Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καταβάλουν αποζημιώσεις σε κάθε περίπτωση, για τις ανθρώπινες και τις υλικές απώλειες από τη συντριβή του Α320 της Germanwings.

Έτσι, οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν ακόμη και αν αποδειχθεί ότι η πτώση του προκλήθηκε σκόπιμα από ένα μέλος του πληρώματος, ανέφεραν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

«Το γεγονός ότι επρόκειτο για αυτοκτονία δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά στα ασφαλιστήρια (…). Δεν τίθενται εξαιρέσεις», εξήγησε μια πηγή του ασφαλιστικού τομέα.

Το Airbus της γερμανικής εταιρείας χαμηλού κόστους, που πραγματοποιούσε την πτήση από τη Βαρκελώνη στο Ντίσελντορφ, συνετρίβη την Τρίτη στις Άλπεις και όλοι οι επιβάτες του, 150 άνθρωποι, σκοτώθηκαν. Κατά τα φαινόμενα, ο 28χρονος συγκυβερνήτης κλειδώθηκε στο πιλοτήριο μόνος του, επωφελούμενος από την ολιγόλεπτη αποχώρηση του κυβερνήτη, και έριξε το αεροπλάνο στο βουνό.

Η εισαγγελία του Ντίσελντορφ αποκάλυψε ότι ο συγκυβερνήτης είχε αποκρύψει πως του είχε δοθεί αναρρωτική άδεια για την ημέρα που έγινε το δυστύχημα. Ωστόσο, η ασφαλιστική κάλυψη δεν αμφισβητείται ακόμη και εάν η ασθένεια έχει αποκρυβεί από την εργοδότρια εταιρεία.

«Το γεγονός ότι ο συγκυβερνήτης δεν ενημέρωσε για την ασθένειά του δεν καταργεί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της Lufthansa γιατί ο κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και έχει ο ίδιος την ευθύνη αν αποκρύπτει γεγονότα», υπογράμμισε ο νομικός σύμβουλος μιας αεροπορικής εταιρείας.

Όσον αφορά τις ανθρώπινες απώλειες, οι συγγενείς των θυμάτων θα λάβουν μια προκαθορισμένη προκαταβολή, ανεξαρτήτως της ηλικίας, του εισοδήματός τους ή του φύλου τους. «Στη συνέχεια, εναπόκειται στην κάθε οικογένεια να διεκδικήσει, συνήθως με τη βοήθεια του δικηγόρου της, το ποσό της αποζημίωσης που επιθυμεί», πρόσθεσε η πηγή του ασφαλιστικού τομέα.

Ο Έλμαρ Γκεμούλα, καθηγητής αεροπορικού δικαίου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όταν ρωτήθηκε για το θέμα από τη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, έκρινε ότι θα ζητηθεί από τους συγγενείς ως αποζημίωση από τη Lufthansa ένα σχετικά μικρό ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ 10-30 εκατομμυρίων ευρώ.