Συναγερμός έχει σημάνει στην Άγκυρα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, καθώς η επίθεση στην πλατεία Σουλτάχ Αχμέτ παρουσιάζει χαρακτηριστικά που την διαφοροποιούν από όλες τις προηγούμενες.

Η επίθεση αυτοκτονίας, η οποία κόστισε τη ζωή σε δέκα τουρίστες και τραυμάτισε σοβαρά ακόμα τουλάχιστον δεκαπέντε, είχε αποκλειστικά ως στόχο τους ίδιους τους τουρίστες και δεν αποτελούσε ένα «τυφλό» χτύπημα. Για πρώτη φορά λοιπόν μετά τα πολύνεκρα τυφλά χτυπήματα του Σουρούτς και της Άγκυρας οι δράστες στοχεύουν μονάχα Ευρωπαίους μέσα στην καρδιά της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα χτυπήματα είχαν ως στόχο αποκλειστικά Κούρδους και αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρη τη γείτονα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πολλοί κατηγόρησαν το βαθύ ισλαμικό παρακράτος για τα μακελειά.

Αυτή τη φορά ωστόσο στόχος ήταν Γερμανοί τουρίστες και με το σημείο της επίθεσης να ενέχει έντονη σημειολογία, καθώς βρίσκονταν δίπλα στο σιντριβάνι του Κάιζερ Γουλιέλμου Β΄ και σε απόσταση αναπνοής από το Μπλε Τζαμί και την Αγιά Σοφιά, το πλέον τουριστικό μέρος της Κωνσταντινούπολης και ενδεχομένως ολόκληρης της χώρας.

Επιπλέον, οι τουρκικές Αρχές μία ώρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα επέβαλαν απαγόρευση μετάδοσης ειδήσεων από το σημείο στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, κόβοντας ουσιαστικά την ενημέρωση και στα διεθνή πρακτορεία.

Εν τω μεταξύ προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι συγκεχυμένες πληροφορίες από την ίδια την τουρκική ηγεσία για την ταυτότητα του δράστη. Από τα πλέον επίσημα χείλη ανακοινώθηκε ότι ο δράστης ταυτοποιήθηκε από τα μέλη του που είχαν διασκορπιστεί μετά την έκρηξη του γιλέκου αυτοκτονίας. Αν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για Σύρο βομβιστή αυτοκτονίας γεννημένο το 1988, λίγο αργότερα νεότερα στοιχεία που επικαλέστηκε η τουρκική εφημερίδα Ηurriyet ανέφεραν ότι ο δράστης είναι ο 28χρονος Ναμπίλ Φαντλί, με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία.

Έπειτα από τις έρευνες για τις διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις και όπως επισημαίνει το πρωθυπουργικό γραφείο της Τουρκίας, διαπιστώθηκε πως ο βομβιστής ήταν τζιχαντιστής στο Ισλαμικό Κράτος. Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, δήλωσε πως το όνομα του βομβιστή δε συγκαταλεγόταν στη λίστα με τους υπόπτους για τρομοκρατία. Παράλληλα, εξήγησε πως ο δράστης είχε εισέλθει πρόσφατα στη χώρα από τη Συρία.

Ωστόσο, το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος σε αντίθεση με τις συνήθεις πρακτικές του, όπως στα χτυπήματα στο Παρίσι, μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη του χτυπήματος, παρά το γεγονός ότι για τα δεδομένα των τζιχαντιστών θα έπρεπε να θεωρείται «επιτυχία». Σημειώνεται ότι ούτε στις περιπτώσεις του Σουρούτς και της Άγκυρας που οι επιθέσεις αποδόθηκαν σε τζιχαντιστές, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε τη σχετική ευθύνη επίσημα.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης και με στόχο τουρίστες πραγματοποιήθηκε την ώρα που η Άγκυρα που βρίσκεται ουσιαστικά σε εμφύλιο με τους Κούρδους, δέχεται όλο και περισσότερες ασφυκτικές πιέσεις από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με το καθεστώς Ερντογάν να μην έχει προβεί στην υλοποίηση καμίας εκ των δεσμεύσεών του και την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ρίξει όλο το βάρος για να κάμψει τις αντιδράσεις για την συνταγματική αναθεώρηση που επιχειρεί προκειμένου να συγκεντρώσει υπερεξουσίες στον θεσμό του Προέδρου και να καταστεί «σουλτάνος».

Ενδεικτική είναι η στάση που τήρησε ο Ερντογάν μετά το χτύπημα, ο οποίος τόνισε πως «η Τουρκία αποτελεί τον πρώτο στόχο όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων της περιοχής και η Τουρκία τις αντιμετωπίζει όλες ίσα, επιχειρώντας ουσιαστικά ένα άνοιγμα της βεντάλιας των ευθυνών και προς τους Κούρδους, με τους οποίους βρίσκεται σε ένοπλες συγκρούσεις στα νοτιοανατολικά της χώρας.

«Είδαμε ανθρώπινα μέλη γύρω μας»

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη που κάνουν το γύρω του διαδικτύου.

Ειδικότερα, ο Ερντέμ Κόρογλου, εργαζόμενος σε ένα γραφείο που «βλέπει» στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ δήλωσε στο NTV είπε ότι τα γύρω κτήρια σείστηκαν από την έκρηξη. Είδε πολλούς ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος, δεν ήταν σε θέση να πει όμως αν είχαν τραυματιστεί ή αν ήταν νεκροί.

