Την ανάγκη η Ευρώπη να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει την είσοδο παράτυπων μεταναστών στις χώρες-μέλη της ΕΕ υπογράμμισε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Γκρέγκορζ Σχετίνα παρότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να μοιραστεί το βάρος της προσφοράς καταφυγίου στους πρόσφυγες εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη.

«Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να σταματήσει η μετανάστευση στα σύνορα της Ευρώπης. Πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας απέναντι στην παράνομη, ανεξέλεγκτη μετανάστευση», δήλωσε ο Σχετίνα στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TVP1.

Η ΕΕ δίνει μάχη για να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων από τον ‘Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι περισσότεροι πρόσφυγες προέρχονται από εμπόλεμες χώρες ή αντιμετωπίζουν συνθήκες ακραίας φτώχειας στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας αναμένεται να φιλοξενήσει μόνο αυτό το χρόνο περίπου 800.000 πρόσφυγες, δήλωσε την Τρίτη ότι η κατανομή των προσφύγων ανά την ΕΕ θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την δυνατότητα των χωρών μελών να τους δεχτεί.

Τον Ιούλιο, η Πολωνία συμφώνησε να δεχτεί περισσότερους από 2.000 πρόσφυγες από τη Συρία και την Βόρεια Αφρική μέχρι το 2017.

«Η Πολωνία επιδεικνύει αλληλεγγύη, η χειρονομία το επιβεβαιώνει… Η σημερινή κατάσταση είναι εξαιρετικά δραματική. Εγείρονται ερωτήματα για τους αριθμούς των προσφύγων στο μέλλον… Είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω συζητήσεις και για να δεχτούμε σκληρές αποφάσεις», τόνισε ο υπουργός.

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι η χώρα του δέχεται πιέσεις εξ’ ανατολάς καθώς οι οικονομικοί μετανάστες από την Ουκρανία εγκαταλείπουν τα ανατολικά τμήματα της χώρας τους που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Είπε ακόμη ότι γνωρίζει πως τυχόν κλιμάκωση των συγκρούσεων κινδυνεύει να προκαλέσει τεράστιο κύμα προσφύγων.