«Έχοντας ζήσει την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τρέφω μεγάλη συμπάθεια για τους Έλληνες. Αν ψηφίσουν και απορρίψουν την πρόταση των δανειστών στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, μπορεί να ζήσουν μια εκδοχή των όσων ζήσαμε εμείς», γράφει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Leonid Bershidsky, σε άρθρο του με τίτλο «Έλληνες, καλώς ήρθατε στη Σοβιετική Ένωση του 1991».

«Δύο δυσαρεστημένες χώρες δεν μοιάζουν ποτέ ακριβώς και ούτε δύο οικονομολόγοι συμφωνούν ποτέ, συνεπώς υπάρχουν αντικρουόμενες θεωρίες για την ελληνική και τη σοβιετική οικονομική κατάρρευση. Τα τελικά αποτελέσματα, όμως, είναι τα ίδια και στις δύο περιπτώσεις: η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας αδυνατεί να πληρώσει για τις κοινωνικές υποχρεώσεις της ή να παρέχει μια υποδομή εργασίας στους πολίτες της που θα στερούνται την πρόσβαση σε εξωτερικούς πόρους», σημειώνει και πρσθέτει:

«Όπως θα είναι η Ελλάδα μετά από μια χρεοκοπία, η Σοβιετική Ένωση πριν την κατάρρευση και η Ρωσία αμέσως μετά δεν είχαν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, οι οποίες ήταν τότε πολύ μικρότερες άλλωστε. Οπότε φανταστείτε μια χώρα της οποίας η οικονομία καταρρέει, αλλά αδυνατεί να δανειστεί».

Ένα «ναι» των Ελλήνων θα σημαίνει πιθανότατα μια νέα κυβέρνηση, προετοιμασμένη για σκληρές δεσμεύσεις και διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του χρέους σε αντάλλαγμα. Η ζωή θα είναι σκληρή, επίσης, αλλά με εξωτερική βοήθεια θα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με αυτό που κάναμε εμείς ένα τέταρτο του αιώνα πριν, σημειώνει ο αρθρογράφος.