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στη γειτονική Ουρουγουάη.

Η μικρή αυτή χώρα ήταν από τις πρώτες που αναγνώρισαν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος μετά την Επανάσταση του 1821.

Η εθνική σημαία της Ουρουγουάης, που καθιερώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1828, μοιάζει αρκετά με την αντίστοιχη ελληνική σημαία που καθιερώθηκε επίσημα το 1970. Και οι δύο σημαίες αποτελούνται από εννέα οριζόντιες λωρίδες, χρωμάτων μπλε και άσπρου εναλλάξ. Η μόνη διαφορά είναι ότι η σημεία της Ουρουγουάης έχει στην αριστερή γωνία ένα ήλιο με 16 ακτίνες, ενώ η ελληνική σημαία ένα σταυρό.

Ίσως τελικά και να μην χρειάζεται να κατάγεσαι από μία χώρα για να την εκτιμάς και να την αγαπάς, αρκεί να γνωρίζεις και να κατανοείς την ιστορία της, όσα βίωσε, βιώνει και θα βιώσει στο μέλλον και πρωτίστως να αγαπάς τους ανθρώπους της.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

104
σχόλια
 1. avatar Αγαπω Ελλάς

  Δεν καταλαβαίνω το μίσος και τον φθόνο που σας διακατέχει φασισταριστεροι [...]πλιατςκαδοροι με καταθέσεις ολοι στην Ελβετία για την Ελλαδα μας και την θρησκείας μας.. Μόνιμος τραβάτε την χώρα πισω την ρουφάτε το αίμα και την ξεσκιζεται ειςτε οπλισμένοι ολοι με τα ιδια επιχειρήματα λέτε τις ίδιες μονότονες αηδίες και τις αμπελοφιλοσοφίες..θα ηθελα μια μερα επιτέλους να σας κανουμε τα εισητηρια να σηκωθείτε να πάρετε δρομο απ αυτο τον πανέμορφο ευλογημένο τόπο και να μας αφήσετε ήσυχους να ζήσουμε ειρηνικά τις ζωές μας. Ειςτε μεγαλύτερα πρόβατα και θύματα τις ιστορίας!! Υπηρέτησε σαν πιστά σκυλιά τα αφεντικά σας για 30 αργύρια οι περισσότεροι δεν εχετε ´ουτε μισό ένσημο ομως καταφέρατε να κλείσετε με τα συνδικάτα σας καθε υγιή επιχείρηση της πατρίδας μας. Θα το τελειώσω εδω γιατι μπορω να γράφω για ωρες ατέλειωτες το ποσο βαθειά πληγή ειςτε γι αυτο το χιλιοχτυπημενο απο παντου κράτος!!! Τα φιλια μου με αγαπη αλλα ευχομαι να ειςτε ολοι εκτος συνόρων!!

  1. avatar Χρήστος, ένας ενεργός πολίτης

   Το ποιος είναι φασίστας καταδεικνύεται περίτρανα από τον τρόπο που εκφράζεται ή χαρακτηρίζει όσους με τους οποίους διαφωνεί!!!

   Θα μπορούσα να σου απαντήσω σε κάθε πρόταση που γράφεις,, αλλά δεν αξίζει ν' ασχοληθεί κανείς μαζί σου! Είσαι απλώς ένα ανθελληνικό σκουπίδι κι απλώς παρασιτείς σε βάρος των υπολοίπων συμπολιτών σου!

   Αγαπάς Ελλάδα;;; ΕΣΥ;;;
   Δηλαδή τι χειρότερο θα έγραφες αν ΔΕΝ την αγαπούσες;;;

   1. avatar @Χρηστος

    Είσαι κομματοσκυλο και πραγματικά άξιος χλευασμού και μόνο που υποστηρίζεις το κυβερνών κόμμα. Θα μπορούσα κι εγώ να σου γράφω για ώρες αλλά έχεις δουλειά. Οι αφίσες δεν θα κολληθούν μόνες τους. Η κατάντια της Ελλάδας είναι η αριστερά και ο φασισμός της. Κι εσύ και οι όμοιοι σου.

 2. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

  μαγαπαει η ουρουγουάη....
  αχ ,τι καλα...
  θα θελει και γαμο φανταζομαι....
  το ξερει οτι ψωμολυσσάω;;
  προικα δίνει;;;

 3. avatar Reality Talk

  Υπάρχουν πολλές ομοιότητες του Ουρουγουανικού και του Ελληνικού πολιτισμού .

