Δύο εξτρεμιστές Ισραηλινοί, που είχαν συλληφθεί στις αρχές της εβδομάδας, τέθηκαν σήμερα υπό κράτηση χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, ανεβάζοντας έτσι σε 3 τους φανατικούς Εβραίους που έχουν τεθεί σε διοικητική κράτηση, μετά το θάνατο ενός μωρού Παλαιστινίων, το οποίο κάηκε ζωντανό, και χθες και του πατέρα του από την εμπρησμό του σπιτιού τους που αποδίδεται σε εβραίους εξτρεμιστές.

«Ο Μέιρ Έτινγκερ και ο Εβιάταρ Σλονίμ τέθηκαν υπό διοικητική κράτηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Η ανακοίνωση αυτή συμπίπτει με άλλη για τη σύλληψη πολλών υπόπτων σε επιδρομές που έγιναν από την ισραηλινή αστυνομία σε οικισμούς ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν οι ισραηλινές αρχές για τον εμπρησμό στις 31 Ιουλίου του σπιτιού μιας παλαιστινιακής οικογένειας στο χωριό Ντούμα, της Δυτικής Όχθης, κατά τον οποίο κάηκε ζωντανό το μωρό της οικογένειας, ενώ ο πατέρας του υπέκυψε μόλις χθες λόγω των σοβαρών εγκαυμάτων που είχε υποστεί.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Γιααλόν, σημειώνει ότι το μέτρο αυτό της διοικητικής κράτησης ελήφθη «για δύο εξτρεμιστές ακτιβιστές της δεξιάς στο πλαίσιο της ανάμειξής τους σε δραστηριότητες μιας εξτρεμιστικής εβραϊκής οργάνωσης», αλλά δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα περιστατικά.

Η ισχύς της προσωρινής κράτησης του Μέιρ Έτινγκερ και του Εβιάταρ Σλονίμ εξέπνεε σήμερα και αυτοί τέθηκαν αμέσως υπό διοικητική κράτηση. Ένας άλλος εξτρεμιστής της δεξιάς, ο Μορντεχάι Μέγερ, είχε τεθεί την περασμένη Τρίτη υπό διοικητική κράτηση.

Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν εφαρμόσει το μέτρο της διοικητικής κράτησης σε εβραίους εξτρεμιστές παρά σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ το χρησιμοποιούν συχνά κατά των Παλαιστινίων.

Συλλήψεις υπόπτων σε επιδρομές

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι συνέλαβε σήμερα πολλούς υπόπτους σε επιδρομές που πραγματοποίησε σε οικισμούς εβραίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τις πρώτες εφόδους που πραγματοποιεί μετά τον εμπρησμό της 31ης Ιουλίου. Για πρώτη φορά οι ισραηλινές αρχές συνέδεσαν άμεσα τις συλλήψεις αυτές με την επίθεση της 31ης Ιουλίου.

Ωστόσο στην περίπτωση των τριών νεαρών Εβραίων που τέθηκαν υπό διοικητική κράτηση, οι αρχές δεν διευκρίνισαν αν εμπλέκονται άμεσα στην αντιπαλαιστινιακή επίθεση της 31ης Ιουλίου, σημειώνοντας μόνον ότι συνδέονται με «βίαιες και τρομοκρατικές ενέργειες».

Στις 31 Ιουλίου, μασκοφόροι, οι οποίοι παρουσιάστηκαν από τους Παλαιστίνιους ως ισραηλινοί έποικοι, πυρπόλησαν το σπίτι της οικογένειας Νταουάμπσεχ στο χωριό Ντούμα στην Δυτική Όχθη. Εκτός από το 18μηνο μωρό της οικογένειας, τον Άλι, που κάηκε ζωντανός και τον πατέρα του που πέθανε χθες εξαιτίας των εγκαυμάτων που είχε υποστεί, η μητέρα της οικογένειας χαροπαλεύει σε ισραηλινό νοσοκομείο, ενώ ο αδελφός του μωρού, ο ηλικίας 4 ετών Άχμεντ, τώρα άρχισε να αναρρώνει.