Αν είσαι ανύπαντρη και αναζητείς απεγνωσμένα κάποιον να σου αλλάξει τα φώτα, αν είσαι μόνη και ψάχνεις ένα έμπειρο υδραυλικό να σου ξεμπουκώσει το βουλωμένο σιφόνι, ή ακόμα κι αν είσαι δεσμευμένη αλλά ο σύντροφος – σύζυγος δεν είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί με τις δουλειές του σπιτιού ή δεν «πιάνουν» τα χέρια του, τότε υπάρχει λύση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να καταφύγεις σε έναν ενοικιαζόμενο σύζυγο με κόστος μόλις 20 ευρώ την ώρα, ανάλογα πάντα με τις υπηρεσίες.

Οι εποχές είθισται να γεννούν ανάγκες, και μέσα από αυτές και επαγγέλματα… Κάποτε η γυναίκα ήταν ταυτόσημη με το νοικοκυριό ενώ ο άντρας είχε συνηθέστερα χέρια που «έπιαναν»… Σήμερα, ελλείψει χρόνου, οι ειδικότητες έχουν χαθεί και οι εργασίες μοιρασμένες εξίσου βαραίνουν και τους δύο. Πολλές φορές όμως η καθημερινότητα αποδεικνύεται δύσκολη … Αυτή ακριβώς η σκέψη σε συνδυασμό με την ανεργία, ώθησε τον 44 χρονο υδραυλικό, Αντώνη Λοτσίτσερο, όπως δηλώνει ο ίδιος στο newsbeast.gr, να δημιουργήσει το ελληνικό παράρτημα του «Husband to Rent».

Ρεπορτάζ : Νίκη Παπάζογλου

Στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μιλάνο, είναι που η ιδέα πήρε σάρκα και οστά, όταν το 2007, ένας άνεργος Ιταλός βρήκε αυτόν τον τρόπο να λύσει το βιοποριστικό του πρόβλημα Στη συνέχεια βέβαια εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον πρώτο Έλληνα «Σύζυγο προς ενοικίαση» υπάρχουν ήδη παραρτήματα σε Καναδά, Αυστραλία, Κίνα και πολλές άλλες χώρες, αποτελώντας ήδη ένα διεθνές δίκτυο.

Στη χώρα μας, ωστόσο, η επωνυμία της ομάδας δεν έμεινε στο απυρόβλητο από ομάδα του ανδρικού πληθυσμού που, όπως εξηγεί ο κύριος Λοτσίτσερος. Βέβαια, αν και τα σχόλια ήταν καυστικά αλλά η γυναικεία ανταπόκριση θετική.
Η ομάδα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Λοτσίτσερο, δεν δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και δεν προσβάλλει την ανθρώπινη υπόσταση. «Έχουμε στήσει ένα δίκτυο με αδειούχους -επαγγελματίες επιτηδευματίες. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε με έναν τρόπο την τοπική αγορά, τον επαγγελματία. Εμείς ό,τι κάνουμε, το κάνουμε σε συνεργασία με τεχνίτες της περιοχής μας. Ουσιαστικά δεν κάνουμε τίποτα «πονηρό», ούτε διανυκτερεύουμε με τις γυναίκες για τις οποίες εργαζόμαστε. Οι περισσότεροι συνεργάτες του δικτύου είναι παντρεμένοι, όπως κι εγώ που έχω μάλιστα και μια κόρη και αυτό δηλώνεται ρητά στην ιστοσελίδα της επιχείρησης» σημειώνει.

Οι κυρίες που απευθύνονται σε εκείνους είναι συνήθως ηλικίας από 35 μέχρι 70 ετών, διαζευγμένες ή χήρες, οι οποίες χρειάζονται κάποιον για τις «αντρικές» δουλειές του σπιτιού. «Στην ουσία επισκευάζουμε ό,τι έχει χαλάσει μέσα στο σπίτι, φροντίζουμε τον κήπο, κρεμάμε κάδρα, κάνουμε υδραυλικές εργασίες αλλά μπορούμε να πάρουμε και τα παιδιά από το σχολείο, να τα πάμε σε κάποια προπόνηση που μπορεί να έχουν, να κάνουμε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, ακόμα και να πάμε για service το αυτοκίνητο».

