«Η μάνα Ελλάδα θα στέκεται πάντα σταθερός συμπαραστάτης στο πλευρό της Κύπρου, ειδικά σήμερα που βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού» υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε σημερινή ομιλία του.

«Σταθερός κοινός μας στόχος παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας αποδεκτής, δίκαιης, συνολικής και μόνιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Λύση όμως, δεν μπορεί να υπάρχει, με την παρουσία έστω και ενός από τα στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο. Δεν μπορεί να υπάρχει λύση με τις περίφημες εγγυήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της απονομής της Διαμνημόνευσης του Αστέρα Αξίας και Τιμής στο Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 – 1959, στο Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 – 1959 και στους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 – 1959, για τη συμβολή τους στη διατήρηση και διάδοση της ιστορικής μνήμης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Οργάνωσης.

Ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε τους τιμηθέντες, ότι σημαντικός στόχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι «να αναδείξουμε μορφές και πρωταγωνιστές, να τιμήσουμε τους εν ζωή ήρωες μας αλλά και αυτούς που έφυγαν, προβάλλοντας το έργο τους, μέσω του οποίου προβάλλονται και οι αρετές αλλά και οι δυνάμεις του Γένους.

Σκοπός μας είναι να αποκαταστήσουμε τις αδικίες της Ιστορίας – και αυτό αφορά και τον αγώνα των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της εισβολής και της κατοχής στην Κύπρο. Θα αποδοθούν όλες οι πρέπουσες τιμές, έστω και μετά από τόσα χρόνια. Γιατί το οφείλουμε στους ήρωες. Κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Κυπριακό Ελληνισμό, που συνεχίζει ακόμα να αγωνίζεται για την απελευθέρωση κατεχομένων εδαφών και για την αποκατάσταση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που καταπατεί βάναυσα εδώ και χρόνια ο τουρκικός Αττίλας».

Μνημονεύοντας τους ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ ο κ. Καμμένος παρατήρησε πως «το εθνικό και ανθρώπινο μήνυμα της ΕΟΚΑ, είναι η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η συλλογικότητα, που είναι οι φάροι που πρέπει να μας καθοδηγούν και στη σημερινή εποχή. Μας υποδεικνύουν το δρόμο που πρέπει και σήμερα να ακολουθήσουμε: Το δρόμο του καθήκοντος, της συστράτευσης για την επίτευξη των κοινών στόχων. Μπορούν να γίνουν η πυξίδα μας για το μέλλον. Διότι πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως λαός χωρίς μνήμη, είναι λαός χωρίς μέλλον».

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε από τις επόμενες γενιές τη γνώση από εθνικούς άθλους, τους ηρωικούς αγωνιστές και τα μεγάλα συμβάντα του ιστορικού μας παρελθόντος, την αίσθηση ότι το ίδιο παρελθόν όπως και η ίδια μοίρα μας ενώνει – και εν τέλει τη δυνατότητα να αισθάνονται περήφανες για κατορθώματα και πρόσωπα της Ιστορίας του έθνους μας. Είστε εδώ, οι ζωντανοί ήρωες και τα παραδείγματα, για εμάς, για τα παιδιά μας, για τις γενιές που έρχονται» κατέληξε ο κ. Καμμένος.