Τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους βλέπουν ειδικοί αναλυτές πίσω από το αιματοκύλισμα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η έκρηξη και όλες οι γνωστές λεπτομέρειες συμβαδίζουν με την μεθοδολογία του Ισλαμικού Κράτους, λυτό οι Τούρκοι αναλυτές.

«Υπάρχουν δυο ύποπτοι», αναφέρει ο Τούρκος αναλυτής και ειδικός για θέματα ασφάλειας, Αττίλλα Σαντικλί. Στη συνέχεια της ανάλυσης του, ο ίδιος προσθέτει: «Πίσω από την επίθεση ενδέχεται να κρύβεται είτε το Ισλαμικό Κράτος είτε το PKK. Η μεθοδολογία της έκρηξης μας βοηθά να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ενδέχεται να πρόκειται για μια επίθεση του Ισλαμικού Κράτους. Η οργάνωση στοχεύει σε τέτοιου είδους επιθέσεις, σε χώρους όπου υπάρχει άμαχος πληθυσμός για να ακουστεί η φωνή της».

Η τουρκική κυβέρνηση επιβάλλει στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης συσκότιση σχετικά με την έκρηξη στο Σουλταναχμέτ. Πλέον τα τουρκικά μέσα δεν μπορούν να μεταδώσουν εικόνες και λεπτομέρειες από τον χώρο της έκρηξης.

Η επίθεση σε τουρίστες

Τουλάχιστον 10 νεκροί και 15 τραυματίες είναι ο έως τώρα απολογισμός από την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε το πρωί την τουριστική περιοχή Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης, όπως ανακοίνωσε το κυβερνείο της Πόλης.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις, ενώ τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσιεύουν πληροφορίες περί καμικάζι αυτοκτονίας, ο οποίος επιχείρησε να πλησιάσει ομάδα τουριστών κοντά σε στάση του τραμ. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα «Hurriyet» ότι είδε άτομο που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά στον τόπο της έκρηξης.

Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν και τουρίστες, όμως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Με μήνυμά του στο Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει «καμία πληροφορία» ότι ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και Έλληνες.

Η πλατεία Σουλταναχμέτ είναι ένα από τα πλέον τουριστικά σημεία της Πόλης και βρίσκεται ανάμεσα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί.

Στον χώρο της έκρηξης έχουν σπεύσει δεκάδες ασθενοφόρα, τα οποία μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία.