Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε το βράδυ της Παρασκευής από πυρά Ισραηλινών στο βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αφού πλησίασαν στα σύνορα με το Ισραήλ, όπως ανέφερε μια παλαιστινιακή νοσοκομειακή πηγή.

Ο Μοχάμαντ αλ Μάσρι, υπέκυψε στα τραύματά του μετά από τα πυρά που δέχτηκε στην περιοχή της Μπέιτ Λαχίγια. Ένας άλλος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε ελαφρά, δήλωσε ό Άσραφ αλ Κόντρα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας έκτακτων περιστατικών στη Γάζα. Σύμφωνα με άλλες νοσοκομειακές πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς ο Μάσρι ήταν 17 κι όχι 27 ετών.

Μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι πολλοί «ύποπτοι» προσέγγισαν το φράχτη ασφαλείας σε διάφορα σημεία και δεν υπάκουσαν στις εντολές των ισραηλινών στρατιωτών να σταματήσουν. Μια ομάδα εκτόξευε πέτρες εναντίον του φράχτη και οι στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικά πυρά στο αέρα προτού πυροβολήσουν εναντίον των υπόπτων, πρόσθεσε η ίδια.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να αναζωπυρώσει την ένταση στην περιοχή, καθώς το θάνατο βρήκε νωρίτερα κι ένα βρέφος 18 μηνών, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο σπίτι της οικογένειάς του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία φέρεται να οφείλεται σε εμπρησμό από εβραίους εξτρεμιστές.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν σήμερα στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα για να διαμαρτυρηθούν για το θάνατο του βρέφους, ενώ στη διάρκεια ορισμένων κινητοποιήσεων σημειώθηκαν συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Στο χωριό Ντούμα, πλησίον της Ναμπλούς στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, όπου το μωρό, ο μικρός Άλι Νταουάμπσεχ, άφησε την τελευταία του πνοή, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην κηδεία του, ανάμεσά τους και ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ράμι Χαμντάλα.

Ο Χαμντάλα προέτρεψε «τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει» την ώρα που «καθημερινά, τα δικαιώματα των Παλαιστινίων παραβιάζονται στη Δυτική Όχθη και μάρτυρες χάνονται».

Στο εξωτερικό του σπιτιού είναι ακόμα ορατά τα συνθήματα που έγραψαν στα εβραϊκά οι έποικοι: «ζήτω ο Μεσσίας», «εκδίκηση» και «το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί». Δύο ημέρες πριν οι ισραηλινές αρχές είχαν καταστρέψει δύο σπίτια υπό ανέγερση σε έναν ισραηλινό οικισμό νοτιότερα.

Συνοδεύοντας τη σορό του βρέφους, την οποία κράταγαν στα χέρια τους και είχαν τυλίξει με μια παλαιστινιακή σημαία, οι συμμετέχοντες φώναζαν «μάρτυρας» και άλλα συνθήματα ενώ κρατούσαν κίτρινες και πράσινες σημαίες, τα χρώματα των δύο μεγαλύτερων παλαιστινιακών κινημάτων, της Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και της Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα.

Στην επίθεση τραυματίστηκαν επίσης σοβαρά οι γονείς και ο ηλικίας 4 ετών αδελφός του βρέφους.

Στη Χεβρόνα, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, διαδήλωσαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων αυτών σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς ορισμένοι από τους διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκε στο σημείο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τραυμάτισε έναν Παλαιστίνιο με πραγματικά πυρά. Στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν μετά την εβδομαδιαία προσευχή στην Πλατεία των Τεμενών ζητώντας «εκδίκηση».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αύξησε το επίπεδο συναγερμού και απαγόρευσε την είσοδο στην Πλατεία των Τεμενών σε Παλαιστίνιους ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Στη συνοικία Εσαουίγια, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, δεκάδες νεαροί Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες εναντίον Ισραηλινών αστυνομικών, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στη Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εκατοντάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ και διαδήλωσαν κρατώντας τις μαύρες σημαίες του κινήματος. Οι ηγέτες της οργάνωσης υποσχέθηκαν «να απαντήσουν σύντομα στης τρομοκρατία των εποίκων».