Το Δεκέμβριο, μία βρετανική ομάδα ολοκλήρωσε μία μοναδική και ανεπανάληπτη έως σήμερα αποστολή: διέσχισε την ανταρκτική και γύρισε πίσω οδικώς, διανύοντας 2.000 μίλια μέσα σε 13 ημέρες με σκοπό να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ. Το μυστικό τους όπλο ήταν αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία: ένα όχημα πάγου που κινείται με βιοκαύσιμα και κατευθύνεται με… προπέλα.

Ο αρχηγός της αποστολής Andrew Moon λέει στο BBC πως δεν είχε ποτέ ξανά κατασκευαστεί όχημα σαν αυτό που χρησιμοποίησε η βρετανική ομάδα. Είχε προηγουμένως προταθεί να χρησιμοποιήσουν ένα μικροσκοπικό όχημα πάγου με… προσαρτημένο πανί, κάτι σαν το kite surf αλλά με όχημα αντί για σανίδα. Όμως ήταν πολύ ελαφρύ και πολύ μικρό για τις ανάγκες της ομάδας, που χρειαζόταν κάτι με μεγάλα «πέδιλα» για να ανταπεξέλθει στο τραχύ έδαφος.

«Τότε», λέει ο Moon, «απευθυνθήκαμε στη Lotus, τους είπαμε τι πιστεύαμε πως θα ήταν λειτουργικό και έκαναν αυτό το σχέδιο. Ακόμα και με τον πολύ σκληρό καιρό που αντιμετωπίσαμε- μας χτύπησε μίας από τις χειρότερες καταιγίδες που έχουν πλήξει την Ανταρκτική εδώ και 15 χρόνια- το όχημα αντεπεξήλθε όπως περιμέναμε».

Πριν την αναχώρησή της η ομάδα έκανε μερικές δοκιμές στη Σουηδία αλλά δεν μπορούσαν με κανένα τρόπο να προσομοιάσει τις συνθήκες που θα αντιμετώπιζαν στο Νότιο Πόλο.

«Η Βρετανία έχει ιστορία στην εξερεύνηση της Ανταρκτικής. Αυτό ήταν μόλις το τρίτο όχημα που διέσχισε την Ανταρκτική και το πρώτο που έφτασε στην άκρη και γύρισε», λέει ο Moon.