Ένα κρίσιμο Eurogroup, μια τηλεφωνική συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο μετά το αδιέξοδο και ένα διάγγελμα ήταν αρκετά για να προδιαγράψουν τις τραγικές καταστάσεις που θα ακολουθούσαν. Από τα πρώτα λεπτά της 27ης Ιουνίου ξεκίνησε ένα κύμα ραγδαίων εξελίξεων προς άγνωστη κατεύθυνση, με απρόβλεπτες συνέπειες και ένα αβέβαιο αύριο.

Ξημερώματα Σαββάτου: Αρχίζουν να σχηματίζουν ουρές οι πρώτοι ανήσυχοι Έλληνες μπροστά στα ATM των τραπεζών. Ακολουθεί ένα ναυάγιο στο προγραμματισμένο Eurogroup, το οποίο μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση για δημοψήφισμα δεν έχει ουσιαστικά αντικείμενο συζήτησης και οι εργασίες της ευρωομάδας λήγουν σύντομα.

Κυριακή μεσημέρι σκάει η «βόμβα» διά στόματος Γιάννη Βαρουφάκη: Εξετάζεται η επιβολή capital controls. Περισσότεροι πολίτες αναζητούν εσπευσμένα μετρητά καθώς είναι άγνωστο ακόμα το όριο ανάληψης που θα αποφασιζόταν μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος στο υπουργείο Οικονομικών. Λίγο αργότερα, το χειρότερο σενάριο και οι πληροφορίες που έχουν αρχίσει να διαρρέουν επιβεβαιώνονται. Στα 60 ευρώ το όριο ανάληψης, άγνωστο τι θα γίνει με τις συντάξεις.

Στιγμές πανικού, άγχος, αγωνία και σχέδια στον οικογενειακό προϋπολογισμό για τις ημέρες που θα ακολουθήσουν. Ο κύβος ερρίφθη. Οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο κλείνουν. Ξεκινούν και επίσημα τα capital controls.

Τη Δευτέρα πια εναγωνίως αναμένουν όλοι να φτάσει η ώρα 12:00 για να ξεκινήσουν να «μοιράζουν» τα μηχανήματα αναλήψεων των τραπεζών τα 60 ευρώ που αναλογούν στον κάθε πολίτη. Σκηνές πρωτόγνωρες. Στην αρχή ψυχραιμία, στη συνέχεια πανικός. Πανικός που διατηρείται μέχρι και σήμερα. Λίγες ώρες μετά την αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ, η κυβέρνηση αναζητά στο «και πέντε» πια λύση. Πολλοί όμως εικάζουν ότι ίσως πια να είναι πολύ αργά για συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την απόφασή του για το δημοψήφισμα
Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την απόφασή του για το δημοψήφισμα

 

fwtoellas02
«Αγώνας δρόμου» για τον ανεφοδιασμό των ATM – Σε πλήρη εξέλιξη η προετοιμασία

 

fwtoellas03
Οι τράπεζες κατεβάζουν ρολά

 

fwtoellas04
Κάθε μέρα στα ΑΤΜ για 60 ευρώ

 

fwtoellas05
Πανικός διακατέχει τους πολίτες που εφοδιάζονται για παν ενδεχόμενο

 

fwtoellas06
«Η Ελλάδα αναστενάζει» σε όλα τα πρωτοσέλιδα και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης

 

fwtoellas07
Στο πόδι ο μηχανισμός για το δημοψήφισμα

 

fwtoellas08
Την ημέρα που έκλεισαν οι τράπεζες, άνοιξε η ΕΡΤ 3

 

fwtoellas09
Σκηνές ντροπής: Τα «περήφανα γηρατειά» στην ουρά για 120 ευρώ

 

fwtoellas10
Η απελπισία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των συνταξιούχων

 

fwtoellas11
Μεγάλοι άνθρωποι περιμένουν με αγωνία να έρθει η σειρά τους

 

fwtoellas13
Η αγορά «παγώνει», άδεια η Βαρβάκειος, οι Έλληνες φυλάνε τα μετρητά

 

fwtoellas12
Προβληματισμός για την μεγάλη πτώση του τζίρου της αγοράς
fwtoellas12
Σκηνές χάους έξω από τις τράπεζες