 4. avatar Τοξότης

  Το χαρακτηριστικό μιάς μεγάλης διάνοιας είναι να λέει πολλά με λίγες λέξεις ενώ μιάς μικρής να χρησιμοποιεί πολλές λέξεις και να μην λέει τίποτα .Αυτό σας θυμίζει κάποιον?

 5. avatar Ουρουγουέλλην

  Κι εμείς τους αγαπάμε. Μάλιστα θα ήταν ωραία να μετονομαστεί η πλατεία Συντάγματος σε πλατεία Καβάνι και η λεωφόρος βασιλίσσης Σοφίας σε λεωφόρο Σουάρες ή το Μέγαρο Μαξίμου σε Μέγαρο Γκοντίν.

 6. avatar Δανδης

  εχω 235 γυναικες στην Ουρουγουαη. εκει επιτρεπεται η πολυγαμια και εχω 65 επιχειρησεις εκει.
  ειμαι παραγοντας εκει και στελεχος ισχυρο.
  ειμαι λογος για ολα αυτα που διαβαζεται σημερα.
  ευχαριστηστε με καντε μου αγαλμα
  σας αφινω τωρα. παω Ουρουγουαη απο Σκιαθο με το σκαφος μου

  1. avatar Kimon Voutyras

   Καλό ταξειδι

 7. avatar Αυτόχθων και σε όποιον αρέσει !!

  Στην Ελλάδα μας δυστυχώς , υπάρχουν ανάμεσα μας , πολλοί μα πολλοί ανθέλληνες , από εκεί ξεκινάει το κακό , επικαλούμαστε τον προοδευτισμό πανάθεμά μας αλλά δεν χωνεύουμε την Ελλάδα και τους Έλληνες αλλά αγαπάμε τους λοιπούς λαούς και τα κράτη τους , πάρτε για παράδειγμα τον Κοτζιά τον Αλέξη και τους λοιπούς ανθέλληνες που κάνανε τα πάντα για να τα δώσουν όλα στους Σκοπιανούς Σλαβοαλβανούς παίρνοντας μια κόκκινη γραβάτα !! ....
  που τιμά τον σφαγέα του Ελληνισμού κεμάλ !!! Αλήθεια αν κάποιος σας σκότωνε τον
  Παππού ή σας βίαζε την γιαγιά ή έτερο συγγενή θα του δίνατε συγχωροχάρτι για να νιώθετε προοδευτικοί ; Ξεχνιούνται αυτά αγαπητοί μου , αν ξεχνιούνται να ξέρετε τα χειρότερα δεν τα είδατε ακόμη , καληνύχτα μας !

  1. avatar Vasilis Tsolakis

   Τωρα αυτα που γραφεις τι σχεση εχουν με το αρθρο;; Αν θες μια καλη συμβουλη βγες λιγο εξω διασκεδασε και μην εχεις στο μυαλουδακι σου οσο εχει φυσικα την πολιτικη μοναχα

   1. avatar Αυτόχθων και σε όποιον αρέσει !!

    Καλημέρα Βασίλη , έξω είμαι, παραλία κάνω μπανάκι , και κάτω από την ομπρέλα διαβάζω και γράφω καμμιά φορά , η παρέμβαση μου έχει να κάνει με το δεδομένο ότι εμείς οι ίδιοι δεν αγαπούμε την Ελλάδα και τον τόπο , άρα αποτελεί σαφή ξεκάθαρη και επίκαιρη θέση στο άρθρο , στο δια ταύτα δεν αντιλαμβάνομαι την θέση σου ότι δεν έχει σχέση αυτό
    που γράφω με το άρθρο , επέτρεψε μου να σου επιστήσω την προσοχή ότι η παρέμβαση σου είναι τουλάχιστον άστοχη , παρόλα αυτά σου εύχομαι να έχεις μια όμορφη Κυριακή .

  2. avatar Φροιξος

   κιομως η γη κινειται! βλεπεις γυρισε ο τροχος γισ νσ @@@@κιο αριστερος !

  3. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

   Δε μπορώ να καταλάβω το κόλλημα με τον φίλο του Μεταξά του Κεμάλ. Αφού γουστάρετε ρε εθνικια Μεταξά γιατί δε γουστάρετε τον Κεμάλ αφού σύμμαχοι ήταν μέχρι και στην κηδεία του ειχε πάει

   1. avatar Αυτόχθων και σε όποιον αρέσει !!

