Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζει τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Μέχρι σήμερα, επιπλέον, απέρριπτε κατηγορηματικά κάθε ισχυρισμό -ακόμη και από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ- για εμπλοκή των Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές.

Αυτό άλλαξε την Τετάρτη, όποτε και ο Τραμπ τελικά φάνηκε να παραδέχεται ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από περιστατικά με υποκλοπές. Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε οικονομική σχέση με τη χώρα, απορρίπτοντας ότι η Ρωσία αποπειράθηκε ποτέ να ασκήσει επιρροή πάνω του. «Δεν έχω τίποτα με τη Ρωσία, ούτε συμφωνίες, ούτε δάνεια, ούτε τίποτα», έγραψε στο Twitter.

Επιπλέον, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, διαβεβαίωσε ότι δεν έχει δάνεια ή επιχειρηματικές σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ υπερασπίστηκε την προοπτική οικοδόμησης ενός πλαισίου καλύτερων σχέσεων με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Εάν στον Πούτιν αρέσει ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτό το θεωρώ πλεονέκτημα κι όχι μειονέκτημα», τόνισε ο ίδιος.

Ωστόσο, το CNN δεν φαίνεται να συμφωνεί με τη θέση αυτή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, αλλά αντίθετα υποστηρίζει ότι έχει συμφωνίες και δεσμούς με την χώρα, τους οποίους και παρουσιάζει:

Ο διαγωνισμός Μις Υφήλιος στη Μόσχα

Το 2013, ο Τραμπ κέρδισε εκατομμύρια όταν συνεργάστηκε με τον ρώσο δισεκατομμυριούχο Aras Agalarov για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση Μις Υφήλιος στη Μόσχα.

Ο «Πύργος του Τραμπ» στη Μόσχα

Η απόπειρα να χτίσει έναν «Πύργο Τραμπ» στη Μόσχα απέτυχε πριν καλά-καλά αρχίσει. Το CNN παραδέχεται ότι δεν εντόπισε κανένα σχέδιο που να ολοκληρώθηκε τελικά στη Ρωσία.

Σε μια παλιότερη κατάθεση, ωστόσο, ο Τραμπ ρωτήθηκε για το σχέδιο. «Ήταν ένα διεθνές Ξενοδοχείο και Πύργος Τραμπ. Θα ήταν μια μη αποκλειστική συμφωνία, κι έτσι δεν θα με απέκλειε από το να κάνω κι άλλες συμφωνίες στη Μόσχα, πράγμα σημαντικό για μένα», ήταν η απάντησή του.

Η βότκα Τραμπ

Όπως σημειώνει το CNN, ο Τραμπ δεν χρειάζεται να βάλει λεφτά. Βάζει το όνομά του σε ένα εμπορικό σήμερα και διεκδικεί δικαιώματα. Η βότκα αυτή παρασκευαζόταν από την Drinks Americas Holdings. Ωστόσο, ο πρώην CEO της εταιρείας δήλωσε στο CNNMoney ότι δεν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία στη ρωσική αγορά.

Το μόνο που κέρδισαν ήταν μια συμφωνία να πουλήσουν 8.000 ποτά. Ωστόσο, η πραγματική αξία ήταν η εικόνα που κέρδισε το προϊόν. «Εάν μπορείς να πουλάς σε Ρώσους βότκα φτιαγμένη στην Ολλανδία, σε χρυσά μπουκάλια με τον ‘Τραμπ’ επάνω τους και οι πλούσιοι Ρώσοι πιστεύουν ότι είναι καλή βότκα, είναι επαναστατικό μάρκετινγκ».

Η πώληση της βίλας στην Παλμ Μπιτς

Ο Τραμπ πούλησε μια βίλα στην Παλμ Μπιτς της Φλόριντ, στον ρώσο δισεκατομμυριούχο Dmitry Rybolovlev για 95  εκατ. δολάρια.

Εμπορικά Σήματα

Ο Τραμπ είχε προσλάβει την δικηγορική εταιρεία Sojuzpatent για να υποβάλει αίτημα για τουλάχιστον 8 Εμπορικά Σήματα στη Ρωσία μεταξύ 1996 και 2008, μεταξύ των οποίων «Τραμπ», «Σπίτι Τραμπ» και «Πύργος Τραμπ»

Η Bayrock Group

Ο Τραμπ συνεργάστηκε με την Bayrock Group, μια εταιρεία ρώσων μεταναστών και η οποία -σύμφωνα με μήνυση- χρηματοδοτείται από κεφάλαια με προέλευση τη Ρωσία και το  Καζακστάν. Μαζί με τον Τραμπ, ανέπτυξαν ακίνητα του μεγιστάνα.

Ο Paul Manafort

Σύμφωνα με το CNN, οι δεσμοί του Τραμπ με τη Ρωσία δεν είναι μόνο επιχειρηματικοί. Ο πρώην διευθυντής της εκστρατείας του, Paul Manafort, είχε σχέσεις με τη Ρωσία πολύ βαθύτερες, όπως με τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ζει τώρα στη Ρωσία.

Μήνυση της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, π[περιγράφει τον Manafort σαν «σύμβουλο – κλειδί του προέδρου Γιανουκόβιτς κι άλλων ουκρανών πολιτικών από το 2003».