Ο πρώην δημοσιογράφος Ιβάν Σαφρόνοφ καταδικάστηκε τελικά σε 22 χρόνια κάθειρξης από δικαστήριο της Ρωσίας, καθώς κρίθηκε ένοχος για εσχάτη προδοσία, με την δίκη να γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.

Η τρόικα των δικαστών υπό την προεδρία του Ντμίτρι Γκορντέγεφ ανακοίνωσε την απόφαση χωρίς να αναφερθεί στην αιτιολογία της απόφασης λόγω «μυστικότητας» και ανακοίνωσε μόνο την ποινή.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την επιβολή ποινής 24 ετών στον Σαφρόνοφ, την επιβολή χρηματικού προστίμου 500 χιλιάδων ρουβλίων και κατάσχεση όλων των περιουσιακών του στοιχείων που απόκτησε με «εγκληματικό τρόπο».

Σημειώνεται, ότι ο Σαφρόνοφ που εργάστηκε ως ειδικός σε στρατιωτικά θέματα στις εφημερίδες Kommersant και Vedomosti και εν συνεχεία ως σύμβουλος του επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας Διαστήματος (Rosksomsos) συνελήφθη το 2020 με την κατηγορία ότι διαβίβασε διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Ιβάν Σαφρόνοφ

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Ιβάν Σαφρόνοφ κρατείται στις φυλακές «Λεφόρτοβο» από τον Ιούλιο του 2020, ενώ κατηγορείτο ότι διαβίβασε πληροφορίες στις μυστικές υπηρεσίες της Τσεχίας. Σύμφωνα με την εκδοχή των μυστικών υπηρεσιών ο Σαφρόνοφ έδωσε πληροφορίες που αφορούν στη στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία, την άμυνα και την ασφάλεια της Ρωσίας. Αργότερα στο κατηγορητήριο προστέθηκαν στοιχεία σε σχέση με τη Συρία. Έως ότου ολοκληρώθηκε η ανακριτική διαδικασία, η FSB αρνούνταν να αποκαλύψει ακόμη και στον συνήγορο υπεράσπισης του λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου.

Το Αύγουστο στα χέρια του ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Proekt, περιήλθε το κατηγορητήριο πόρισμα στην υπόθεση Σαφρόνοφ. Η κατηγορούσα αρχή δεν κατάφερε να εντοπίσει το όπλο του εγκλήματος, δεν βρήκε μάρτυρες και δεν προσδιόρισε τα κίνητρα του κατηγορουμένου, ενώ όλες οι τάχα «μυστικές» πληροφορίες που έδωσε ο Σαφρόνοφ βρίσκονται σε ανοιχτές πηγές, είχε γράψει ο ιστότοπος.

Μεταξύ άλλων στο κατηγορητήριο πόρισμα συμπεριέλαβαν καταθέσεις δημοσιογράφων, η ενασχόληση των οποίων απείχε συνήθως από τα στρατιωτικά ζητήματα. Για παράδειγμα γράφει ο ιστότοπος Proekt, οι ανακριτές έδωσαν στην Γιελένα Βικοκούροβα, που είναι μέλος του Συμβουλίου Ανθρώπινα Δικαιώματα (παρά τω προέδρω της Ρωσίας- σ.σ.) την αλληλογραφία που είχε ο Σαφρόνοφ με τον Τσέχο Μάρτιν Λάρις, η οποία αφού την ανέγνωσε δήλωσε ότι αυτά τα ζητήματα «επιτρέψουν την αποκάλυψη» κρατικών μυστικών.

Οι υποστηρικτές του λένε ότι η υπόθεση είναι αντίποινα για το ρεπορτάζ του που αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψε η Ρωσία για όπλα.