    Δεν είσαι Έλληνας εσύ αγαπητέ , είσαι οχτρός !!! Γι αυτό κάνε μας την χάρη και μην ασχολείσαι μαζί μας , φέρατε την πλήρη διάλυση του τόπου και το μόνο που δεν δικαιούστε είναι να κρίνετε , και ξέρεις γιατί ; Διότι είστε ότι πιο φασιστοειδές υπάρχει , το να αγαπάει κάποιος την Πατρίδα του είναι τιμή γι αυτόν και την πατρίδα του , κατάλαβες διεθνιστή ; Είναι ψιλά γράμματα αυτά και δεν πρόκειται να τα κατανοήσεις ποτέ διότι σε διακατέχει το ..,σύνδρομο της πλύσης εγκεφάλου σου ήτοι με απλά Ελληνικά για να τα κατανοήσεις : κολλημένος ανθέλληνας και με μια λέξη ( ως αρχικώς αναφέρω ) οχτρός !!!

    1. avatar Άστο «αυτόχθων», άδικα του τα λες.

     Κάτι τέτοιοι τύποι είναι εντελώς «βλήτα» για να καταλάβουν!
     Οι ίδιοι βέβαια, μες την αυταρέσκειά τους, θεωρούν τους εαυτούς τους... ανώτερες μεγαλοφυίες!!!

    2. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

     Εσύ τι σχέση έχεις με την αγάπη για την πατρίδα αφού εθνικι είσαι. Μια ζωή τσιράκι των ξένων

     1. avatar Αυτόχθων και σε όποιον αρέσει !!

      Δεν είσαι καλά αγαπητέ , έχεις κολλήματα και την γνωστή καραμέλα που σου εμφυτεύσανε στο στόμα , την πιπιλίζεις κατά συρροή ξεβράζοντας ( χωρίς να αντιλαμβάνεσαι τι λες ) μόνο μπόχα , είσαι ανάξιος ανταλλαγής απόψεων ήτοι πιο απλά ότι πιο φασιστοειδές υπάρχει , αυτό εκφράζεις , σου δίνω μια ευχή , να απαλλαγείς - ξεφύγεις από την αποστολή που σου έχουν αναθέσει και στρατολογήσει , και πιο απλά για να το καταλάβεις γιατί φαίνεσαι και αγράμματος σε λυπάμαι που δεν ξέρεις τι σου γίνεται , άντε λοιπόν
      να κάνεις πλιάτσικο γιατί σε αυτά είσαι ...´´μάνα ‘´ , στα Δεκεμβριανά επί Κωστάκη Καραμανλή έκανες σίγουρα μεγάλη ...μπάζα , μην μου ξαναγράψεις σε παρακαλώ διότι δεν επιθυμώ ανταλλαγή απόψεων με ...στρατολογημένα -κολλημένα τσιράκια ως του εαυτού σου , άντε πιες καμμία μπυρίτσα , άντε παληκάρι μου

     2. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

      Το να λέει ένας χρυσαυγιτης αγραμματο κάποιον άλλον είναι το λιγότερο αστείο. Η μισή κοινοβουκευτικη σας ομάδα δε ξέρει να μιλάει ελληνικά δες πχ καιαδα. Όσο για το πλιάτσικο μέλη του κόμματος σου κατάντησαν να ανοίγουν σπίτια στα καμμένα. Η ντροπή της Ελλάδας είστε. Για λύπηση

     3. avatar αλιευς

      Οι φιλοι σου οι επενδυτες ανοιγουν σπιτια στα καμμένα [...].Ακομα να τους αναγνωρισεις? Εμ βεβαια ζαλίστηκες απο τις πολλες ιθαγένειες που μοιραζεις.

  4. avatar colonel Roy Mustang

   @Αυτόχθων: Φίλε,σε αυτό "τον σφαγέα του Ελληνισμού Κεμάλ" .Το έχεις σοβαρά τολμήσει,να πείς τις Αλήθειες,να ξεστράβωνες κόσμο αγκυλωμένο να ψηφίζη τους πολιτικάντιδες που έχουν προσκυνήσει τον Κεμάλ; Εγώ ναί.Επεσα σε ΑΓΥΡΙΣΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ!
   Η τι λέμε που η Χρυσή Αυγή τιμά τον άλλον Σφαγέα μας,Χίτλερ;!

   1. avatar Αυτόχθων και σε όποιον αρέσει !!

