Το κεφάλαιο της εσωτερικής αιμορραγίας που παρουσίαζε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε, έκλεισε μετά από το τελευταίο χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη σήμερα, Πέμπτη.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός έφερε σοβαρά διαμπερή τραύματα στην κοιλιακή χώρα αλλά και ένα ακόμα κοντά στο στήθος.

Η ζωή του συνεχίζει να κρέμεται από μια κλωστή, καθώς σε καμία περίπτωση δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Οι γιατροί έχουν καταφέρει να τον σταθεροποιήσουν όμως η κατάστασή του συνεχίζει να χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη.

Σύμφωνα με τους γιατρούς τα επόμενα δύο 24ωρα είναι κρίσιμα για τη ζωή του.

Το χρονικό της επίθεσης

Η χθεσινή δολοφονική επίθεση προκάλεσε σοκ στη Σλοβακία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ένοπλος βρισκόταν μέσα σε ένα μικρό πλήθος υποστηρικτών του Φίτσο που είχαν συγκεντρωθεί έξω από ένα πολιτιστικό κέντρο στη Χάντλοβα, όπου ο πρωθυπουργός είχε πραγματοποιήσει συνάντηση.

Οι πυροβολισμοί αιφνιδίασαν εντελώς τους άντρες της ασφαλείας του Φίτσο. Πλάνα δείχνουν τον πρωθυπουργό μετά τον πυροβολισμό να μεταφέρεται από αρκετούς αστυνομικούς, οι οποίοι τον βάζουν σε ένα αυτοκίνητο και τον απομακρύνουν από τον τόπο του εγκλήματος. Ο ένοπλος πυροβόλησε πέντε φορές από κοντινή απόσταση και ο Φίτσο χτυπήθηκε στο στομάχι και στο χέρι.

Μετά τους πυροβολισμούς, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και πέρασε αρκετές ώρες στο χειρουργείο «παλεύοντας για τη ζωή του», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας. Από τότε δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση του πρωθυπουργού, αλλά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε στην εκπομπή «Newshour» του BBC ότι ο πρωθυπουργός «δεν βρίσκεται σε απειλητική για τη ζωή του κατάσταση αυτή τη στιγμή».

«Απ’ όσο γνωρίζω, η επέμβαση πήγε καλά και υποθέτω ότι στο τέλος θα επιβιώσει», δήλωσε ο κ. Ταράμπα. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός πυροβολήθηκε «από πολύ κοντά» και ότι «η μία σφαίρα πέρασε μέσα από το στομάχι και η δεύτερη χτύπησε την άρθρωση».

Ο πρόεδρος Πελεγκρίνι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Φίτσο

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, που νοσηλεύεται τραυματισμένος από σφαίρες που δέχθηκε στη χθεσινή απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του, είναι «σε θέση να μιλήσει», αλλά η κατάστασή του παραμένει «πολύ κρίσιμη», δήλωσε ο νεοκλεγείς πρόεδρος της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι, ο οποίος μπόρεσε να συνομιλήσει «λίγα λεπτά» μαζί του σήμερα.

«Μπορεί να μιλήσει, αλλά μόνο για κάποιες προτάσεις», τόνισε ο Πελεγκρίνι έξω από το νοσοκομείο στην Μπάνσκα Μπίστριτσα, όπου νοσηλεύεεται ο 59χρονος πρωθυπουργός .

«Είναι πολύ, πολύ καταβεβλημένος. Η κατάσταση της υγείας του είναι ακόμα πολύ κρίσιμη».

Νωρίτερα σήμερα αξιωματούχος νοσοκομείου που νοσηλεύεται ο Φίτσο δήλωσε πως η κατάσταση της υγείας του Σλοβάκου πρωθυπουργού είναι σταθερή αλλά παραμένει «πολύ σοβαρή».