Τον περασμένο Μάρτιο άρχισαν να πυκνώνουν οι αναφορές για απεργία πείνας στο αμερικανικό κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο, στην Κούβα. Οι περιγραφές και οι λεπτομέρειες προκαλούσαν αποτροπιασμό ενώ ο αμερικανικός στρατός αντέκρουσε τις αναφορές.

Βασιζόμενη στις μαρτυρίες πέντε κρατουμένων, η βρετανική εφημερίδα Guardian έφτιαξε ένα video animation που αποτυπώνει την κτηνωδία που κρύβει η καθημερινότητα μέσα στο Γκουαντάναμο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεκαεπτά κρατούμενοι εξακολουθούν να κάνουν απεργία πείνας. Εξ αυτών οι 16 υποβάλλονται σε αναγκαστική σίτιση. Ακόμα δύο έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.  

Το πιο συγκλονιστικό είναι πως στους ανθρώπους αυτούς δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κανένα έγκλημα, ούτε έχουν οδηγηθεί σε δίκη. Τρεις από τους πέντε, στις μαρτυρίες των οποίων βασίστηκε το φιλμ, μεταφέρθηκαν στο Γκουαντάναμο το 2002 και από το 2007 θα έπρεπε να έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Ωστόσο παραμένουν κρατούμενοι, έξι χρόνια μετά! Ο τέταρτος παραμένει στη φυλακή παρότι θα έπρεπε να έχει αφεθεί από το 2009 και ο πέμπτος αφέθηκε ελεύθερος τον Αύγουστο, παρότι θα έπρεπε να έχει φύγει από το 2009!

Δείτε το βίντεο