Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα του Associated Press, το οποίο επικαλούμενο αξιωματούχους ασφαλείας αναφέρει ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει εκπαιδεύσει τουλάχιστον 400 μαχητές έχοντας στόχο την Ευρώπη μέσα από σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με το AP η ακραία ισλαμική οργάνωση έχει εν μέρει αυτονομημένους πυρήνες, που εξαπλώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η προειδοποίηση προέρχεται από ευρωπαϊκούς και Ιρακινούς αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών, καθώς και από έναν Γάλλο που είναι εξοικειωμένοι με δίκτυα των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μαχητές δέχονται εντολές για το πώς θα βρουν τον κατάλληλο χρόνο, τόπο αλλά και μέθοδο για να εκπληρώσουν τις αποστολές τους.

Οι ανησυχητικές αυτές αναφορές έρχονται την ώρα που το Βέλγιο θρηνεί τους νεκρούς από τις φονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και ενώ οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία που αφορούσε ολόκληρη την Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις εξακολουθούν να σχεδιάζουν επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για συγκεκριμένα στρατόπεδα όπου έγινε η εκπαίδευση.

«Στην πραγματικότητα είμαστε πάντα σε αυτό το διεθνές πλαίσιο μιας συμμαχίας που χτυπά το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία, αυτό που στην ουσία εμμέσως ενδυναμώνει αυτό το φαινόμενο των ξένων μαχητών. Πιστεύω ότι είμαστε ακόμη σε μία περίοδο ή σε μία φάση που πρέπει να μείνουμε απόλυτα σε εγρήγορση όσον αφορά αυτού του είδους την απειλή», είπε στο euronews ο Ντιντιέ Λερουά, ερευνητής της βασιλικής στρατιωτικής ακαδημίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών.

Υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 Ευρωπαίοι ταξίδεψαν στη Συρία τα τελευταία χρόνια.

Οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για στρατόπεδα σε Συρία, Ιράκ και «ενδεχομένως στο πρώην σοβιετικό μπλοκ», όπου οι «μαχητές» του ISIS εκπαιδεύονται για να επιτεθούν στη Δύση.