Παράλληλα, μια γυναίκα που δεν θέλησε να αναφέρει το όνομά της, εργαζόμενη σε κατάστημα της περιοχής, είπε στο Reuters είπε ότι η έκρηξη τους ταρακούνησε, «τρέξαμε να φύγουμε», είπε, και «είδαμε ανθρώπινα μέλη γύρω μας».

«Είδα τουλάχιστον δέκα τραυματίες, ένας από τους οποίους υποβοηθείτο από τουρίστες. Είμαι 100% σίγουρος ότι δεν πρόκειται για βόμβα, αλλά για επίθεση αυτοκτονίας», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

«Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που σείστηκε το έδαφος», δήλωσε άλλος μάρτυρας, ενώ άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για μία «γιγάντια μπάλα φωτιάς».

Στο μεταξύ, δύο Τούρκοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, είχαν δηλώσει νωρίτερα πως είναι εξαιρετικά πιθανό το Ισλαμικό Κράτος να βρίσκεται πίσω από τη φονική επίθεση στην πλατεία Σουλταναχμέτ.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Τούρκου πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «ειδεχθές έγκλημα».

«Μέχρι οι θέσεις του Ισλαμικού Κράτους εξοντωθούν από τα σύνορά μας, η Τουρκία θα συνεχίσει τον αντιτρομοκρατικό αγώνα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να επιρρίπτονται ευθύνες στους Σύρους υπηκόους που ζουν στην Τουρκία.

Ο Κουρτουμλούς, από την άλλη, τόνισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και θα διαβεβαιώσει πως υπάρχει ασφάλεια, αλλά κάλεσε και τις υπόλοιπες χώρες να βοηθήσουν στον αγώνα κατά των εξτρεμιστών.

«Επομένως, περιμένουμε από τους φίλους της Τουρκίας και τη διεθνή κοινότητα να υψώσουν τη φωνή τους κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων που θέτουν στο στόχαστρο την Τουρκία και να δείξουν την αλληλεγγύη τους», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Οι τρομοκράτες δεν κάνουν διακρίσεις, σκοτώνουν αμάχους, άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένους και νέους. Η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία, γλώσσα. Οι τρομοκράτες είναι εχθροί της ανθρωπότητας και θα θέλαμε να δούμε όλους στο πλευρό μας να μάχονται κατά των επιθέσεων ενάντια στην ανθρωπότητα», πρόσθεσε.

Σχετικά με τους λόγους πίσω από την έκρηξη, ο Κουρτουμλούς άφησε να εννοηθεί πως την ένταση έχει πυροδοτήσει η εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, ενώ πρόσθεσε ότι ο εμφύλιος έχει μπει σε μία νέα φάση με την υποστήριξη τρίτων, με αποτέλεσμα να ενισχύονται πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Παράλληλα, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες αυτοπτών που βρέθηκαν στο σημείο με τον Ερντέμ Κορόγλου που εργαζόταν σε γραφείο κοντά στην πλατεία Σουλτάναχμέτ, δήλωσε πως είδε πολλούς ανθρώπους να βρίσκονται πεσμένοι στο έδαφος μετά την έκρηξη.

«Ήταν δύσκολο να καταλάβεις ποιος ήταν ζωντανός και ποιος νεκρός. Τα κτίρια σείστηκαν από την ένταση της έκρηξης», δήλωσε ο Κορόγλου.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε στάση του τραμ, όπου περίμεναν αρκετοί πολίτες και τουρίστες, ενώ αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι είδε άτομο που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά στον τόπο της έκρηξης. Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο βομβιστής κινήθηκε προς μια ομάδα τουριστών που περίμενε να επισκεφθεί το Μπλε Τζαμί, ενώ αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, είπε πως είδε ανθρώπινα μέλη διασκορπισμένα στο σημείο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες, η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της πόλης

Δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, γεγονός που κάνει τις αρχές να φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, όπως μεταδίδει το CNN Türk. Τρεις τραυματίες, τούρκοι υπήκοοι, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Samatya και ο ένας από αυτούς υποβάλλεται σε εγχείρηση.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan τουλάχιστον έξι Γερμανοί, ένας Νορβηγός και ένας Περουβιανός βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες, ενώ αρχικά γινόταν λόγος πως δύο υπήκοοι από τη Νότιο Κορέα έχασαν τη ζωή τους, πληροφορία που δεν επιβεβαιώθηκε.

Την ίδια στιγμή, ο γερμανικός Τύπος προειδοποιεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν και νέα τρομοκρατικά «χτυπήματα» στην Κωνσταντινούπολη σήμερα.

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαιώνει την ανάγκη οι χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν την τρομοκρατία.

Μέρκελ: Η διεθνής τρομοκρατία έδειξε το αποκρουστικό πρόσωπό της

«Η διεθνής τρομοκρατία έδειξε το αποκρουστικό πρόσωπό της», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ. «Πρέπει να δράσουμε με αποφασιστικότητα εναντίον της». Αμέσως μετά τις επιθέσεις, το γερμανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους πολίτες της χώρας που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν πολυσύχναστους χώρους, ενώ τα ταξιδιωτικά πρακτορεία ανακοίνωσαν ότι όσοι έχουν προγραμματίσει ταξίδια προς την Τουρκία μπορούν να αλλάξουν προορισμό χωρίς χρέωση.