Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο επόμενος στόχος του Ισλαμικού Κράτους, όπως προειδοποιεί ειδικός σε θέματα ασφαλείας, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Γεννημένοι στη Βρετανία τζιχαντιστές που έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους μαχητές του ISIS έχουν αναλάβει επιστρέφοντας στην πατρίδα τους να εκτελέσουν τρομοκρατικές επιθέσεις σαν αυτές που σημειώθηκαν στο Παρίσι, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αποκτήσει «συγκεκριμένες πληροφορίες» που δείχνουν πως η Βρετανία είναι η επόμενη στη λίστα των στόχων του Ισλαμικού Κράτους, με τον κίνδυνο να αυξάνεται μετά την έγκριση των αεροπορικών επιδρομών στα προπύργια των τρομοκρατών στη Συρία.

Ο αναλυτής τρομοκρατίας του CNN Paul Cruickshank δήλωσε πως μίλησε με έναν «ανώτερο ευρωπαίο αξιωματούχο της αντιτρομοκρατικής» ο οποίος είχε λάβει πληροφορίες πως το ISIS έχει στόχο το επόμενο χτύπημά του να είναι στη Βρετανία.

«Οι πληροφορίες λένε πως Βρετανοί στελέχη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ αναλαμβάνουν να επιστρέψουν στη Βρετανία και να εξαπολύσουν επίθεση όπως αυτή που έγινε στη Βρετανία», τόνισε και πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζουν με μεγάλη σοβαρότητα αυτή την πληροφορία αλλά δεν είναι σαφές πόσο άμεση είναι αυτή η απειλή».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ψηφοφορία που τελικά έδωσε το «πράσινο φως» για τις αεροπορικές επιδρομές, μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου πληροφορήθηκαν πως πέρσι ματαιώθηκαν επτά σχέδια του ISIS με τις μυστικές υπηρεσίες να προειδοποιούν πως οι επιθέσεις ενορχηστρώνονταν από τη Συρία.

Τουλάχιστον 800 Βρετανοί φέρονται να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με έκθεση, οι 400 έχουν επιστρέψει.

«Πολλοί ήταν άγνωστοι στην αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας, κάποιοι, και πολλοί από αυτούς που παραμένουν στη Συρία, συνιστούν απειλή για την ασφάλειά μας», επισημαίνει η έκθεση.

Ο Cruickshank επισήμανε την περίπτωση του Aine Davies, που θεωρείται συνεργάτης του Βρετανού τρομοκράτη του ISIS Mohammed Emwazi, του γνωστού ως Jihadi John.

Ο Davis, από το Hammersmith, πιστεύεται πως ήταν φρουρός σε φυλακή του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και συνελήφθη κατά την επιστροφή του στη Βρετανία.

Ο ίδιος είπε πως οι τουρκικές αρχές πίστευαν πως επέστρεφε στην Ευρώπη με σχέδια επίθεσης από την ηγεσία του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Cruickshank πρόσθεσε πως υπάρχει «ανησυχία στην Ευρώπη, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, πως ό,τι είδαμε στο Παρίσι, μια τέτοια επίθεση, μπορεί να εκτυλιχθεί ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες εβδομάδες».