Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις κάλπες της Κυριακής απηύθυνε από τα Ιωάννινα ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο, επανέλαβε τα περί ψήφου ευθύνης για τη χώρα και την πορεία της αλλαγής και των μεταρρυθμίσεων και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν σ’ αυτό το κάλεσμα.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνησή του είναι πιστή στο σύνθημα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» και πιστεύει στην αλλαγή και επιτέθηκε σφοδρά στη ΝΔ για την κατάσταση της οικονομίας, κατηγορώντας την για κρυφή ατζέντα και λιποταξία από τα προβλήματα και την πραγματική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η οικονομία.

Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η επίθεση του κ. Παπανδρέου και στην Αριστερά και συγκεκριμένα «σε ένα κομμάτι της άλλης Αριστεράς», όπως είπε χαρακτηριστικά, ταυτίζοντάς το με τη ΝΔ και «που έχει βολευτεί με το να κρύβεται πίσω από τα αθέμιτα προνόμια μικρών μειοψηφιών και κάποιων συντεχνιών». «Αυτές οι δυνάμεις επέλεξαν να πουν «όχι» σε όλες τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, για να αναπνεύσει και να απελευθερωθεί. Είπαν «όχι» στη δημιουργική επιχειρηματικότητα.

Είπαν «όχι» στην κατάργηση της γραφειοκρατίας. Είπαν «όχι» στην αξιοκρατία. Είπαν «όχι» στη φορολογική δικαιοσύνη, σε ένα σύστημα που κατανέμει επιτέλους δίκαια τα βάρη, που αναδιανέμει τον πλούτο και βοηθά τους ασθενέστερους. Είπαν «όχι» στον «Καλλικράτη». Λένε «όχι» παντού, από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε αυτή την πορεία. Τι επιλέγουν δηλαδή; Την «επαναστατική» ακινησία;

Να μείνει η Ελλάδα εξαρτημένη από «δάνειες» δυνάμεις; Είναι οι ίδιοι που αποφάσισαν να θέσουν ψευτοδιλήμματα στον Ελληνικό λαό, επικαλύπτοντας τις πραγματικές τους προθέσεις, με εύκολα λόγια και ανυπόστατες υποσχέσεις. Μένοντας γαντζωμένοι στο παρελθόν, θέλουν να καθηλώσουν και τη χώρα στο δικό τους παρελθόν», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε υποστηρίζοντας ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής δεν μοιάζουν με άλλες αναμετρήσεις, καθώς η χώρα βρίσκεται στη μέση μιας προσπάθειας για την ανάταξή της και γι’ αυτό δικαιολόγησε το δίλημμα που έχει θέσει για πρόωρες εκλογές, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της Κυριακής δεν είναι το επιθυμητό για την κυβέρνηση. «Δεν είναι ώρα για πισωγυρίσματα.

Αν ακολουθήσουμε της σειρήνες της ηττοπάθειας, τις σειρήνες της άγονης διαμαρτυρίας, είναι παραπάνω από υπαρκτός ο κίνδυνος να υπονομευτούν ακόμα και οι θυσίες όλων μας, χωρίς να εδραιώσουμε την αξιοπιστία και τη σταθερότητα, που χτίζουμε σήμερα με κόπο, βήμα – βήμα.

Ζητώ από όλους τους Έλληνες πολίτες, να κάνουν την οργή τους, τη δικαιολογημένη οργή τους για όσα έζησε η χώρα μας, δύναμη αλλαγής. Αλλαγής της Ελλάδας. Δύναμη ανατροπής κάθε κατεστημένου και νοοτροπίας που μας οδήγησε εδώ.

Στην πορεία της χώρας μας για τη σωτηρία, όσοι περισσότεροι ψηφίζουμε, όσοι περισσότεροι δώσουμε το μήνυμα ότι, αυτή η πορεία πρέπει ανεμπόδιστα να συνεχιστεί, τόσο πιο ισχυρό θα είναι το χτύπημα απέναντι σε όλους όσοι παλεύουν, για να κρατήσουν την Ελλάδα εγκλωβισμένη στο παρελθόν της», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.