    αγαπητέ δεν ανήκω σε κόμματα , όποιος ανήκει σε κόμματα δεν έχει ελευθερία σκέψης αλλά καθοδήγηση , ότι χειρότερο , η χρυσή αυγή δεν κυβερνά , κυβερνούσε οι αντιναζιστές οι αντιφασίστες , αυτοί που θα ..χόρευαν την Μέρκελ . Σόιμπλε και τους λοιπούς Γερμανούς που μας πίνουνε το αίμα καθημερινά στους οποίους παραδώσανε ( τα αγύριστα κεφάλια ) τα πάντα !!! Αφού το όχι στα μνημόνια μέσω της ...ψήφου του λαού ( δημοψήφισμα ) έγινε ναι !!! Υπό αυτή την έννοια λοιπόν δεν υπάρχει σωτηρία και η Πατρίδα εάλω εν καιρώ ειρήνης !! Καταλήγω ..ο ο οχτρός βρίσκεται ανάμεσα μας και γι αυτό η πατρίδα μας δεν θα υφίσταται μέχρι τα τέλη του 21 αιώνα το αργότερο , θα είμαστε η απόλυτη μειονότητα στον τόπο των προγόνων μας , αν αυτό σας αρέσει , δεν μπορώ εγώ να κάνω κάτι παρά τις προσπάθειες μου διότι πολύ απλά μας κάνουν κουμάντο τα αγύριστα κεφάλια ήτοι κολλημένα κεφάλια !

    1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

     Από την κατοχή και μετά συνεργάτες των ναζί και οι απόγονοί τους μας κυβερνούν με λίγα λόγια ομοιδεατες της χα. η χούντα δε έκανε από τις χειρότερες καταστροφές στην ελληνική οικονομία σε μια εποχή που το συνάλλαγμα ερχόταν άφθονο από τους μετανάστες. Πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση και από το πασοκ η χούντα

 8. avatar Vrassidas Pol.

  Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χάρηκα διαβάζοντας αυτό το άρθρο! Από ότι έχω ακούσει το ίδιο η σχεδόν το ίδιο συμβαίνει σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως για παράδειγμα στην Κόστα Ρίκα! Είναι υπέροχο να νιώθεις ότι κάποιοι άνθρωποι τόσο μακριά αγαπούν τόσο πολύ την χώρα σου ! Τους ευχαριστώ για την αγάπη τους και ανταποδίδω!

  1. avatar Λαλαουνης

   Ετσι είναι.Πηγε καποιος φιλος Κοστα Ρικα και δουλευει καταπληκτικα.Οι επιχειρηματικες συνθηκες είναι εκπληκτικες και δεν εχουν σχεση με την Ελλαδα.

 9. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

  Μα καλά εκεί δεν έχουν ναζιστικη αυγή και μπουμπουκο να μιλήσουν για εθνική και θρησκευτικη αλλοίωση από τους ορθοδοξους Έλληνες λαθρομεταναστες. ? Εδώ άμα ονομάζονταν κάποια οδός με αλβανικό όνομα θα είχαμε 10 πορείες τη μέρα απο τα ζόμπι

  1. avatar Λη θεοδωρ

   Εκεί οι Έλληνες δεν άφησαν κακό όνομα όπως όλους που αναφέρεις ούτε διεκδικούν εδάφη η σκοτώνουν.Μη βάζεις στο ίδιο επίπεδο την Ελλάδα του τότε, γιατί σήμερα όλοι είναι μπαχαλακηδες,με άλλους!

  2. avatar αχ τι τραβάμε

   Ο τόπος που ονειρεύομαι. Όμορφος τόπος και με έναν πρώην πρόεδρο ΑΝΘΡΩΠΟ, που αγαπάει τον τόπο του. Γιατί δεν μπορώ να πάω; Για να πας να ζήσεις πρέπει να έχεις εισόδημα πάνω από 1000 δολ. Να έχεις ιατρικές εξετάσεις, να έχεις βεβαίωση από την εθνική αστυνομία ότι δεν διώκεσαι αλλά και από την Ιντερπόλ. Ότι χρειάζεται για να πας σε ένα
   ευνομούμενο κράτος. Να ήταν λίγο κάτω από τα 1000 δολ. Κρίμα!!

  3. avatar Για βαλε μια αλβανικη οδο να δεις τη θα γεινει

   Για βαλε μια αλβανικη οδος να δεις τη θα γεινει..... ιδει οι αλβανοι ζητανε μεχρει την Πρεβεζα...

   1. avatar ΜΑΡΒΑ

    ΕΣΥ ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ Κ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ Κ ΜΕΤΑ ΚΑΝΕ ΣΧΟΛΙΑ...

 10. Ενταξει, πολλες φορες ειπωθηκε. Σταγονα εν τω ωκεανω!!!

