Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία δεν προσπάθησε ποτέ να τον πιέσει και επέρριψε την ευθύνη στις υπηρεσίες πληροφοριών για τις αναφορές στον Τύπο ότι η Μόσχα είχε κατασκευάσει πληροφορίες με σκοπό να τον εκθέσει.

Σε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter μερικές ώρες πριν από την πρώτη εδώ και έξι μήνες συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει, ο Τραμπ κατηγόρησε τις υπηρεσίες πληροφοριών για «μια τελευταία βολή» εναντίον του με τη διαρροή της πληροφορίας.

«Ζούμε στη Γερμανία των ναζί;» αναρωτήθηκε.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων που έγινε πολιτικός, ο οποίος θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο σε εννέα ημέρες, και ο διορισμένος προσωπάρχης του, Ράινς Πρίμπους, χαρακτήρισαν «ψευδείς ειδήσεις» μια πληροφορία που μετέδωσε το CNN σύμφωνα με την οποία διαβαθμισμένα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στον Τραμπ σε μια ενημέρωση των υπηρεσιών την περασμένη εβδομάδα περιλάμβαναν ισχυρισμούς ρώσων πρακτόρων που υποστηρίζουν ότι έχουν πληροφορίες για αυτόν.

«Η Ρωσία δεν προσπάθησε ποτέ να με πιέσει. ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ – ΟΥΤΕ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ, ΟΥΤΕ ΔΑΝΕΙΑ, ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ!” έγραψε ο Τραμπ σε μία από τις αναρτήσεις του στο Twitter.

Αναφέρθηκε στις διαψεύσεις του Κρεμλίνου που αρνήθηκε την ύπαρξη του φακέλου που εμφανίστηκε αργά χθες, γράφοντας «Η Ρωσία μόλις είπε πως η μη επιβεβαιωμένη πληροφορία που πληρώθηκε από πολιτικούς αντιπάλους είναι “ΜΙΑ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΟΗΣΙΑ”. Πολύ αθέμιτο!».

Ακόμα και πριν γίνει γνωστή η πληροφορία αυτή, η Ρωσία αναμενόταν ότι θα καταλάμβανε κεντρική θέση κατά την πρώτη επίσημη συνάντηση του Τραμπ με τους δημοσιογράφους μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Η συνέντευξη Τύπου αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 π.μ. (18:00 ώρα Ελλάδας).

Η Ρωσία δεν έχει στη διάθεσή της «φακέλους με πληροφορίες που να διακυβεύουν τη φήμη» του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε από τη μεριά του το Κρεμλίνο, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες των επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών προϊόν μιας «απόλυτης παραποίησης» που έχει στόχο να βλάψει τις διμερείς σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

«Το Κρεμλίνο δεν έχει στην κατοχή του ‘kompromat’ για τον Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χρησιμοποιώντας έναν όρο που χρησιμοποιείτο την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης για να χαρακτηριστούν οι ενοχοποιητικές πληροφορίες που συλλέγονταν σε βάρος προσώπων τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενα εκβιασμού.

Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν χθες στην ύπαρξη ενός 35σέλιδου εγγράφου στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς πληροφορίες που παρουσιάζονται ως ενοχοποιητικές για τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως η φερόμενη ύπαρξη ενός βίντεο σεξουαλικής φύσης που γυρίστηκε κρυφά από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Μόσχα το 2013.

Το έγγραφο αυτό, το οποίο συντάχθηκε από έναν πρώην πράκτορα της βρετανικής αντικατασκοπείας που κρίνεται αξιόπιστος από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, γνωστοποιεί επίσης φερόμενες ανταλλαγές πληροφοριών για πολλά χρόνια ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ, το περιβάλλον του και το Κρεμλίνο και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων δεν επιβεβαιώθηκε από επίσημες πηγές.

«Πρόκειται για την απόλυτη παραποίηση (…) Η κατασκευή ψευδών αυτού του είδους συνιστά προφανή απόπειρα να ζημιωθούν οι διμερείς μας σχέσεις» πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας προσέγγισης με τη Μόσχα, συνέχισε ο Πεσκόφ.

«Το Κρεμλίνο δεν επιδιώκει να εξασφαλίσει ‘kompromat’», επανέλαβε τέλος ο Πεσκόφ, διαψεύδοντας επίσης ότι οι ρωσικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες που να διακυβεύουν τη φήμη της αντιπάλου του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές Χίλαρι Κλίντον.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι ευθύνεται για οποιαδήποτε ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όπως την κατηγορούν οι υπηρεσίες πληροφοριών στην Ουάσινγκτον.