Υπερπληθυσμός, προβλήματα στη γλωσσική επικοινωνία και ο φόβος της απόρριψης της αίτησης παροχής ασύλου: αυτές είναι κάποιες από τις πηγές της έντασης που παρατηρείται στα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι θα αυξηθεί η βία.

Παρόλο που οι ταραχές εξακολουθούν να είναι σπάνιες στα εκατοντάδες κέντρα υποδοχής, τους καταυλισμούς με σκηνές και κοντέινερ και τους στρατώνες όπου έχουν βρει καταφύγιο 500.000 άνθρωποι, ο καυγάς στη διάρκεια του Σαββατοκύριακού 70 Πακιστανών με 300 Αλβανούς από τον οποίο τραυματίστηκαν 14 άνθρωποι απασχόλησε πολλά πρωτοσέλιδα.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα ένας πρόσφυγας στο Σουλ είχε προκαλέσει ταραχές σκίζοντας μια σελίδα από το Κοράνι. Απολογισμός: 17 τραυματίες, εκ των οποίων έξι αστυνομικοί, ενώ σε περίπου 15 ανθρώπους ασκήθηκαν διώξεις, κυρίως για απόπειρας ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

Στη συνοικία Βίλμερσντορφ του Βερολίνου, όπου 850 πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στο κτίριο του παλιού δημαρχείου, κάποιοι παραδέχονται ότι η προτεραιότητα που δίνεται στους Σύρους αιτούντες άσυλο τροφοδοτεί αντιπαλότητες.

«Οι Άραβες, οι Σύροι σε μία, σε δύο εβδομάδες έχουν έτοιμα τα χαρτιά τους. Όμως όχι οι Αφρικανοί, δεν ξέρω γιατί […] Όχι χαρτιά, τίποτα, μόνο φαγητό, ύπνος και το καθημερινό άγχος», κατήγγειλε ο 19χρονος Μπάμπα Ζάιτεχ από τη Γουινέα- Μπισάου.

Ο Μοχάμεντ Ούζερ, ένας έφηβος 15 ετών, που λέει ότι έφυγε από το Πακιστάν μετά τον φόνο του πατέρα του από τους Ταλιμπάν, κάνει λόγο για μια δύσκολη καθημερινότητα, η οποία περιπλέκεται από το γεγονός ότι ζουν μαζί πρόσφυγες από διαφορετικές χώρες και θρησκείες.

«Είναι υπερπλήρες, η τροφή δεν είναι καλή. Θέλω να φύγω […] δεν ξέρεις ποτέ ποιος θα είναι στα δωμάτια. Ο φίλος μου άφησε εκεί ένα τηλέφωνο, ρούχα και 100 ευρώ. Και υπάρχει και ένας Σύρος που επιτίθεται λεκτικά στους ανθρώπους στα αραβικά, δεν τον καταλαβαίνω», εξήγησε.

Εξαιτίας των συνθηκών αυτών συνδικάτα της αστυνομίας ζήτησαν να γίνεται διαχωρισμός των αιτούντων άσυλο βάσει του φύλου τους, της ηλικίας, της εθνικότητας και του θρησκεύματος σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι πηγές των διαπληκτισμών.

Δημιουργούνται ομάδες βάσει της εθνικότητας «και επιτίθενται με μαχαίρια και αυτοσχέδια όπλα», δήλωσε ο Ράινερ Βέντετ του συνδικάτου DPOLG.

«Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία από την αστυνομία για τον αριθμό των επεμβάσεών μας, όμως αυξάνονται εξαιτίας του μεγάλου αριθμού προσφύγων στα κέντρα», υπογράμμισε ο Γεργκ Ράντεκ του συνδικάτου GDP.

Οι άνθρωποι «διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών διαπληκτίζονται, ωθώντας την κατάσταση στη σύγκρουση», επεσήμανε ο Ράντεκ, ο οποίος εδώ και καιρό τάσσεται υπέρ «του διαχωρισμού των προσφύγων βάσει της θρησκείας τους».

Πάντως πέραν του γεγονότος ότι κάτι τέτοιο είναι αμφίβολης νομιμότητας, ο διαχωρισμός αυτός δεν φαίνεται να είναι στην ημερήσια διάταξη, με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ να έχει δηλώσει ότι «είναι αδύνατο να εφαρμοστεί αυτή τη στιγμή» εξαιτίας της έλλειψης επαρκών υποδομών.

Όμως για τους ειδικούς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις η εθνικότητα και η θρησκεία δεν είναι οι πραγματικές αιτίες των ταραχών. Οι εντάσεις τροφοδοτούνται κυρίως «από τον υπερπληθυσμό, την έλλειψη ιδιωτικότητας, το γεγονός ότι άνθρωποι από διαφορετικές χώρες δεν καταφέρνουν πάντα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους», όπως επεσήμανε η Τζέσικα Καραγκόελ της ΜΚΟ Fazit.

«Επιπλέον άγχος προκαλείται από το γεγονός ότι είναι καταδικασμένοι να περιμένουν σε μια ξένη χώρα χωρίς να μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία (παροχής ασύλου), από την απώλεια του ελέγχου (της ζωής τους) και από το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει αυτό», πρόσθεσε, καθώς οι αιτήσεις για την παροχή ασύλου μπορεί να μην έχουν επεξεργαστεί ακόμη και έξι μήνες μετά την υποβολή τους.

Ο διευθυντής του κέντρου του Βίλμερσντορφ Γκερντ Σίκερλινγκ, που διευθύνει μια ομάδα 12 ατόμων και 1.700 εθελοντών, αρνήθηκε να δραματοποιήσει την κατάσταση και υπογράμμισε ότι σε γενικές γραμμές όλα πάνε καλά.

«Με δεδομένα τα όσα αντιμετωπίζουν, το να είναι καταδικασμένοι να περιμένουν, τους βγάζω το καπέλο που παραμένουν τόσο ήρεμοι», σχολίασε.