Ο «εγκέφαλος» μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διακίνησης ανθρώπων είναι ένας άνδρας αιτών άσυλο που ζούσε στο Λίβερπουλ. Είναι ο 26χρονος Jamal Owda ο οποίος, όπως γράφει η Daily Mail, βοηθούσε δεκάδες χιλιάδες Σύρους να μπουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Στη συνέχεια το κύκλωμα κανόνιζε οι πρόσφυγες να ταξιδέψουν μέσω των Βαλκανίων σε άλλες χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η αστυνομία βρήκε αποδείξεις για κέρδη που έφταναν τα δέκα εκατομμύρια ευρώ!

Ο Owda, που υποστηρίζει πως είναι Παλαιστίνιος, χρησιμοποιούσε χόστελ στο Λίβερπουλ ως βάση ζητώντας παράλληλα άσυλο κι έχοντας φτάσει στη Βρετανία στο πίσω μέρος ενός φορτηγού πριν από 18 μήνες.

Επικαλούμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα ο 26χρονος προσπαθεί να αποφύγει την έκδοση στην Ελλάδα, όπου αντιμετωπίζει φυλάκιση έως 20 ετών. Ο δικηγόρος του είπε πως θα ζητήσει νομική βοήθεια και θα υποστηρίξει πως οι συνθήκες στις ελληνικές φυλακές είναι απάνθρωπες!

Άλλοι αιτούντες άσυλο στο χόστελ του Λίβερπουλ λένε πως πάντα είχε πολλά λεφτά, ήταν πάντα με το τηλέφωνό του στο χέρι και συχνά τον έβλεπαν με εκδιδόμενες γυναίκες από την ανατολική Ευρώπη.

Όταν ο Owda συνελήφθη, η αστυνομία βρήκε σχεδόν 25.000 ευρώ  κρυμμένα μέσα σε ηχείο στο δωμάτιό του και αποδείξεις για την επιρροή που ασκούσε σε ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως το εγκληματικό δίκτυό του είναι υπεύθυνο για την είσοδο στη νότια Ευρώπη περισσότερων από 100 ανθρώπων την ημέρα εδώ και τουλάχιστον 16 μήνες- δηλαδή σχεδόν 50.000 μεταναστών. Ο κάθε ένας πλήρωνε περίπου 1400 ευρώ.

Οι βρετανικές αρχές, αξιοποιώντας πληροφορίες από την ελληνική αστυνομία, εντόπισαν τον Owda στο κέντρο αιτούντων άσυλο κοντά στο Sefton Park στο νότιο Λίβερπουλ. Ζούσε στο χόστελ- που χρηματοδοτεί το κράτος- για πολλούς μήνες.

Με τη σύλληψή του ακόμα 22 ύποπτοι ως μέλη του κυκλώματος- στην πλειονότητά τους Έλληνες και Σύροι- συνελήφθησαν σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα, την Αυστρία και τη Σουηδία.

Η συμμορία διακινούσε μετανάστες, κυρίως Σύρους που ταξίδευαν από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη βόρεια Ευρώπη μέσω της πΓΔΜ, τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.

Η πλειονότητα των μελών της συμμορίας είναι Έλληνες τους οποίους συντόνιζε ένας Αλβανός σε συνεργασία με τον Owda.

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε τα social media και online fora για να «τρέχει» την επιχείρησή του, παρείχε επίσης στέγη και πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Πιστεύεται πως ο Owda ζήτησε άσυλο μετά τη σύλληψή του στο Surrey τον Μάιο του 2014 όταν συνελήφθη ενώ κρυβόταν στο πίσω μέρος φορτηγού που είχε μπει στη χώρα μέσω του Ντόβερ. Την τελευταία 3ετία είχε ταξιδέψει στην Ευρώπη, είχε ζήσει στην Ελλάδα με σπουδαστική βίζα και είχε βρεθεί στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Westminster Magistrates’ Court ο Owda κατηγορήθηκε για διοίκηση εγκληματικής οργάνωσης από τον Ιούλιο του 2014 έως τον Νοέμβριο φέτος.

«Συνελήφθη δε ξενώνα φιλοξενίας μεταναστών ενώ έχει ζητήσει άσυλο στη Βρετανία. Δεν υπάρχει πλέον θέση γι’ αυτόν εκεί και δεν τον θέλουν πίσω», ανέφερε ο εισαγγελέας.

Ο δικηγόρος του είπε πως θα επικαλεστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές για να «πολεμήσει» την έκδοσή του στη χώρα μας.

«Στην Ελλάδα υπήρχαν και υπάρχουν δυσκολίες στις συνθήκες στις φυλακές, αντανακλώντας εν μέρει και την οικονομική κατάσταση στη χώρα», είπε και πρόσθεσε πως θα συνεργαστεί με ειδικό από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και θα ζητήσει νομική βοήθεια.

«Είχε κάνει αίτηση για άσυλο τον Μάιο του 2014, δεν δουλεύει, δεν του επιτρέπεται να δουλέψει. Υπάρχουν επίσης ζητήματα ψυχικής υγείας», πρόσθεσε.

«Πάντα έδειχνε να έχει πολλά λεφτά, δεν πήγαινε πουθενά με τα πόδια, παντού τον μετέφεραν μαύρα ταξί. Πώς τα πλήρωνε αυτά ενώ εμείς μετά βίας είχαμε λεφτά για να φάμε;» διερωτάται ένας 31χρονος από τη Σρι Λάνκα που ζούσε στο ίδιο χόστελ.

«Είχε κινητό και συνέχεια καλούσε Ρωσίδες στο διαμέρισμά του, για λίγες ώρες κάθε φορά. Δεν μιλούσε αγγλικά, μόνο αραβικά. Δεν συναναστρεφόταν κανένα, μιλούσε συνέχεια στο κινητό του».