Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί σε ακτίνα 20 χλμ η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια. Ωστόσο, η εταιρία Tokyo Electric Power Co, η οποία διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις, δεν εκτιμά ότι απειλούνται άμεσα ανθρώπινες ζωές. Το πρακτορείο Κιόντο μετέδωσε ότι τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια.

Η Tepco ανέφερε ότι άρχισε να απελευθερώνει ατμό από αντιδραστήρα στο εργοστάσιο. Παρόμοια αύξηση της ραδιενέργειας είχε σημειωθεί όταν η εταιρία είχε επαναλάβει την διαδικασία σε άλλο αντιδραστήρα στο ίδιο εργοστάσιο.

Τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων στα εργοστάσια Φουκουσίμα 1 και 2 υπέστησαν βλάβη μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης τους και την διακοπή λειτουργίας των γεννητριών τους εξ αιτίας του σεισμού και του τσουνάμι την Παρασκευή. Χθες η έκρηξη στον αντιδραστήρα 1 κατέστρεψε τμήμα του περιβλήματος. Τεχνικοί της εταιρίας χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό και βόριο για να μειώσουν την πίεση που ασκείται και να ψύξουν τον αντιδραστήρα. Παράλληλα προέβησαν στην έκλυση ατμού που περιέχει ραδιενεργά στοιχεία, όπως το καίσιο-137 (caesium-137).

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τις σορούς τουλάχιστον 200 θυμάτων στην πόλη Χιγκασιματσουσίμα της νήσου Χονσού. Στην επαρχία Φουκουσίμα, αγνοούνται 1.167 άνθρωποι μετά το σεισμό και το τσουνάμι.

Χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίες ανακοινώσεις για τους νεκρούς στην Χιγκασιματσουσίμα και για τους αγνοούμενους στη Φουκουσίμα, ο απολογισμός της καταστροφής ξεπερνά τους 1.800 νεκρούς και αγνοούμενους.