Να πάρει μέτρα για την προστασία των προσφύγων και μεταναστών ενόψει του χειμώνα καλούν την Ευρώπη πολλές οργανώσεις αρωγής, που τονίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προσφέρει τα απαραίτητα για να τους προστατεύσει από τις καιρικές συνθήκες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Die Zeit ακόμη και τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία δεν κρίνονται επαρκή.

Ήδη πολλοί άνθρωποι περιπλανώνται μέσα στο φθινοπωρινό κρύο στην Ευρώπη χωρίς φαγητό και ιατρική περίθαλψη, δήλωσε ο Καρλ Κοπ αρμόδιος για την Ευρώπη της οργάνωσης Pro Asyl. Τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος τους επόμενους μήνες πολλοί πρόσφυγες να παγώσουν στον δρόμο από τα Βαλκάνια προς τη δυτική Ευρώπη. «Οι άνθρωποι είναι ήδη εξασθενημένοι. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τον χειμώνα, θα πρέπει να αναμένουμε πολλούς νεκρούς», τόνισε ο Κοπ.

Το στέλεχος της Pro Asyl ζήτησε να καταβληθεί μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια ώστε να προετοιμαστούν οι χώρες να βοηθήσουν τους πρόσφυγες τον χειμώνα παρέχοντάς τους αξιοπρεπή κέντρα υποδοχής και ιατρική περίθαλψη. «Πρέπει να μην επιτρέψουμε αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν μια οδύσσεια τον χειμώνα», υπογράμμισε ο Κοπ.

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο Μπάμπαρ Μπάλοχ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο Μπάλοχ βρέθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες στα Βαλκάνα, στον δρόμο στην Ουγγαρία, τη Σερβία και την Κορατία όπου εθελοντές διανέμουν κουβέρτες και πλαστικά κλινοσκεπάσματα. «Όταν ολόκληρες οικογένειες κοιμούνται στο ύπαιθρο θα αρρωστήσουν τα παιδιά», εξήγησε ζητώντας την υποστήριξη των πολιτικών.

Και η Γερμανία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις με την έλευση του χειμώνα, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες ζουν σε σκηνές.

«Αυτή τη στιγμή η Γερμανία δεν είναι προετοιμασμένη», προειδοποίησε ο Κοπ, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα σε επίπεδο κρατιδίων και κοινοτήτων ώστε να βρεθούν χώροι διαμονής. Και ο γερμανικός Ερυθρός Σταυρός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. «Ζητάμε από το ομοσπονδιακό κράτος, τα κρατίδια και τις κοινότητες να φροντίσουν για καταλύματα ενόψει των χαμηλών θερμοκρασιών», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Ο γερμανικός Ερυθρός Σταυρός παρέχει αυτή τη στιγμή 300 έκτακτα καταφύγια, μεταξύ αυτών και μερικούς καταυλισμούς με σκηνές, για 86.000 πρόσφυγες.