 11. avatar safestatos

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ''ΣΗΜΑΣΙΑ''

 12. avatar Count MIden

  Έχουμε επίσης το ίδιο εθνικό μότο "Ελευθερία ή θάνατος" "liberta o muerte"

 13. avatar Γρηγόρης Πλωμάρι

  Και η Δανία στην Κοπεγχάγη έχει ονομάσει οδούς από διάφορα ελληνικα νησιά και τοποθεσίες και καλύπτουν μεγάλο μέρος της πόλης.

 14. avatar Γενοφιάν Γιώργος

  Είχα την τύχη να επισκεφτώ το Μοντεβιδέο πριν κάποια χρόνια και ομολογώ ότι θαύμασα την Ελληνολατρεία τους αλλά κι αυτή καθ' αυτή την χώρα. Συμπατριώτες ας αγαπήσουμε κι εμείς την Ελλαδάρα μας όπως την αγαπούν οι απανταχού Ελληνάτρεις ξένοι.

 15. avatar colonel Roy Mustang

  Λοιπόν,καλό είναι να είμαστε Ξύπνιοι. Διότι η Ουρουγουάη είναι εκατοντάδες χλμ. μακριά μας,ενώ η ομόδοξη-μα δυστυχώς δαιμονοποιημένη,για την ύποπτη,νεοταξίτικη μυθοπλασία-Ρωσία είναι τόσο γρήγορα δίπλα μας! Ο Γιώργος Καρατζαφέρης,τον Φεβρουάριο του 2012 ,το πρότεινε στο Μαξίμου:Την μετατροπή της Σύρου σε ναύσταθμο των Ρώσων.
  Αν εφαρμόζονταν η πρόταση δεν θα είμασταν έρμαια τόσο κακών καταστάσεων!Μα όλοι το απέρριψαν,γι'αυτό έφυγε απ'την συγκυβέρνηση,που είχαν ο καθ'ένας την ύποπτη ιδιοτέλεια σε συμφωνίες τους,με την frau Merkel. Αμέσως του τράβηξαν το χαλί κάτω απ’τα πόδια!

  1. avatar Leonidas300

   Τι βλακείες λες θεέ μου!!

   1. avatar colonel Roy Mustang

    Πικρές Αλήθειες,τις είπα Χριστιανέ.

 16. avatar Μστ

  Έχει γίνει μια παράλειψη στο άρθρο...η Ουρουγουάη είναι η πιο πλούσια χώρα στη λατινική αμερική και έχει σωστές δομές το κράτος της γιατί για πολλά χρόνια έχει πραγματική "αριστερή" κυβέρνηση, με το φτωχότερο πρόεδρο του κόσμου Μουχίκα Χοσέ 2010-2015 πρώην αντάρτη...

 17. avatar Δημήτρης Κοκορης

  Μπραβο τους Προσωπικά η Χώρα αυτή μου ηταν Αγαπητή! Και στο Μούντιαλ Στενοχωρήθηκα για τον αποκλεισμό της ωραίας Εθνικής του Καβάνι Σουάρεζ κλπ.Εύχομαι υγεία και Ειρήνη Στη Φίλη Χώρα!!

 18. avatar Dimitris Kokoris

  Μπραβο στους Αδελφούς Ουρουγουανούς! Προσωπικά πάντα συμπαθούσα Αυτή τη Χώρα.Ακόμα και τώρα στο Μούντιαλ Στενοχωρήθηκα Που Αποκλείστηκε Η Ομάδα του Καβάνι Σουάρεζ κ.λπ Για τη Σημαία τους το σχολιασαμε Αλλά το πήραμε σαν τυχαίο!! Υγεία και Ειρήνη Στο κόσμημα της Λ. Αμερικής!!

 19. avatar ΑΞΙΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

  ΣΤΙΣ ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΒΆΛΟΥΜΕ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΟΝ ΗΛΊΌ ΤΗΣ ΒΕΡΓΊΝΑ ΤΟΝ ΗΛΊΌ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

  1. avatar Nick

   καθόλου άσχημη ιδέα. πάντα αναρωτιόμουν πως θα ήταν μια κοσμική ελληνική σημαία,ιδέες μου έρχονταν κάμποσες αλλα δε ξέρω ποια είναι κατάλληλη

 20. avatar Τασι

  Παλι μεταναστευσαμε απορουμε μετα γιατί έχουμε μόνο παππούδες ακου καμαρι να μεταναστεύουμε αυτό τα λέει όλα

Παρακαλούμε περιμένετε ...