Μέχρι σήμερα, ο κ. Λευτέρης αναφέρει ότι του έχουν ζητήσει κυρίως επισκευές στο σπίτι ή χειρωνακτικές εργασίες όπως το να κατεβάσει τα χαλιά από το πατάρι. Υπήρξε βέβαια περίπτωση που μια μητέρα τον επέλεξε για να παραστεί σε σχολική γιορτή δίπλα σε αυτή και το παιδί της, επειδή δεν υπήρχε πατέρας στην οικογένεια. Αν και όπως διευκρινίζει, δεν είναι επαγγελματίες συνοδοί, κάποια στιγμή δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από μια κυρία, ηλικιωμένη, που του ζήτησε να την συνοδεύσει σε μια κοινωνική εκδήλωση. «Επειδή δεν είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν αρνήθηκα. Αν όμως την είχαμε εξυπηρετήσει παλαιότερα και είχαμε αναπτύξει μια κάποια σχέση, μετά χαράς θα δεχόμουν να την συνοδεύσω όπως θα έκαναν και για μια φίλη  μου» διευκρινίζει.

Βέβαια η πελατεία δεν αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες. Υπάρχουν και ζευγάρια που ζητούν την βοήθεια των συζύγων προς ενοικίαση για να κάνουν τις «χοντρές» δουλειές μέσα στο σπίτι, επειδή ο σύζυγος είναι πολυάσχολος, δεν έχει χρόνο ή δεν μπορεί.

Οι συνεργάτες που επιλέγονται είναι απαραιτήτως πιστοποιημένοι, εκδίδουν παραστατικά, και το πλήρες προφίλ τους με αναλυτικές πληροφορίες, φωτογραφία και τηλέφωνο, αναρτάται στην ιστοσελίδα της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον κ. Λοτσίτσερο, αυτό παρέχει και μια επιπρόσθετη αίσθηση ασφάλειας «ότι ο άνθρωπος που βάζεις στο σπίτι σου είναι αξιόπιστος».

Το καινούργιο αυτό επάγγελμα σύμφωνα με τον διαχειριστή της επιχείρησης πηγαίνει καλά για αρχή. Αν και στην Ελλάδα οι «σύζυγοι προς ενοικίαση» είναι προς το παρόν λίγοι – ο ίδιος εξυπηρετεί τα βόρεια προάστια και το κέντρο της Αθήνας, δύο συνεργάτες του εργάζονται σε Καλλιθέα και Περιστέρι, ένας «σύζυγος» υπάρχει στην Θεσσαλονίκη και ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο δίκτυο έχουν δείξει άντρες από Πάτρα, Κρήτη και Κεφαλονιά – απώτερος στόχος είναι να υπάρξει στο μέλλον ένα σύζυγος προς ενοικίαση σε κάθε μεγάλη πόλη της Ελλάδας.
 
Όσοι αναζητούν, λοιπόν, Σύζυγο Προς Ενοικίαση δεν έχουν παρά να διαλέξουν έναν από την ιστοσελίδα της ομάδας στο διαδίκτυο, απ όπου θα ενημερωθούν για το κόστος της κάθε υπηρεσίας.

Αναφορικά με τον ευφάνταστο τίτλο, στην ερώτησή μας αν οι πραγματικοί σύζυγοι κάνουν όλα όσα κάνουν οι ενοικιαζόμενοι μας απαντά «Μάλλον όχι. Πάντως αν δεν τις κάνουν,  μπορείς πάντα να νοικιάσεις έναν»…

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr