Υλικά

sidagi.gr

Υλικά για 4-6 άτομα

4-5 κουταλιές σούπας κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανελογαρύφαλλα σε σκόνη
2 φλιτζάνια του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
3 ½ φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γραμμάρια μέλι
300 γραμμάρια ζάχαρη
400-450 γραμμάρια καρυδόψιχα

Για σως σοκολάτας

128 γραμμάρια κακάο (1 πακέτο)
1 νεροπότηρο νερό
1 ½ νεροπότηρο ζάχαρη
1 βανίλια


Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μέλι και το λιώνουμε σε υψηλή θερμοκρασία μαζί με το χυμό πορτοκάλι. Κατόπιν ρίχνουμε στο μείγμα του μελιού τη ζάχαρη, το κονιάκ, την καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη (σαν τραχανά), τα κανελογαρύφαλλα και τέλος το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Πρέπει να γίνει ένας χυλός αραιός.

Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 50 λεπτά έως 1 ώρα περίπου. Όταν κρυώσει την καλύπτουμε με σως σοκολάτας.

Για τη σως σοκολάτας

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα, τα ανακατεύουμε και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε συνέχεια, για να μη σβολιάσει. Όταν βράσει και δέσει η σάλτσα, την αφήνουμε να κρυώσει.

Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως ή να τη φυλάξουμε σε βάζο. Το γλυκό μας διατηρείται και εκτός ψυγείου.