Μια ρωσική προσαρμογή του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», που θεωρούταν χαμένη, ανακαλύφθηκε και αναρτήθηκε στο YouTube πριν μερικές ημέρες, αναφέρει ο Guardian.

Η τηλεοπτική ταινία του 1991 με τίτλο «Khraniteli», είναι βασισμένη στο βιβλίο του Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν «Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού» και είναι η μόνη προσαρμογή αυτής της τριλογίας που πιστεύεται ότι έγινε στη Ρωσία.

Κυκλοφόρησε 10 χρόνια πριν από την πρώτη ταινία του Πίτερ Τζάκσον, στα τέλη του 1991, με το μπάτζετ της να είναι ιδιαίτερα χαμηλό όπως φαίνεται από τα κοστούμια και τα υποτυπώδη σετ των σκηνικών και πολλά σημεία της – ερασιτεχνικού επιπέδου – ταινίας να θυμίζουν περισσότερο θεατρική παρά κινηματογραφική παραγωγή.

Η μουσική σε σύνθεση του Αντρέι Ρομανόφ, του ροκ συγκροτήματος Akvarium φέρνει επίσης έναν μετα-σοβιετικό αέρα στην ταινία, η οποία προβλήθηκε μία φορά στην τηλεόραση πριν εξαφανιστεί από τα αρχεία της τηλεόρασης του Λένινγκραντ.

Ελάχιστοι γνώριζαν ή θυμόντουσαν την ύπαρξή της μέχρι τη στιγμή που ο «διάδοχος» και συνεχιστής του Leningrad Television, το ρωσικό δίκτυο 5TV, ανέβασε ξαφνικά την ταινία στο YouTube (σε δυο ξεχωριστά μέρη) την περασμένη εβδομάδα.

Μέσα σε μόλις λίγες μέρες η ταινία έχει περισσότερες από 400.000 προβολές. «Πρέπει να φτιάξουμε ένα άγαλμα σε αυτόν που το ανακάλυψε και το μετέτρεψε σε ψηφιακή μορφή», έγραψε ένας χρήστης.

Στο τραγούδι των τίτλων, ο Ρομανόφ τραγουδά μια μετάφραση της περιγραφής του Τόλκιν σχετικά με την προέλευση των δαχτυλιδιών, εκ των οποίων τρία δίνονται στα ξωτικά, επτά στους νάνους και εννέα σε θνητούς.

Η σοβιετική έκδοση περιλαμβάνει ορισμένα στοιχεία πλοκής, που είχαν κοπεί στην έκδοση του Τζάκσον, όπως τον χαρακτήρα του Τομ Μόμπαντιλ.

Σύμφωνα με το World of Fantasy, το 1991 αποσύρθηκε και μία animation εκδοχή του Χόμπιτ με τίτλο «Ο Θησαυρός κάτω από το Βουνό», αφήνοντας μόνο έξι λεπτά βίντεο, τα οποία είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο.