Μέσα σε ένα θολό τοπίο και έντονες επικρίσεις από κυβερνήσεις του εξωτερικού οι αρχές του Βελγίου επιχειρούν να λύσουν το γρίφο των αιματηρών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι οι τρομοκράτες είχαν αρχικά ως στόχο να χρησιμοποιήσουν μεγαλύτερη ποσότητα εκρηκτικών και να προκαλέσουν περισσότερα θύματα, κάτι που φανερώνει και το γεγονός ότι οι βόμβες ήταν γεμάτες με καρφιά.

Σε επιδρομή των αρχών ασφαλείας σε σπίτι την Τρίτη βρέθηκαν υλικά μπορούν κατασκευάσουν περίπου 50 κιλά της εκρηκτικής ύλης, ενώ 15 κιλά εκρηκτικών βρέθηκαν μετά από έρευνα σε σπίτι στην περιοχή Σαερμπέκ μαζί με καρφιά, βίδες και πυροκροτητές.

Σύμφωνα με τον ειδικό στα εκρηκτικά, καθηγητή Σίδνεϊ Άλφορντ οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να κατασκευάσουν τουλάχιστον 10 μεγάλες βόμβες.

Ωστόσο οι εταιρία ταξί από λάθος φαίνεται ότι εμπόδισε μία ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία. Σύμφωνα με την Derniere Heure έγινε μπέρδεμα στην εταιρία που έστειλε το ταξί για να παραλάβει τους βομβιστές αυτοκτονίας.

Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμες πηγές και σημειώνει ότι ο Μπραχίμ ελ Μπακράουϊ είχε ζητήσει ένα μίνι βαν για να μεταφέρει τους ίδιους και τις αποσκευές τους στο αεροδρόμιο. Όταν όμως έφτασε το ταξί διαπίστωσαν ότι ήταν σεντάν και το πορτ-μπαγκάζ του δεν χωρούσε τις τέσσερις βαριές βαλίτσες τους. Έτσι, υποχρεώθηκαν να αφήσουν μία από τις βαλίτσες πίσω στο διαμέρισμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του VTM, οι τρομοκράτες φέρονται να προγραμμάτιζαν να χτυπήσουν την Δευτέρα μετά το Πάσχα αλλά υποχρεώθηκαν να εκτελέσουν άμεσα τα σχέδια τους υπό τον φόβο ότι ο Σαλά Αμπντεσλάμ θα μιλήσει στις αρχές μετά την σύλληψη του.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Άγκυρα απέλασε έναν από τους τρομοκράτες και ενημέρωσε ότι η Άγκυρα ενημέρωσε για την απέλαση τις βελγικές αρχές, οι οποίες αποφάσισαν να τον αφήνουν ελεύθερο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει το Βέλγιο ότι ο συγκεκριμένος άνδρας ήταν μαχητής.

«Ένας από τους δράστες στην επίθεση των Βρυξελλών είναι ένα άτομο το οποίο κρατήθηκε τον Ιούνιο του 2015 στην Γκαζιαντέπ και απελάθηκε. Ενημερώσαμε την πρεσβεία των Βρυξελλών για την διαδικασία της απέλασης του δράστη με σημείωμα στις 14 Ιουλίου 2015. Ωστόσο οι Βέλγοι άφησαν ελεύθερο τον δράση παρά την απέλαση του» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

ΗΗ Τουρκία είχε απελάσει έναν από τους δράστες των επιθέσεων των Βρυξελλών στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο, όπως ισχυρίστηκε η Άγκυρα, ενώ οι βελγικές αρχές δεν ήταν ενήμερες για τις πιθανές σχέσεις του με την τρομοκρατία, δήλωσε, πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Κουν Χέενς .«Τότε δεν είχαμε καμιά πληροφορία σχετικά με τους δεσμούς αυτού του προσώπου με την τρομοκρατία: επρόκειτο για ένα πρόσωπο που είχε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα κι απελευθερώθηκε υπό όρους. Όταν απελάθηκε, εάν όλα συνέβησαν όπως μου τα μετέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, (απελάθηκε) στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο», πρόσθεσε ο Χέενς, στον ολλανδόφωνο βελγικό τηλεοπτικό σταθμό VRT.

Ο τρομοκράτης τον οποίο απέλασε η Τουρκία είναι ο Μπραχίμ ελ Μπακράουϊ, σύμφωνα με ανώνυμη δήλωση αξιωματούχου της τουρκικής κυβέρνησης στην εφημερίδα Guardian.

Ο τζιχαντιστής που θεωρείται ότι κατασκεύασε τις βόμβες που αιματοκύλισαν το Παρίσι ήταν, βάσει ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών, ένας εκ των δύο καμικάζι που ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σε μία ακόμη ένδειξη ότι πίσω από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και της 22ας Μαρτίου κρύβεται ο ίδιος πυρήνας του Ισλαμικού Κράτους.

Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσκείμενοι στις έρευνες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Associated Press, ανέφεραν πως επαληθεύτηκε μέσω DNA ότι ο καταζητούμενος για το Παρίσι Ναζίμ Λαχραουί ήταν ο δεύτερος καμικάζι στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

 

Πληροφορίες ότι ο Ναζίμ Λαχραουί είναι τελικά ο δεύτερος καμικάζι του αεροδρομίου μετέδωσαν και βελγικά μέσα ενημέρωσης- χωρίς να έχει υπάρξει επιβεβαίωση- περιλαμβανομένης της εφημερίδας De Standard που επικαλείται ανώνυμη πηγή.

Τις προηγούμενες ώρες είχε υπάρξει σύγχυση σχετικά με αναφορές βελγικών μέσων -που διαψεύστηκαν από την εισαγγελία- ότι ο άνδρας με τα λευκά στο αεροδρόμιο που καταζητείται (το τρίτο πρόσωπο στη φωτογραφία με τους δύο καμικάζι που έχει κυκλοφορήσει) είναι ο Ναζίμ Λαχραουί και συνελήφθη.

Ο Λαχραουί πιστεύεται ότι είχε κατασκευάσει τα γιλέκα των καμικάζι στις επιθέσεις του Παρισιού, ανέφερε ο Γάλλος αξιωματούχος στο AP προσθέτοντας ότι το DNA του συγκεκριμένου προσώπου βρέθηκε σε όλα τα γιλέκα, καθώς και σε διαμέρισμα στις Βρυξέλλες όπου κατασκευάστηκαν.

Οι Βέλγοι Ιμπραήμ ελ Μπακραουί και Νατζίμ Λαχραουί ανατινάχθηκαν την Τρίτη το πρωί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ ο Χαλίντ ελ Μπακραουί ανατινάχθηκε στον σταθμό Μάλμπεκ. Ο τρίτος βομβιστής του αεροδρομίου, του οποίου τα εκρηκτικά δεν εκπυρσοκρότησαν, διέφυγε και αναζητείται, χωρίς να είναι γνωστή η ταυτότητά του.

 

Το γεγονός ότι οι αποσκευές με τα εκρηκτικά βρίσκονταν κοντά στο έδαφος εξηγεί και τον μεγάλο αριθμό τραυματισμών και ακρωτηριασμών στα πόδια που υπέστησαν εκατοντάδες άνθρωποι. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στο αεροδρόμιο και στον σταθμό Μάλμπεκ υπολογίζεται μέχρι στιγμής στους 34,. Οι τραυματίες έφθασαν τους 240, ενώ νεκροί και τραυματίες κατάγονται από 40 χώρες.

Η φωτογραφία από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του αεροδρομίου, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές, δείχνει τρεις άνδρες, με ενδυμασία που δεν παραπέμπει σε ριζοσπαστικό Ισλάμ, να σπρώχνουν τα καρότσια με τις αποσκευές τους. Οι δύο φορούν ένα μόνο γάντι και ο τρίτος, αυτός που διέφυγε, κανένα. Πιθανολογείται ότι τα γάντια αυτά έκρυβαν τους πυροκροτητές.

Στην ενημέρωση που είχε κάνει το μεσημέρι της Τετάρτης ο Βέλγος γενικός εισαγγελέας ανέφερε πως δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί το δεύτερος καμικάζι -τον οποίο ορισμένα μέσα και οι αξιωματούχοι που επικαλείται το Associated Press εμφανίζουν ως τον Ναζίμ Λαχραουί.

Στο διαμέρισμα στο Σάερμπεκ που είχε γίνει η έφοδος τα ξημερώματα της Τετάρτης βρέθηκε επίσης «διαθήκη» που είχε συντάξει ο Ιμπραήμ Μπακραουί. Η έρευνα έφτασε στο διαμέρισμα χάρη στη μαρτυρία του οδηγού ταξί που είχε μεταφέρει τους δράστες στο αεροδρόμιο.

Στην κοντινή περιοχή βρέθηκε επίσης η «διαθήκη» του Ιμπραήμ, ένα ηχητικό αρχείο σε υπολογιστή. Στο ηχητικό αρχείο ο Ιμπραήμ ελ Μπακραουί λέει ότι «βιάζεται» και «δεν ξέρει τι να κάνει» επειδή «δεν θέλει να καταλήξει σε ένα κελί όπως εκείνος». Ο «εκείνος» θεωρείται ότι είναι ο Αμπντεσλάμ, ο καταζητούμενος για το Παρίσι που συνελήφθη προ ημερών στο Βέλγιο.