«Την ισχυρή επιθυμία για επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό έχουν Αναστασιάδης και Ακιντζί» ,δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε δήλωσε ότι από τις συναντήσεις που είχε και με τους δύο.

«Εργαζόμαστε προσπαθώντας να βρούμε ένα τρόπο για να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό θα επαναρχίσει και ότι δεν θα χάσουμε το πολύ εποικοδομητικό μομέντουμ που είχαμε μέχρι πρόσφατα», δήλωσε ο κ. Άιντε ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντησή του με τον Άιντε και πρόσθεσε ότι συζήτησαν τρόπους για να βρεθεί διέξοδος και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Τόνισε ότι η επανένωση της πατρίδας μας αποτελεί εθνικό στόχο και παρά τις δυσκολίες δεν πρόκειται να σταματήσουν οι προσπάθειες.

Σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις Ακκιντζί για δύο τραπέζια στις διαπραγματεύσεις ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι δεν σχολιάζει απόψεις, αναφέροντας ότι «τώρα είμαστε στο στάδιο επαφών με τον ειδικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών και συνεχίζεται η ενημέρωση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο». Σε ερώτηση αν είναι εφικτό να επαναρχίσει σύντομα ο διάλογος, απάντησε ότι θέλει αν είναι δυνατόν να επαναρχίσει αύριο. «Μπορεί να γίνει, αν υπάρξει καλή θέληση», ανέφερε, και παρέπεμψε στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ο διάλογος θα πρέπει να αρχίσει από εκεί που είχε μείνει στο Μον Πελεράν.

Στις τρείς το απόγευμα ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα έχει συνάντηση και με την ηγεσία του ΑΚΕΛ.