«Εθνικό θέμα» χαρακτήρισαν τις αναφορές στην πΓΔΜ του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε συνάντηση που είχαν στην έδρα της Περιφέρειας. Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη καμπή, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας ότι το θέμα των δηλώσεων Μουζάλα μπορεί να λυθεί σε έναν βαθμό μόνο με την παραίτησή του.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών με πλοίο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι είναι στρατηγική η θέση της Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε: «Η πόλη που έχει λιμάνι και βρέχεται από θάλασσα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτό δεν μπορεί να καταστεί μειονέκτημα» Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι η Περιφέρεια δεν αποδέχεται να καταστεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης Κέντρο Μετεγκατάστασης, καθώς αποτελεί πόλο έλξης του τουρισμού κρουαζιέρας και «πρέπει επιτέλους να αναπτυχθεί με στρατηγικό ιδιώτη επενδυτή».

Για την κατάσταση στην Ειδομένη ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ σημείωσε ότι «η Ειδομένη πρέπει να κλείσει χτες», δήλωσε ότι ο ίδιος αλλά και ο πρόεδρος της ΝΔ ντρέπονται για την εικόνα που αντίκρυσαν χθες κατά την επίσκεψή τους εκεί και υποστήριξε ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να πάνε σε οργανωμένες δομές, «χωρίς όμως να σηκώνει το βάρος μόνο μια περιοχή της Ελλάδας».

Τη λειτουργία, από την ερχόμενη εβδομάδα, ενός διαμετακομιστικού κέντρου (logistics center) στο κτίριο του παλιού ΚΤΕΟ στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, προανήγγειλε ο κ. Τζιτζικώστας. Όπως είπε, εκεί θα συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης που επιθυμούν να προσφέρουν εταιρείες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Υπενθυμίζεται το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας λειτουργεί ως χώρος αποθήκευσης φαρμάκων, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.