Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάλο άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο οι Βρυξέλλες αξιολογούν τα κριτήρια για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη της ΕΕ λέγοντας ότι η ανεργία και τα μέτρα μεταναστευτικής πολιτικής δεν αξιολογούνται επαρκώς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει περιλάβει το ΑΕΠ, τον πληθυσμό και την ανεργία, καθώς και τον αριθμό των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου που έχει δεχτεί μία χώρα και τους χώρους επανεγκατάστασης που προσφέρει, στους παράγοντες που καθορίζουν τον τρόπο κατανομής των προσφύγων ανά την ΕΕ.

«Δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα πρώτα δύο κριτήρια. Κατά τη γνώμη μου, η ανεργία και τα μέτρα μεταναστευτικής πολιτικής δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

«Κι αυτό γιατί αν το ποσοστό της ανεργίας είναι τόσο υψηλό όσο είναι σήμερα στην Ισπανία– 22%– δεν μπορώ να προσφέρω στους ανθρώπους μία δίκαιη ευκαιρία για ενσωμάτωση εδώ», είπε ο ίδιος.

Ο Γκαρθία-Μαργκάλο δήλωσε επίσης ότι η Ισπανία έχει επενδύσει πολλά χρήματα τα τελευταία χρόνια και ότι συνεργάζεται με χώρες όπως η Μαυριτανία, η Σενεγάλη και το Μαρόκο για τον έλεγχο της μετανάστευσης.

«Ναι. Πρέπει να συμμετέχουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος–είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αλλά τα κριτήρια για την κατανομή των προσφύγων θα πρέπει να είναι δίκαια».